Hjem fra Syden med brukket nakke

Ingjerd Johnsen takker familie og venner for at hun nå er tilbake i Norge.

Publisert Publisert

ENDELIG HJEMME: Ingjerd Johnsen fra Bergen er glad for å være på et norsk sykehus etter flere uker i uvisshet i Tyrkia. - Forsikring er første prioritet neste gang. Foto: Privat

  • Lars Kvamme
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Flyturen hjem var svært smertefull. Jeg måtte trilles inn på flyet i rullestol, tok mye smertestillende, og min bror måtte støtte nakken min ved landing, sier Ingjerd Johnsen fra sykesengen på Ullevål sykehus.

Det er vanskelig for kvinnen fra Bergen å snakke i telefonen, men Bergens Tidende fikk fredag kveld intervjuet henne via Facebook.

I august var hun involvert i en stygg motorsykkelulykke i Alanya i Tyrkia. Da hun våknet på sykehuset, innså hun etterhvert at hun ikke hadde gyldig reiseforsikring. På det lokale sykehuset ville de dermed ikke operere henne, og det var lenge usikkert om hvordan hun skulle komme seg hjem til Norge og Kongsberg, hvor hun bor.

Skulle sitte på hjem

— Jeg ble kjørt til et privat sykehus, og der var de mer opptatt av om jeg hadde forsikring, enn om skadene mine. De sa at uten penger kunne de ikke gjøre noe.

Tidligere på dagen hadde Johnsen vist noen turister rundt i Alanya, en by hun kjenner godt. Hun har tidligere vært gift med tyrkisk mann, og har tilbragt mye tid i landet.

Hun kjører selv motorsykkel i Norge, og for å komme seg til hotellet, spurte hun en bekjent om han kunne kjøre henne tilbake fra sentrum. En tur som ifølge henne skulle ta tre minutter.

Husker ikke ulykken

— Han kjørte feil retning ut av Alanya. Jeg sa ifra at det var den andre veien, men han ignorerte det og ga på. Jeg krummet ryggen og holdt meg fast. Det siste jeg husker er en enorm susing i ørene. Så våknet jeg på sykehus mens de klippet opp klærne mine. Jeg visste ikke hva som hadde skjedd, sier hun.

Johnsen hadde ikke hjelm på seg da ulykken skjedde, og i etterkant viser det seg at hun pådro seg punktert lunge, brudd i flere ribbein, hjernerystelse, brukket nakke og en brukket tommel.

Trodde hun var forsikret

— Jeg trodde jeg var dekket av reiseforsikring gjennom Visa-kortet jeg betalte med, eller gjennom fagforeningen. Men det viste seg ikke å stemme, sier hun.

Familien hjemme i Norge fikk beskjed om at behandlingen ville koste 200.000 kroner, og før pengene var klare, ville ikke sykehuset gjøre annen behandling enn å gi henne smertestillende og enkel sårbehandling.

Les også

Fikk hjelp på Facebook til å få søsteren hjem

Først kom Johnsens eldste datter på 19 ned til henne i Tyrkia, og etterhvert ble hun avløst av broren, som fløy ned etter ulykken. Etter mer enn to uker på sykehus i Tyrkia fikk de lov til å fly hjem med rutefly. For å finansiere turen, hadde Johnsens søster i Norge startet en Facebook-aksjon for å samle inn nok penger til å få henne hjem.

— Evig takknemlig

— Jeg er evig takknemlig for at min søster sto frem med denne saken. Først da fikk jeg noenlunde hjelp på sykehuset. Det er også flott at folk bryr seg og ønsker å hjelpe, sier hun.

Hun er likevel kritisk til samarbeidet mellom ambassaden og tyrkiske myndigheter.

— Når en person er alvorlig skadd, bør familien slippe å få en så enorm økonomisk belastning.

Forsikring neste gang

Hun vet ikke hvor lenge hun må være på Ullevål sykehus, men nå er hun likevel mest lettet over å være hjemme.

— Det er mye som må gjøres. Jeg har hatt en operasjon, men de vurderer om de må operere nakken også. Det får bare ta den tiden som trengs, jeg har det godt her, sier hun.

Hun medgir at alt som har skjedd med henne har fått henne til å tenke over en del ting til neste gang hun skal ut å reise.

— Forsikring er første prioritet neste gang. Og når ulykken skjer, er det viktig å velge riktig sykehus. Mitt inntrykk er at de private sykehusene er mer opptatt av å tjene penger på turister, heller enn å gjøre de rette tingene. Et lokalt offentlig sykehus kan være vel så bra, sier hun.

Publisert