Jonas Gahr Støre vil gi de eldre mer musikk og mindre medisiner

Tirsdag fikk Bergen Røde Kors sykehjem ros fra helseminister Jonas Gahr Støre. Han vil ha mer musikk og mindre medisiner på flere norske sykehjem.

HØY STEMNING: «Vi vandrer nmed fredig mot», synger Ruth Rasmussen, Liv Signe Navarsete, Anna Korsan og Jonas Gahr Støre.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Helseminister Jonas Gahr Støre og kommunalminister Liv Signe Navarsete var svært velkommen på Bergen Røde Kors sykehjem.

Sykehjemmet har siden 2001 brukt musikk som terapi blant de eldre. Ett av resultatene er at medisinbruken blant demenspasientene er blitt bedre.

— Tankevekkende

Ministerne kom for å rose prosjektet - og for å si at dette er en måte å tenke nytt på i eldreomsorgen.

— Det er tankevekkende at musikk erstatter medisiner. Dette bør gjøres tilgjengelig også andre steder i landet, sier Støre.

Om et par uker legger regjeringen frem stortingsmelding om innovasjon i omsorgssektoren. Erfaringene fra dette sykehjemmet gjør at dette er noe regjeringen mener eldreomsorgen bør satses på.

- Skal du begynne her?

Støre ble også invitert med på en time med musikkterapi.

— No er han her, roper de idet han ankommer musikkrommet.

— Skal du begynne her? Han begynner i dag, roper Anna Korsan og ler.

Og så er helseministeren med i sangen.

Korsan er en av beboerne som er med på den ukentlige musikkterapien. Men sykehjemmet har gått mye lenger enn det i sitt arbeid. Musikkterapi brukes også hos den enkelte pasient som terapi. På levende bilder viste sykehjemmet hvordan musikken roer ned urolige og engstelige eldre.

Man har funnet ut at musikk i daglige aktiviteter fører til at:

De eldre blir roligere og mindre utagerende

.

Bruk av medisiner reduseres kraftig

Pårørende blir mer tilfredse

Sykefraværet har gått ned, og pasienter man før var tre om å stelle, kan nå stelles av én person.

Finner de eldres musikksmak

Sykehjemmet undersøker med de pårørende hvilken musikk de demente likte før og bruker musikk på de tidspunktene de demente har mest bruk for det.

— Vi ser at de eldre blir så glade at dette varer over tid, lenge etterpå, forteller Helga Lorentzen, som var med på å starte musikkprosjektet.

FIKK HILSE: Her får Fride Bjørkhaug (t.v.) og Åse Marie Nordstrand hilse på både Jonas Gahr Støre og Liv Signe Navarsete. I bakgrunnen står sykepleier Raj Rani Gupta og Per Inge Vannebo. adm dir ved Bergen Røde kors sykehjem.

— Det gjør noe med oss som jobber her også når vi ser på resultatene at dette, sier Jane Haugen ved sykehjemmet.

Pårørende forteller at de har kommet til sykehjemmet med store mengder medisiner, som har blitt kuttet i etter ganske kort tid.

— Det med musikk er finurlig. De eldre glemmer mye, men husker tekstene. Min mor var inne i en tung periode da hun kom hit for fire år siden. Se på henne, nå smiler hun hele veien, sier Jens Skage.

— Det er kjempekoselig her. Jeg har likt meg fra dag en, sier moren, Sigrid Skage.

Vil ha dagtilbud

Men musikkterapi er ikke det eneste helseministeren ser for seg i eldreomsorgen i fremtiden. I 2020 regner en med at antallet eldre vil øke dramatisk.

— Da har vi ti år på oss til å få på plass løsninger. Det er år vi ikke må miste.

I den nye stortingsmeldingen vil blant annet dagtilbud til demente bli tatt opp. Samtidig skal hjemmesykepleien bygges ut.

— Vi har sett noen rørende eksempler på demente som får flytte hjem, men som likevel får kontrollert medisinbruk og hjelp til annet på et dagsenter. Og hjemmesykepleien må selvfølgelig være tilgjengelig, sier Støre og Navarsete.

HAR DET GODT: Sigrid Skage og sønnen Jens Skage ser at musikkterapi gjør noe med livskvaliteten på sykehjemmet. Her i prat med kommunalminister Liv Signe Navarsete.
Publisert: