Klamrer seg til bosshåp

Én setning kan redde fremtiden til bossuget i sentrum, hevder Bir. Ap mener regjeringen ødelegger for miljøvennlige løsninger i Bergen.

Publisert Publisert

MINDRE AV DETTE: Bir frykter for konsekvensene av den nye bossforskriften til regjeringen. Dersom selskapet ikke kan tilby næringsbedrifter lavere priser for å behandle avfallet deres, er de redd bedriftene vil gå til andre aktører. Dermed kan grunnlaget for utbyggingen av bossnettet falle bort, og det blir mindre bossug, slik som her i Nøstegaten, i Bergen sentrum.

  • Frode Buanes
  • Anders Haga
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Som BT skrev mandag, skal regjeringen sende ut en ny forskrift for hvordan offentlig eide bosselskap som Bir kan drives.

Blant annet presiseres det at Bir ikke kan prise husholdningsavfall og næringsavfall forskjellig.

I dag tar Bir mindre betalt for å hente ett tonn næringsavfall, enn et tonn husholdningsavfall:

Husholdningsavfall: 890 kroner pr. tonn

Konkurranseutsatt avfall: 714 kroner pr. tonn

Kan løses

Dersom Bir må ta samme prisen fra bedriftskundene, frykter de at flere bedrifter vil gå til andre selskaper, som tar mindre betalt for å hente bosset. Dette vil få store konsekvenser for mulighetene deres til å bygge ut bossuget i Bergen.

Utviklingssjef Toralf Igesund i Bir sier det finnes en måte å løse denne saken på. Løsningen spilte de inn til departementet, og består i å inkludere én setning i den nye forskriften.

«Ved restkapasitet i avfallsanlegg som er planlagt og bygget for behandling av husholdningsavfall kan det avvikes fra krav om forholdsmessig kostnadsfordeling innenfor rammene av statsstøtteregelverket».

Kort fortalt betyr denne setningen at Bir fremdeles kan prise husholdningsavfallet og næringsavfallet forskjellig. Setningen ble imidlertid ikke med i forskriften.

Flere konsekvenser

Dersom Bir skulle tatt samme prisen for næringsavfallet som husholdningsavfallet, ville det blitt billigere for avfallsaktørene å levere bosset til Sverige.

— Jeg har snakket med flere i Bergen sentrum om dette, og det er grenser for hvor mye en næringsaktør er villig til å betale for at vi skal behandle bosset deres, bare fordi det er mer miljøvennlig. Er det billigere å sende bosset til Sverige, så gjør de det, sier kommunikasjonssjef Mette Nygård Havre.

Konsekvensene er dermed tredelte:

Næringskunder vil ikke betale Bir for å hente bosset deres, noe som får konsekvenser for Bir sine muligheter til å bygge ut bossnettet.

Bosset sendes via private aktører til Sverige, for å brennes der.

Det betyr at forbrenningsanlegget i Bergen ikke får nok boss. Det kan få konsekvenser for fjernvarmenettet i Bergen.

— Vi kan uansett ikke legge opp til å bygge et bossnett som bare er for de private fastboende i sentrum. Poenget med dette er jo å bli kvitt bossbilene. Det som kan skje nå er at bossbiler fremdeles vil kjøre inn i sentrum for å hente næringsavfallet, mens beboerne bruker bossnettet, sier Havre.

Les også

Flere konsekvenser

— Vil ikke hjelpe miljøet

Per Rune Henriksen (Ap) sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Han forstår ikke regjeringens intensjoner.

— De eneste som tjener på dette, er private selskaper som tar imot bosset og sender det til Sverige for at det skal brennes der. Det tjener de penger på. Men det står i veien for gode, lokale og miljømessige løsninger. Dette synes jeg er veldig spesielt av Høyre, sier han.

Henriksen mener regjeringen enten ikke har forstått konsekvensene av endringene, eller at de prøver å vri seg unna ansvaret. Han mener saken uansett ikke er avgjort, selv om regjeringen sier de ikke snur i denne saken.

— Det må være fullt mulig å få et flertall i Stortinget for en annen politikk enn det regjeringen legger opp til. Dersom vi må ta dette stortingsveien, med å legge frem et representantforslag der, så får vi neste gjøre det. Jeg tror ikke Venstre og KrF synes dette er god politikk.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Frykter for bossnettet