- Jeg har bare såvidt begynt på min rekke av ubehagelige mareritt

Tidligere bergensordfører Trude Drevland åpner opp om depresjoner i sin nye bok.

FORTELLER: Trude Drevland skriver om de mørke stundene hun har opplevd etter at korrupsjonssaken mot henne startet i boken "Litt privat". Bjørn Erik Larsen

I boken kommer det frem at ektemannen Odd Drevland startet sin soning 9. november 2015.

Den tidligere profilerte advokaten er dømt for grovt bedrageri, grovt underslag og dokumentfalsk. Dommen som falt i slutten av mai 2015 lyder på to år og ti måneder ubetinget fengsel, og Trude Drevland legger ikke skjul på at dette har vært knalltøft.

«Jeg har trolig bare så vidt begynt på min rekke av ubehagelige mareritt. Odd har begynt soningen, og om jeg eksisterer når han slipper ut, aner jeg ikke.», skriver hun.

Fryktet selvmord

I boken kommer det klart frem at Trude Drevland var deprimert i mange perioder mens bråket rundt både ektemannen stod på og under etterforskningen i etterkant av cruisesaken.

Også omgivelsene hennes var bekymret for henne. Frykten for at hun skulle ta livet sitt var reell, noe som kommer frem i en episode omtalt i boken.

Hun hadde gått ut med sin datter en kveld, men hadde glemt å lade telefonen.

«Litt utpå kvelden ringte Odd fra et møte, han hadde blitt kontaktet av mine to reservemødre, Monica Mæland og Marit Warncke. De var engstelige for at jeg hadde gjort noe dumt, det vil si tatt livet mitt, ettersom de ikke fikk tak i meg på telefonen.»

Et annet sted skriver hun at «å si at livet hang i en tynn tråd lenge, er sant. Jeg blir aldri den samme Trude Drevland igjen».

Lokalpressen får gjennomgå

Drevland legger ikke skjul på at hun har fått nok av både Bergens Tidende og Bergensavisen etter årene som ordfører.

Hun ble etterhvert vant til at hun først ble kjent med nyheter fra politiet først gjennom media, skriver hun. Og etter først årevis med skriverier om mannen Odd, for så selv være i søkelyset, sjekket hun avisene hver dag for å se hva de skrev om henne. Men legger til:

«Verken BT eller BA fikk meg til å holde meg inne, selv om de gjorde meg kvalm og uvel. De skal ikke få mer enn høyst nødvendig glede av å ødelegge mennesker.»

Skryter av Bergen og bergensere

De som kommer best ut av boken til Drevland er imidlertid vanlige bergensere. Hennes kjærlighet for byen og folk som gir henne støtte på gaten og i andre sammenhenger kommer frem flere steder.

I en beskrivelse av hvor tungt fallet var fra populær ordfører til sykemeldt og siktet for grov korrupsjon, legger hun til:

«Hver eneste dag fikk jeg positive tilbakemeldinger, klemmer, håndtrykk og sterk frustrasjon over systemets iboende faenskap. Jeg skylder hver eneste en av dere stor takk for hjelp, for støtten, for oppmuntrende ord og for troen på meg»