Kirken må betale 700.000 kroner etter kors-knusing

Kirken i Gulen ville felle treet for å hindre at det skulle falle ned og knuse det nesten 1000 år gamle steinkorset. Så skjedde akkurat det.

ETTER ULYKKEN: Det var Gula skytterlag som felte korset ved et uhell. Kirken anmeldte forholdet til politiet. - Det er et fela styr her nå og de som har utført arbeidet er blitt nok plaget. Det er en liten katastrofe for oss og bygden. De hadde laget til vinsjer og alt for å sikre at dette ikke skulle skje, sa formann Are Hjortland etter den ulykksalige fellingen. 2211-TIPSER

Det keltiske korset ved porten til Gulen kirke i Eivindvik i Sogn og Fjordane brakk rett av en fredag for to år siden.

Uhellet skjedde under felling av et stort, gammelt tre.

— Treet var gammelt og råttent, og vi fryktet at grener skulle falle ned og knuse korset, sier kirkeverge og tidligere ordfører Trude Brosvik.

De leide inn det lokale skytterlaget til å utføre fellingen for 10.000 kroner. Tross iherdige forberedelser, ble det historiske steinkorset brukket tvert av.

Korset ble ifølge sagnet reist av Olav den hellige i 1023.

— Det er tragisk, sier Brosvik.

Kirken gikk på smell

Kirken gikk til anmeldelse av seg selv etter hendelsen.

Les også

Skulle felle tre - ødela 1000 år gammelt kors

I februar i år, var politiet ferdig med sin etterforskning. Gulen kyrkjelege fellesråd fikk en bot på 50.000 kroner for ikke å ha varslet Riksantikvaren om fellingen.

— Vi er innstilt på å betale det. Vi synes det er strengt, men innrømmer å ha gjort en formell feil ved ikke å varsle. Det skal svi å ødelegge et kulturminne, sier Brosvik.

Usikkert hvem eieren er

- TRAGIKOMISK: Kirkeverge Trude Brosvik er ikke helt sikker på hvem som eide det historiske steinkorset da det ble knust av et tre. Her avbildet sammen et annet steinkors. ARKIVFOTO: TOR KRISTIANSEN

I tillegg må de betale 650.000 kroner i erstatning til Staten ved Bergen museum, som mener det er de som eier korset.Eierskapet er det imidlertid delte meninger om.

Korset sto utenfor kirkens område, like ved en kommunal vei. Dersom Staten eller Gulen kommune er rettmessig eier av korset, kan Gulen kyrkjelege fellesråd få erstatningssummen igjen på forsikringen. Dersom de selv står som eier, må de ut med hele beløpet. Det er nemlig kun når uhell går utover tredjepart at forsikringen slår inn.

— Hvis jeg har forstått det riktig, understreker Brosvik.

Kan ende i retten

Innen 1. mai må Fellesrådet bestemme seg for hvorvidt de vil vedta boten og betale erstatningen.

— Vi kan ikke gjøre det ene uten å gjøre det andre. Vi er i tett dialog med kommunen, og mener de skal betale de 650.000 dersom forsikringen ikke dekker det. Men det er mulig saken må til retten for å få avklart eierforholdene her, sier Brosvik.

Ordfører i Gulen, Hallvard Oppedal (Sp), har kalt kommunestyret inn til møte den 29. april for å diskutere saken.

— Da må vi bestemme oss for om vi skal vedta forelegget. Jeg kan ikke forskuttere hva utfallet vil bli, sier han.

- Ett kors - flere eiere

Ordføreren bekrefter at det har vært mye frem og tilbake når det gjelder eierforholdene.

— Det kan til og med være at det er forskjellige eiere av den delen av korset som er under jorden, og den delen som er over, sier han.

Eierskap eller ikke, det er Universitetsmuseet i Bergen som skal sette i stand steinkrossen ved Gulen kyrkje til grunnlovsjubileet i 2014. I september i fjor utstedte Gulen kommune en garanti på 550.000 kroner for å gjennomføre arbeidet, etter forespørsel fra universitetet.

«Kommunen vil vurdere å reise regresskrav dersom ein i den vidare prosessen finn det naturleg», skriver de imidlertid i det enstemmige kommunestyrevedtaket.

Artikkelen ble endret 22.04.2014.

FØR: Det var slik det så ut, korset ved kirkegårdsmuren i Eivindvik. ARKIVFOTO: JOHN ERLEND BLAD JOHN ERLEND BLAD