- Hørtes ut som en eksplosjon

Etterlatte barn og kjæreste tilbake der Anna Cieślak (49) døde i bilulykke i Nordfjord.

Publisert Publisert

BEFARING: I en uke går rettssaken mot den danske legen tiltalt for uaktsomt drap. Legen kolliderte ved Bryggja, mellom Måløy og Nordfjordeid. F.v. politiadvokat Erling Melvær, forsvarer Paul-Inge Angelshaug, dommer Gunnhild Grov, forsvarer Elisabeth Elliot og bistandsadvokat Catharina Skage. Foto: Øystein Torheim

  • Øyvind Lefdal Eidsvik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Utenfor autovernet ligger fortsatt blå og grå vrakdeler, fra de to bilene som kolliderte her skjærtorsdag morgen for halvannet år siden.

En 49 år gamle seksbarnsmor mistet livet da hun og en dansk lege kolliderte om morgenen 28. mars 2013.

Legen er tiltalt for uaktsomt drap. I ettermiddag var alle aktørene i Fjordane tingrett på befaring på ulykkesstedet på Bryggja, midt mellom Måløy og Nordfjordeid. Også Cieślaks kjæreste gjennom fem år og de to fremmøtte barna deltok på befaringen.

Der kunne de se hvordan det fortsatt er spor etter ulykken: I asfalten er det noen 1-2 centimeter dype søkk. På selve autovernet er det flere striper avsatt i ulykken.

Ingen av de pårørende har ønsket å snakke med media.

— Som en lunte

Inge Midtbø ble en av de nærmeste naboene til ulykkesstedet. Han husker morgenen godt. Den var lenge preget av fuglekvitter, inntil rundt klokken 9.45. Midtbø forklarte seg i ettermiddag både i rettssalen og på ulykkesstedet om lyden han hørte da de to bilene traff hverandre.

— Vi skjønte ikke hva det var, fortalte Midtbø.

Først hørtes det ut som en lunte, som ble avløst av en eksplosjon.

Ifølge Midtbø, hørtes det mest ut som en filmeksplosjon.

Traff kjæresten

— Da vi kom til veien, så vi en mann som gikk på veien og bar seg, sa Midtbø.

Mannen var den polske kvinnens kjæreste, som tydelig var preget av ulykken. Også kjæresten forklarte seg i retten i dag, om hvor fort han mente den danske legen kjørte.

— Han sto og ropte noe på engelsk, noe om 150 kilometer i timen, forklarte Midtbø om hva som skjedde ved ulykkesstedet.

Spor støtter kjærestens versjon

Et spørsmål i rettssaken er hvem som kom over i feil kjørebane. Den tiltalte legen forklarte mandag at han var sikker på at det var de to polakkene som kjørte feil. Kollisjonssporene viser derimot at sammenstøtet skjedde i banen der Anna Cieślak kjørte. Også de veisakkyndige mener det er mest sannsynlig at det var slik det skjedde.

Midtbø forklarte at han så et bent spor etter en bil på veiskulderen. Den polske kvinnens kjæreste snakket i retten hvordan de holdt så langt ut mot autovernet som mulig da legens bil kom på skrått mot dem.

— Det gikk et langt spor i nysnøen som fortsatt var i veiskulderen. Siden det var tidlig på morgenen, var det ikke så mange andre som hadde kjørt. Det er merkelig om det skulle ha vært andre som kjørte så tidlig, sier Midtbø til BT.

Risikerer tre års fengsel

Rettssaken mot legen går denne uken i Fjordane tingrett. Han risikerer tre års fengsel for uaktsomt drap. Han er også tiltalt for å ha kjørt for fort og for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand. Den 47 år gamle legen erkjenner ikke straffskyld for noen av de tre tiltalepunktene.

HØRTE EKSPLOSJONSLYD: Inge Midtbø (til h.) lå og hørte på fuglekvitter om morgenen 28. mars i fjor. Kvitteret ble erstattet av en lunteliknende lyd som gikk over i det Midtbø beskriver som en eksplosjon. Her med aktor i saken, Erling Melvær. Foto: Øystein Torheim

Publisert
BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.

Sakene flest leser nå

  1. Politiet rykket ut da de fikk melding om dette

  2. Huseklepp reagerer etter nok en nedslående beskjed: – Veldig rart

  3. Avlyste fester, kurs og kontrakter: Slik skal de unngå smitte i fadderuken

  4. Høie: - Vi kan ikke holde Norge stengt

  5. Ny i Bergen? Her finner du byens fineste badeplasser, mest solfylte uteserveringer og stedene du kan trene gratis.

  6. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe