Monikas telefon ble aldri funnet

En mobiltelefon som aldri ble funnet. Gjentatte ubesvarte anrop i løpet av kort tid fra jenten før hun døde. Tegn på innbrudd. Likevel valgte politiet å henlegge åtteåringen Monika Sviglinskajas dødsfall som intet straffbart forhold.

NY ETTERFORSKNING: I går ble det klart at politiet har bestemt seg for å gjenåpne etterforskningen av Monika Sviglinskajas dødsfall i Sund i november 2011.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Litauiske Monika Sviglinskajas død i november 2011 ble av politiet i Hordaland henlagt som et tragisk, selvforskyldt dødsfall året etter.

Som BT skrev i går, har avdødes mor bedt politiet gjenoppta saken, og viser blant annet til en kritisk sakkyndigrapport signert tidligere Kripos-topp Asbjørn Hansen.

- Saken burde aldri ha vært henlagt, sa Hansen i gårsdagens avis.

Etter å ha gjennomgått sakens dokumenter, slår han fast i sin rapport at politiet ikke hadde grunnlag for å fastslå at Monika var alene da hun døde.

Hansen mener at det var flere åpenbare mangler ved politiets etterforskning.

Marerittet

Kristina Sviglinskaja opplevde alle foreldres mareritt da hun fant datteren Monika (8) død.

— Det føles som om livet mitt ble nullet ut den 14. november 2011. Siden har jeg gått rundt som en zombie, og sluttet å leve. Jeg eksisterer bare.

Det var i utgangspunktet en helt vanlig novembermorgen, en av disse mørke, sure mandagene som det gjerne er så mange av om høsten.

Det skulle bli Kristina Sviglinskajas aller verste dag.

Les også

Fant datteren Monika (8) død

I dag har den litauiske 32-åringen fått nytt håp.

Mobiltelefon aldri funnet

Etter det BT får opplyst, etterlot etterforskningen flere åpne spørsmål som ikke naturlig lar seg forklare:

Tidlig om morgenen dagen Monika døde, ikke lenge etter at moren forlot leiligheten, er det registrert gjentatte ubesvarte anrop fra åtteåringen til morens mobiltelefon. De mange anropene er registrert i løpet av en relativt kort tidsperiode på bare noen få minutter. Da moren forsøkte å ringe tilbake en time senere, fikk hun ikke svar. Ikke lenge etter var Monikas telefon plutselig avslått.

Åtteåringens mobiltelefon er aldri funnet, til tross for at leiligheten og området rundt huset ble gjennomsøkt grundig av politiet.

To vitner har, helt uavhengig av hverandre, forklart at de så en person i området rundt huset i det aktuelle tidsrommet. Ett av vitnene skal ha gitt en forholdsvis detaljert beskrivelse av en mannsperson.

I tillegg var, slik BT kunne fortelle i går, vindusglasset i inngangsdøren knust på en slik måte at det lot seg gjøre å låse den opp fra utsiden. Jentens mor oppdaget videre samme dag at flere verdigjenstander var borte fra leiligheten.

Tidligere utrykningsleder i Kripos, Asbjørn Hansen, har i sin rapport anbefalt at politiet straks må se på saken på nytt.

I går tok saken nok en vending, da bistandsadvokatens anmodning om å gjenåpne etterforskningen ble tatt til følge av politiet i Hordaland.

- Vi har bestemt oss for å se på saken på nytt. Dette gjør vi med bakgrunn i henvendelsen fra bistandsadvokaten, og rapporten fra Asbjørn Hansen, sier politiinspektør Sidsel Isachsen.

Gjenåpner saken

Det var nettopp Isachsen som tok den endelige avgjørelsen om å henlegge saken i 2012.

I gårsdagens BT uttalte hun at hun aldri var i tvil den gang. Nå ønsker hun ikke å gå nærmere inn på nøyaktig hva det var som fikk henne til å snu.

- Det er for tidlig å si hva vi konkret vil gjøre med saken nå. Først må vi avklare hva slags form en ny gjennomgang bør få, sier Isachsen.

- Hva tenker du om at en tidligere Kripos-topp som Hansen slår fast at saken ble henlagt på helt feil grunnlag?

- Jeg kan ikke annet enn å registrere at han mener det, og vil ikke spekulere noe videre før vi har gått gjennom saken på nytt. Vi holder alle muligheter åpne i en ny etterforskning, sier hun.

Isachsen ønsker ikke å kommentere detaljer fra den opprinnelige etterforskningen av jentens død, og viser til at opplysningene kan bli sentrale i en ny gjennomgang av saken.

Bistandsadvokat Stig Nilsen ønsker heller ikke å kommentere BTs opplysninger. Han konstaterer kort at politiet har valgt å etterkomme kravet hans om ny etterforskning.

- Både jeg og min klient er tilfreds med at politiet vil se på saken på nytt, og vi er fornøyde med at avgjørelsen ble tatt såpass raskt. Jeg er trygg på at politiet vil belyse saken skikkelig denne gangen, og at vi kan få svar på de mange spørsmålene vi sitter igjen med, sier bistandsadvokaten.

Publisert: