– Ikke en dråpe i sikte

– Vi ser ingen ende på finværet. Det kan godt være det blir tørt i Bergen resten av mai, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid.

Publisert:

Siden nyttår og til og med 19. mai har Bergen hatt 609 soltimer og flere skal det bli.

Fint vær

– Langtidsprognosen er ganske unik. Det er fint vær i ti dager, kanskje lengre, konstaterer vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt.

Riktignok er det ventet ettermiddagsbyger over indre strøk i Hordaland rundt neste helg, men så skal det tørke opp igjen og bli fint vær.

– Men i ytre strøk er det ikke en dråpe i sikte. Det blir fint vær og temperaturer på mellom 20–22 grader hver dag. Neste helg kan det bli 25 grader, sier statsmeteorologen.

Maler hus

Selv har han gått i gang med å male hus og terrasse i solskinnet.

– Alle som skulle ha malt og skylder på været går dårlige tider i møte, sier Fagerlid i en humoristisk tone.

Det er flere høytrykk over Sør-Norge som har bidratt til at varme, kontinentale luftmasser blir ført til oss.

– Det er veldig tørt, så dette er ikke tiden for å tenne bål. Det er økt fare for skogbrann og gress- og lyngbrann, understreker Fagerlid.

– Ligger vi an til noen rekorder?

– Temperaturen i Hordaland ligger på 1,5 til 3 grader over normalen, men det har vært ganske kjølig om nettene. Får vi ti dager til nå, kan det holde til rekordnivå. Til nå har vi hatt 50 mm i Bergen denne måneden og det er langt unna rekorden for den tørreste maimåneden, sier han.

SOL: Slik var stemningen i Nygårdsparken 15. mai. Slike scener kan det bli mer av i ukene som kommer. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

– Bare å glede seg

– Hva tenker du om dette været?

– Det er vel fortjent. Vi er ikke bortskjemte med sol. Det er bare å glede seg. Det er så mange finværsdager og prognosen er kjempebra. Men de som arbeider i jordbruket skulle kanskje hatt en vannskvett, antyder Fagerlid.

Han forteller at det vanligvis er mest sol i mai og juni, mens temperaturene pleier å komme i juli og august.

– Mellom-Europa og Sør-Europa har dårligere vær nå, med masse bygeaktiviteter og lave temperaturer. Det er Norden og Skandinavia som er værvinnerne og som fortsetter å være det.

Problemer i fjellet

I fjellet nord for Finse er det kraftig vind i dag søndag. Det er sterk kuling og liten storm.

– Jeg fikk en telefon tidligere i dag fra et breførerlag som lurte på om de måtte avbryte turen «Josten på langs» på grunn av at de hadde trøbbel med vind, sier meteorologen.

Daglig leder Steinar Bruheim i Jostedalen Breførarlag AS sier at det er mulig at gruppen med 12 fjellvante nordmenn må returnere.

– Værvarslet tilsier at de avbryter turen et døgn før og går inn til Jostedalen i stedet for til Fjærland som var planen. Problemet er at de får vinden midt imot fjeset på veien til Fjærland. Men de vil se det litt an, forteller Bruheim.

– Er det uvanlig at dere må avbryte turer på denne tiden av året?

– Det hender at vi må avlyse, men oppholdsvær og sterk vind er en uvanlig kombinasjon.

«Josten på langs» er en tre dagers vårskitur med to overnattinger på breplatået.

Publisert: