- Hvilke ord vil du bruke om regjeringens statsbudsjett?

- Det var oppriktig sinne på ­morgenmøtet den dagen budsjettet ble lagt frem. Hvis dere hadde vært flue på veggen da vi satt og bladde i dokumentene, så ville dere sett det. Og når dere vet hvor sindig Terje Breivik (nestleder fra Ulvik red.anm.) er, og dere ser ham på talerstolen når han setter øynene i statsministeren og forteller om sine indre følelser, så gjorde det inntrykk — selv på Stortinget.

- Hvorfor alle disse sterke ordene?

- Grunnen til at skuffelsen var så stor var formuleringene i tron­talen, men også Ernas innlegg fra Stortingets talerstol. Jeg skjønner ikke logikken. Det er ikke sånn at regjeringen tjener på å få kjeft av Venstre. Det betyr bare at veien blir lengre å gå. Det må være rart for finansminis­teren å våkne til en avisannonse fra bilnæringen som er sur på avgiftslettelsene, som de mener er så lite fremtidsrettet. Det var to ting Carl I. Hagen fikk i dette budsjettet. Det var kutt i hjelpen til alenemødre og bilavgifter fra 80-tallet.

- Dere har sagt at dere ønsker grønne skatter og avgifter. Hva slags?

- Det må bli rimeligere å velge hybridbiler. Nå har vi fått til, og gjort et skikkelig løft på elbiler. Oslo er blitt verdens elbil­hovedstad, men sånn som dagens teknologi og pris er, vil ikke elbiler kunne rulles ut over hele landet. Så vi må legge til rette for hybridbiler. Da må vi se på dette i forhold til avgiftssystemet.

- Hvordan gjør en det?

- En må øke fossilt drivstoff og redusere alternativene.

- Regjeringen har ikke prisjustert avgiften på bensin og diesel. Vil det være nok for dere å prisjustere denne?

- Nei, vi fikk til å øke diesel­avgiften i forrige forlik.

- Er det først og fremst miljøprofilen dere er skuffet over?

- Det er flere ting som er irriter­ende, og det er flere ting vi må forandre. Men vi har vært sole­klare på prioriteringene våre hele tiden. Det kan ikke være sånn at de er forundret over at Venstre synes klima er viktig. I så fall har de ikke hørt på noe av det vi har sagt det siste halv­annet året. Det er det velgerne våre forventer at vi skal levere på. Denne bilavgiftspakken deres er jo helt utrolig. Den er fra en annen tid. Det verste er at jeg tror Siv Jensen undervurderer publikum. Folk vil kjøre fremtidsrettet.

- Det andre som er provoserende for oss, er alle omkampene en tar. Om pressestøtten, bistand og skolepenger. Altså, alt dette hadde vi en diskusjon om i forrige budsjett, og nå har en rykket tilbake.

- Blir det vanskeligere å oppnå politiske gevinster når dere må bruke så mye krefter på å oppnå status quo?

- Ja, men vi forventer å få inn det vi forhandlet om sist. Det må være nullpunktet. Det kan ikke være sånn at vi skal brukes til omkamper. Det aksepterer vi ikke.

- Har dere noe annet alternativ enn å bli enig med regjeringspartiene?

- Jeg vil snu på det. Vi har ikke noe annet alternativ enn å gjøre noe med klimasaken.

- BT skrev fredag at regjer­ingen har trosset et pålegg fra Stortinget om å ta imot flere syriske kvoteflyktninger. Hva tenker du om det?

- Det bør ikke regjeringen gjøre. Det kommer nok til å stå noe om dette i vårt alternative budsjett.

- Justisministeren varsler også­ at det vil bli færre asylsøkere i 2015, og reduserer budsjettet til UDI med 800 millioner.På den annen side sier utenriksminister Børge Brende (H) at vi opplever den verste flyktningkatastrofen i verden siden annen verdenskrig. Hva tenker du om det?

- En lever i en liten boble når en tror det. Det er lenge siden vi har hatt et så klart bilde av hva folk flykter fra som det vi har sett i media de siste månedene. Virkeligheten kommer til å slå inn igjen. De kan ikke kjempe mot virkeligheten.

- Dere har forsvart dette regjeringsprosjektet. Hvordan blir klimaet mellom dere etter dette?

- Her er det mye å gjøre. Jeg skjønner Unge Venstre når de sier at lysten til å gå inn i regjer­ingen har sunket betraktelig.

- Hvordan er det med din regjeringslyst?

- Jeg er veldig glad for at vi har valgt å stå utenfor. For dette hadde ikke vært en lett kamp i regjering når vi opplever hvor tøft det er utenfor.

- Hvor mye er spill og hvor mye er ektefølt?

- Det tror jeg Terje (Breivik, nestleder i Venstre, red.anm.) viste den dagen han gikk på talerstolen. Jeg tror ikke jeg har sett ham så sint før.