Vinnerne som tapte

De trodde de skulle bli ordførere, men ble ofre for hestehandel.

I FJØSET: Jostein Ljones (Sp) får mer tid til kyrne fremover enn han en stund trodde. Ettersom Senterpartiet fikk flest stemmer i Kvam herad, hadde han håpet å bli ny ordfører i kommunen. I stedet blir Ljones sittende i opposisjon sammen med KrF. Foto: RUNE SÆVIG

  • Camilla Aadland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Utenfor høljer regnet ned. Inne i stuen på Ljones utenfor Norheimsund sitter Jostein Ljones. Han hadde en stund håp om å kapre ordførervervet i Kvam etter valget. Men slik ble det ikke.

- Valgresultatet og velgerne må tas på alvor. Både vi og Høyre har gått frem, men vi har flest mandater og er største parti. Det ville ha vært naturlig at vi fikk ordføreren. Det har velgerne sagt fra om, sier Ljones. Men det å være valgvinner er ikke nok for å sikre seg de fremskutte posisjonene i kommunene. Det er forhandlingene i etterkant av valget som i stor grad avgjør. Nye allianser dannes når kampen om vervene starter. I Hordaland har det resultert i uvanlige koalisjoner.

De unge reagerer

Jostein Ljones og Sp fikk størst oppslutning i Kvam, med 21,5 prosent av stemmene. Høyre fikk 16,4 prosent.

Les også

[No available link text]

Til vanlig har han ansvar for 6000 høner og 12 melkekyr. Håpet var å ha det øverste politiske ansvaret for kommunen også.I stedet gikk Høyre sammen med Ap, SV, Venstre og Frp om et valgteknisk samarbeid. Høyre får ordføreren, mens Ap får varaordføreren. Sp blir sittende igjen i opposisjon sammen med KrF.

Det er litt respektløst overfor velgerne. Jostein Ljones (Sp)

— Det er litt respektløst overfor velgerne. De har sagt at de ikke ønsker mer splid i Kvam. Mange velgere har henvendt seg til meg og sagt at det ikke er noen vits i å stemme, når politikerne likevel ikke hører på dem, sier Ljones.

Kvam herad har blant annet en skolestrid bak seg. Ljones frykter mer politisk uro.

— Jeg tror vi vil oppleve en ordfører som har mindretall i mange situasjoner, som må søke støtte fra sak til sak. De legger opp til kaos, sier han.

Direkte ordførervalg

Påtroppende ordfører i Kvam, Asbjørn Tolo (H), håper på å bli en samlende ordfører for hele kommunen.

— Med så mange jevnstore partier, blir det litt krevende å finne formen. Det er ikke nødvendigvis partiene i det valgtekniske samarbeidet som vil forme de politiske beslutningene fremover, sier han.

Les også

[No available link text]

Han skjønner at velgerne kan reagere på at de største partiene blir sittende i opposisjon.— Jeg er ikke fremmed for å gå for direkte ordførervalg. Det er kanskje noe velgerne vil forstå bedre, sier Tolo.

Han mener likevel dagens system fungerer godt.

Ny ordfører i Ulvik

Det samme har skjedd både i Ulvik, Odda, Bømlo og Stord: Partiet som har fått flest stemmer blir sittende uten ordføreren, mens en rekke partier i samarbeid tar makten.

I Ulvik mistet ordfører Mona Hellesnes posisjonen, selv om Venstre fikk størst oppslutning med 33,3 prosent av stemmene.

— Det er sånn den politiske verden er. Det er alltid en risiko når en stiller til valg, sier hun.

- Hva tror du velgerne synes om at valgets tapere tar makten i en rekke kommuner i Hordaland mens de med høyest oppslutning må ut i opposisjon?

— Det kommer kanskje til å bli et diskusjonstema som alle de politiske partiene bør ta noen runder på. Samtidig skal vi være forsiktige med de store dømmende ordene. Vi må tenke over konsekvenser for det demokratiske systemet før vi gjør endringer, sier hun.

Alle blir hørt

Professor Hanne Marthe Narud ved institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo har ikke inntrykk av at velgerne reagerer på at små partier går sammen om å ta makten.

— Det er et forhandlingsspørsmål mellom partier. Umiddelbart skulle man tenke at den med mest stemmer og fremgang burde få uttelling i form av makt, men i kommuner er det annerledes enn på nasjonalt nivå, på grunn av valgsystemet. Det kan gi seg uttrykk i at mindre partier kan slå seg sammen for å motvirke at det største partiet får all makt. Det kan reflektere motsetninger på lokalt plan, eller en reaksjon på ett parti som har dominert lenge, sier Narud. Hun viser til at formannskapsmodellen gjør at alle blir hørt, også om de er i opposisjon.

— Det er ikke som et parlamentarisk system hvor opposisjonen blir utelukket i fire år, sier hun.

Ikke arbeidsløs

På Ljones regner Jostein Ljones med at han får nok å henge fingrene i.

-Jeg fortsetter som bonde. I tillegg er jeg valgt inn i fylkestinget, og jeg satser på å gjøre en god jobb i kommunestyret i Kvam. Jeg sitter også i programkomiteen og landbrukskomiteen til Sp, så jeg får nok politiske oppgaver. Jeg blir ikke arbeidsløs, sier han.

Hva mener du om de ulike politiske samarbeidsprosjektene? Si din mening under!

Publisert
  1. Kommunevalg 2015
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Kristoffer Joner i bergensdrama: – En skam at dette ikke er blitt gjort før

Norges dyreste spillefilm spilles nå inn på Malta. Hovedrolleinnehaver Kristoffer Joner har knapt vært med på noe…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Se forskjellen på Torgallmenningen fra i fjor til i år

  2. Over tusen båter deltok i kortesjen, ifølge 17. mai-komiteen: – Fantastisk oppmøte

  3. Politiet rykket ut etter melding om slåsskamp på tivoliet ved Bryggen

  4. Her slukes bobilen av flammene

  5. Åtte nye smittede i Bergen – testkø på nasjonaldagen

  6. Kan det bli sydenferie i sommer likevel? Nå faller smitten kraftig ved populære reisemål.