Et virvar av ulike språk fyller luften. Folk strømmer frem fra ulike retninger. Guidene går foran med nummerskiltene sine høyt hevet.

- Det kommer 15 grupper til stavkirken før klokken 12 i dag. Hver gruppe har 35-50 mennesker, sier Raffy Jamakortizian, som er guide og guideansvarlig i Fantoft stavkirke.

Følg meg!

Den målbevisste minen er ikke til å ta feil av. Guiden leder sin gruppe mot området utenfor gjerdet. Så venter flokken tålmodig, mens guiden melder fra til Jamakortizian at de er kommet.

Det er veldig gøy å jobbe her. Det er et uvanlig sted, med en uvanlig kirke og en uvanlig historie.

Raffy Jamakortizian, guideansvarlig

- Kan vi komme inn nå, eller skal de andre gruppene også inn, spør én guide.

Folk står tett i tett utenfor gjerdet og fotograferer. Guiden får vite at det er to grupper foran i køen, før han returnerer­ til gruppen­ sin utenfor. Så ­underholder han med stav­kirkens historie til kysten er klar.

Noen barnehagebarn sitter i bakken utenfor gjerdet og gomler på brødskivene sine. En av de voksne står og leser høyt om stavkirkens historie fra mobil­telefonen sin.

TURISTMÅL: Cruiseturistene kommer i grupper. Når flere skip er i Bergen samtidig, kan det komme flere hundre besøkende til Fantoft stavkirke på en gang.
Gidske Stark

Besøksrekorden

Sesongen varer fra midten av mai til midten av september. Kirken har høyt gjerde rundt og er åpen for publikum fra ­klokken 10.30 til 18.00. De åpner også tidligere på forespørsel fra grupper.

Når det er fint vær går turistene på Bryggen og drikker øl, men når det regner drar de på sightseeing. Da kommer de her, sier Jamakortizian.

Besøksrekorden ble satt søndag 13. juli. Da var 2218 mennesker innenfor portene. Men ikke alle kommer helt inn.

- I løpet av en sesong står det 100-150 grupper utenfor og bare ser gjennom gjerdet, mens guiden forteller. De leier buss og guide, men vil ikke betale inngangsbilletten på 50 kroner, sier Jamakortizian.

- Kommer det mange nordmenn hit?

- Ikke mange, nei. Og spesielt ikke når de hører at det koster 50 kroner, sier han.

Historisk sus

Når flere busslaster med cruiseturister kommer samtidig, blir det fort kø ved inngangen. All informasjonen om stedet skal de få før de går inn porten. Så skal de rekke å beundre kirkens ­arkitektur, stupe inn blant benke­radene, og er de heldige får de et glimt av alteret. Krusifikset på alteret er omtrent det eneste som overlevde den dramatiske satanistbrannen i 1992.

- Kirken er helt fantastisk. Jeg kjenner til brannen, og jeg er veldig imponert over det utrolige­ håndverket som er gjort her i gjenoppbyggingen. Det er så flott at noen kan bygge slik i moderne tid, sier svenske Eva Dahlberg (51), som har tatt Bybanen og styrer selv tiden sin her.

I tillegg til å ta bilder ute og inne, tar hun seg tid til å nyte de vakre detaljene fra en benkerad bak i kirken.

Åndelig føde

Gruppeturistene får bare åtte-ni minutter til rådighet inne på området. De fleste rekker å ta noen bilder, de færreste setter seg fore å ta inn det åndelige aspektet mens de er her.

Østtyske Tilman Ludwig ­sitter bakerst i kirken. Som kantor er han også opptatt av den åndelige dimensjonen. Han prøver å få med seg en guds­tjeneste der han kan. Flere norske stavkirker har hatt besøk av Ludwig-familien.

- Familien min og jeg har vært i stavkirkene Borgund og Urnes, men det er første gang på Fantoft. Vi var i Bergen i 2008, men da rakk vi det ikke. Det er fantastisk at kirkene blir så godt bevart i Norge. De er også viktige kulturminner, sier han.