Det viser en uhøytidelig gjennomgang BT har gjort blant noen fag ved de forskjellige studiestedene i Bergen. Hvor mange bøker førsteårsstudenter må kjøpe, varierer mye, og dermed hvor stor engangssummen blir første semester.

Flere høyskolestudier har lange pensumlister. For eksempel må en sykepleierstudent ved Høgskolen i Bergen som kjøper alle bøkene for første semester, punge ut med nesten 7400 kroner. Til sammenligning koster det 2502 kroner å starte på en bachelor i økonomi og administrasjon ved Norges Handelshøyskole.

— Urovekkende

Leder for Studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen, Pernille Marie Våge, er overrasket over forskjellene.

— Uavhengig av hva du studerer, er det jo likt lån og stipend. Det er en investering, men det er urovekkende at noen må ut med såpass mye mer, sier hun.

Samtidig understreker hun at mange av bøkene brukes over flere semester og kan brukes som oppslagsverk etter endte studier.

— Det hadde også vært interessant å se på hvor mye studentene bruker i løpet av alle årene, mener Våge.

Hun håper studieplasser vil bruke mer digitale læreverk og kompendier for å få ned kostnadene for studentene.

Stor utfordring

Sissel Tollefsen, instituttleder for sykepleiefag på Høgskolen i Bergen, bekrefter at mange av bøkene på sykepleierstudiene brukes over flere år.

— Det gjelder ikke for alle andre studier, sier hun.

Tollefsen innrømmer at utgiftene kan være en stor utfordring for studentene.

— Utgiftsrammen for studenter har økt de siste årene, men vi kan ikke begynne med litteraturen for å få ned utgiftene, sier hun, og understreker at sykepleierstudentene skal lære mye innenfor mange fagområder.

— Vi må først og fremst sikre oss at de skal lære det de skal kunne etter en treårig sykepleierutdannelse.

- Dyrere og dyrere

På Akademika på Studentsenteret i Bergen er Anniken Sætran Hansen (23) tidlig ute med å sikre seg pensum.

Hun starter sitt fjerde år på jusstudiet ved Universitetet i Bergen denne uken. Medstudentene som starter studiet i år, må ut med 2412 kroner. Selv anslår hun å bruke 4000 kroner dette semester med to bøker i tre fag, i tillegg til lovsamling og annet ekstrautstyr

— Pensumbøker er dyrt, og jeg syns egentlig det blir dyrere og dyrere jo lenger jeg kommer i studiet, sier hun.

Sylvi Steine i bokhandelen Akademika hører av og til reaksjoner fra studentene i kassen.

— Særlig de som aldri har betalt for lærebøker før får litt sjokk når de ser hva det koster. Samtidig er det også mange som ikke leer et øyenbryn en gang, sier hun.

Har lite penger

— For noen fag er pensumet veldig stort, og da sier det seg selv at det blir dyrere, men en bør tilstrebe at det er mest mulig likt, sier leder i Studentparlamentet ved UiB, Tommy Aarethun.

Han sier bøker utgjør en stor utgift for studenter i og med at de har lite penger å rutte med fra før.

— At studenter kan konsentrere seg om studiene og ikke jobbe ved siden av, er viktig. Når pensum blir veldig dyrt, går det på lik rett til utdanning, men jeg har ikke inntrykk av at det er så store forskjeller.

Instituttleder Sissel Tollefsen råder studenter til å forberede seg på utgiftene på forhånd.

— Man trenger ikke kjøpe alle bøkene med det samme, men kan fordele utgiftene utover.