Stoltenberg frykter russiske raketter

Jens Stoltenberg nevner krysserraketter som eksempel på russisk opprustning. Det betyr at Russland kan ha brutt sentral nedrustningsavtale.

Publisert Publisert

NY NATO-TOPP: Jens Stoltenberg ble i fredag ettermiddag bekreftet som Natos nye generalsekretær. - Jeg sa ja til jobben fordi jeg ønsker å bidra til fred og stabilitet i vår verdensdel, sa Stoltenberg på pressekonferansen han holdt sammen med statsminister Erna Solberg i går. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  • Lars Kvamme
  • Kjersti Kvile
  • Anders Haga
  • Tron Strand
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Natos nye generalsekretær viser til at Vladimir Putin investerer stort i angrepsvåpen. Russland blir Natos viktigste oppgave og utfordring i tiden fremover, mener både statsminister Erna Solberg og Jens Stoltenberg.

— Vi ser russisk opprustning, spesielt med krysserraketter og andre offensive kapasiteter, sier Stoltenberg.

Han vil ikke utdype hvor bekymret han er i forhold til Russlands mellomdistanseraketter som vil kunne bære kjernefysiske stridshoder.

— Det er begrenset hvor langt jeg kan gå, sier han.

Dette er en av de første gangene en toppolitiker fra et Nato-land offentlig kommenterer Russlands testing av mellomdistanseraketter. I januar skal USA, ifølge New York Times, ha informert Nato-landene om at Russland har testet nye cruiseraketter.

Kan ha brutt avtale

Det er et meget sensitivt spørsmål, og kan bety at Russland har brutt en av de viktigste nedrustningsavtalene som ble inngått mellom presidentene Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov i 1987. INF-avtalen førte til destruksjon av alle kjernefysiske mellomdistanseraketter i både USA og Russland. Den forbød også nyanskaffelser og testing av alle raketter med en rekkevidde på mellom 500 og 5500 kilometer. Ifølge USA kan Russland ha testet rakettene siden 2008. President Barack Obama har ennå ikke kommentert disse opplysningene i offentligheten.

Også statsminister Solberg bekrefter at rakettene er en del av bekymringene som er knyttet til Russland:

— Ja, det er en del av bildet, sier hun.

Stoltenberg mener alliansens avskrekkende, militære kapasiteter er viktig, og en forutsetning for dialogen med Russland. Atomvåpen er en del av våpenarsenalet.

Brutale måter

Han var fredag meget klar om Russlands operasjoner i og ved Ukrainas grenser. Han sa at det «på en brutal måte» har minnet oss om betydningen av Nato. Samtidig minnet han om hvor alvorlig dette er for Nato:

— Både Syria og Ukraina grenser til flere Nato-land. Deres sikkerhet er også vårt ansvar gjennom å være del av den kollektive sikkerhetsgarantien. Nato må ha tilstrekkelige og troverdige, avskrekkende kapasiteter til å håndtere det.

— Uansett må Russland oppleve at det har en pris, at det har en kostnad, å gjøre det landet har gjort i Ukraina, sier Stoltenberg.

Les også

Ekspert: - Han får ekstreme utfordringer

Han mener et eventuelt medlemskap for Ukraina i Nato «vil bli et viktig tema på toppmøtet i september».Erna Solberg understreket at Stoltenberg blir generalsekretær for alle Nato-land. Samtidig mener lederen av Det udenrigspolitiske selskab i Danmark, Michael Ehrenreich, at det har vært utelukkende positivt å ha Anders Fogh Rasmussen som generalsekretær:

— Det har vært riktig godt for Danmark. Det er ingen tvil om at det har vært bra for landets omdømme. Når Barack Obama roser ham, så er det en bra ting for hele landet.

Og det er en viktig jobb Stoltenberg tar over:

— Generalsekretæren har meget stor innflytelse. Han tilrettelegger arbeidet. Det innebærer at det har han som snakker med alle og som koordinerer samarbeidet. Han bestemmer ikke, men rollen gir en stor innflytelse, sier Ehrenreich.

Vemodig avgang

Tidligere visegeneralsekretær i FN, nå leder for Flyktninghjelpen, Jan Egeland, tror ikke utnevnelsen vil påvirke forholdet til Russland.

— Tvert imot, mange påpeker at Norge har klart å opprettholde god dialog med Russland. Det er ingen grenseområder hvor samarbeidet har gått så godt de siste 20 årene som i nord. Delelinjeavtalen er en trumf for dette diplomatiet.

Fredag kom gratulasjonene på rekke og rad etter utnevnelsen ble kjent. Ifølge Jonas Gahr Støre (Ap) er det vemodig at Stoltenberg forlater norsk politikk. Samtidig mener han at det er en styrke for Nato at alliansen for første gang får en generalsekretær som har nordområdeerfaring og som «vet hvordan det er å ivareta og forvalte et naboskap» med tydelig referanse til Russland.

Også USAs president Barack Obama var fornøyd med valget av Stoltenberg. Kort tid etter utnevnelsen, sendte Det Hvite hus ut en gratulasjonsmelding. Amerikanerne brukte anledningen til å berømme Stoltenberg for hans militære bidrag:

«Som statsminister bygget han Norges militære kapasiteter, og bidro aktivt til Nato-operasjoner og politisk dialog. Vi føler oss trygge på at han er den beste personen til å sikre den kontinuerlige styrkingen og foreningen av Nato-alliansen».

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Store NATO-utfordringer i vente