Hører du stemmer i hodet?

Selv om du er frisk. Da vil forskerne snakke med deg.

Publisert Publisert

STEMMER I HODET. IKKE NOE Å VÆRE FLAU FOR: Dersom du er frisk, men likevel hører stemmer i hodet, vil forskere gjerne snakke med deg. Her er Kristiina Kompus (30) sammen med Thomas Gjesteland, da de vant Meltzerprisen for yngre forskere. Foto: Sean Meling Murray

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Har du opplevd å høre stemmer selv når ingen snakker til deg? Eller hører du dine egne tanker som uttalte stemmer? Da vil forskerne snakke med deg.

Det er ikke bare syke mennesker som hører stemmer i hodet. Det er langt vanligere enn de fleste av oss tror.

— Er det i spesielle situasjoner folk hører stemmer?

— Friske personer kan oppleve dette i forbindelse med stressituasjoner. Gjerne etter at de har mistet sin samlivspartner. Men for noen er det ikke en i forbindelse med stress, men som vanlig del av hverdagslivet, sier postdoktor Kristiina Kompus, ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen.

Forskerne regner med at rundt fem prosent av oss hører stemmer i hodet, selv om vi ellers er friske. Det bygger de på forskning fra andre land og spørreundersøkelser.

Flaut å fortelle om det

- Hvorfor tror du så forteller om dette?

— Det er fremdeles stigmatisert. Gjerne knyttet til psykiske lidelser i folks oppfatning, men det trenger det ikke være, sier Kompus.

- Har dere noen hypotese om det er en kjønnsvariabel her?

— Nei, det har vi ikke, men det ønsker vi å undersøke. Vi vet heller ikke noe om aldersforskjeller. Vi vet at noen begynte å høre stemmer ved en spesiell anledning, mens noen har hørt stemmer gjennom hele livet.

- Dette er andre stemmer

- Hvordan arter dette seg?

— Normalt er det ikke plagsomme stemmer. Ofte hjelpsomme og positive. Men vil også høre om de som eventuelt som ikke er så positive.

- Er det et religiøst aspekt ved dette?

— Vanligvis ikke hos friske mennesker, men det kan være de som tolker det som om det er en skytsengel eller hjelper som snakker til dem. Mens andre tolker det som å ha en samtale med seg selv eller en annen del av seg selv.

- Det er ikke bare folk som har et rikt indre liv og en god indre dialog?

— Nei, en oppfatter helt klart at dette er andre stemmer, sier forskeren.

Målet er å hjelpe folk

Kompus ønsker at flest mulig tar kontakt med dem. Det kan du gjøre ved å sende ta kontakt med Kristiina Kompus.

Forskerne ønsker å finne ut hva som skjer i hjernen når man hører stemmer som ikke finnes. Målet er å hjelpe pasienter som virkelig lider av å høre stemmer i hodet.

De som kommer med vil ta psykologiske tester og en MR-skanning av hjernen.

Bergen fMRI-gruppe er internasjonalt anerkjent for sin hjerneforskning. De har finansiering fra det europeiske forskningsrådet ERC og er del av et Senter for fremragende forskning utnevnt av Norges forskningsråd.

Her kan du lese mer om forskningsprosjektet.

BER DEG TA KONTAKT: Kristiina Kompus ønsker at du tar kontakt med henne om du har opplevd å høre stemmer selv når ingen snakker til deg. Foto: Alex Craven

Publisert