– Ikke en dråpe i sikte

– Vi ser ingen ende på finværet. Det kan godt være det blir tørt i Bergen resten av mai, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid.

Publisert Publisert

Siden nyttår og til og med 19. mai har Bergen hatt 609 soltimer og flere skal det bli.

Fint vær

– Langtidsprognosen er ganske unik. Det er fint vær i ti dager, kanskje lengre, konstaterer vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt.

Riktignok er det ventet ettermiddagsbyger over indre strøk i Hordaland rundt neste helg, men så skal det tørke opp igjen og bli fint vær.

– Men i ytre strøk er det ikke en dråpe i sikte. Det blir fint vær og temperaturer på mellom 20–22 grader hver dag. Neste helg kan det bli 25 grader, sier statsmeteorologen.

Maler hus

Selv har han gått i gang med å male hus og terrasse i solskinnet.

– Alle som skulle ha malt og skylder på været går dårlige tider i møte, sier Fagerlid i en humoristisk tone.

Det er flere høytrykk over Sør-Norge som har bidratt til at varme, kontinentale luftmasser blir ført til oss.

– Det er veldig tørt, så dette er ikke tiden for å tenne bål. Det er økt fare for skogbrann og gress- og lyngbrann, understreker Fagerlid.

– Ligger vi an til noen rekorder?

– Temperaturen i Hordaland ligger på 1,5 til 3 grader over normalen, men det har vært ganske kjølig om nettene. Får vi ti dager til nå, kan det holde til rekordnivå. Til nå har vi hatt 50 mm i Bergen denne måneden og det er langt unna rekorden for den tørreste maimåneden, sier han.

SOL: Slik var stemningen i Nygårdsparken 15. mai. Slike scener kan det bli mer av i ukene som kommer. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

– Bare å glede seg

– Hva tenker du om dette været?

– Det er vel fortjent. Vi er ikke bortskjemte med sol. Det er bare å glede seg. Det er så mange finværsdager og prognosen er kjempebra. Men de som arbeider i jordbruket skulle kanskje hatt en vannskvett, antyder Fagerlid.

Han forteller at det vanligvis er mest sol i mai og juni, mens temperaturene pleier å komme i juli og august.

– Mellom-Europa og Sør-Europa har dårligere vær nå, med masse bygeaktiviteter og lave temperaturer. Det er Norden og Skandinavia som er værvinnerne og som fortsetter å være det.

Problemer i fjellet

I fjellet nord for Finse er det kraftig vind i dag søndag. Det er sterk kuling og liten storm.

– Jeg fikk en telefon tidligere i dag fra et breførerlag som lurte på om de måtte avbryte turen «Josten på langs» på grunn av at de hadde trøbbel med vind, sier meteorologen.

Daglig leder Steinar Bruheim i Jostedalen Breførarlag AS sier at det er mulig at gruppen med 12 fjellvante nordmenn må returnere.

– Værvarslet tilsier at de avbryter turen et døgn før og går inn til Jostedalen i stedet for til Fjærland som var planen. Problemet er at de får vinden midt imot fjeset på veien til Fjærland. Men de vil se det litt an, forteller Bruheim.

– Er det uvanlig at dere må avbryte turer på denne tiden av året?

– Det hender at vi må avlyse, men oppholdsvær og sterk vind er en uvanlig kombinasjon.

«Josten på langs» er en tre dagers vårskitur med to overnattinger på breplatået.

Publisert