Elkem-ansatte etterlyser plan fra regjeringen

De ansatte i Elkem Bjølvefossen i Ålvik i Hordaland etterlyser tiltak fra regjeringen for å holde kraftkrevende industri innenfor landegrensene.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

I 2010 setter Elkem kroken på døra for fabrikken i Ålvik i Kvam kommune i Hordaland. Men allerede i august i år skal de avgjøre om over 100 arbeidsplasser ved Elkem Bjølvefossen skal flyttes til Island langt tidligere.

Årsaken til nedleggelsen er at strømavtalene Elkem har med Statkraft går ut i 2010. Da vil kraftprisen stige fra dagens 12-13 øre per kilowatt time og opp til en markedspris på mellom 33 og 40 øre for en kilowatt time. Dette har ikke den kraftkrevende industrien råd til.

— Regjeringens ansvar

Elkem vil flytte produksjonen av ferrosilisium-magnesium til Island. Bedriften, som i fjor feiret 100-års jubileum i Ålvik, mener de ikke kan drive lønnsomt i det åpne strømmarkedet. Eierne vil derfor flytte driften til Island som har store kraftoverskudd.

— Island har gitt Elkem en kraftavtale med lave og stabile strømpriser over 15 år som det er mulig for bedriften å forholde seg til, sier fagforeningsleder Frode Jakobsen i Elkem Bjølvefossen til NTB.

— Nå har regjeringen sagt at de skal lage et nytt industriregime for kraftkrevende industri og det venter vi jo på. Den eneste som kan redde oss nå er myndighetene, sier han.

Flere truet

På et allmøte for de ansatte i hjørnesteinsbedriften mandag, kom styreformann Tor Gule med de nedslående nyhetene til de ansatte. En avgjørelse om flytting vil bli fattet like over sommerferien, og så fort som i løpet av 12 måneder kan hovedproduksjonen bli flyttet. De resterende 30 eller 40 arbeidsplassene følger etter på lasset i 2010 når strømavtalen går ut.

I Hardanger er flere industriverk utsatt i årene som kommer. I løpet av de neste fem årene mister flere bedrifter sine strømavtaler og må ut på markedet for å kjøpe strøm.

Frode Jakobsen tror flere hjørnesteinsbedrifter vil bli flagget ut dersom ikke politikerne gjør noe.

— Staten må sette strømprisene på et nivå som det er mulig å leve med, sier han.

En mørk dag

I alt 170 personer er i dag ansatt på Elkem Bjølvefossen, blant dem ordfører Astrid Selsvold (Ap) i Kvam.

— Dette er en mørk dag for Ålvik, og det er dramatisk for hele Kvam kommune. Vi synes selskapet ikke bør forhaste seg i denne prosessen, sier Selsvold til NTB.

Også hun håper myndighetene vil ta seg sammen og finne en løsning på kraftproblemet overfor den tunge industrien.

I det lille tettstedet Ålvik bor det snaut 700 mennesker. Mange er pensjonister mens de fleste, blant dem ordføreren selv, arbeider på Elkem Bjølvefossen. En nedleggelse kan føre til at bygda forsvinner og eiendommene mister sin verdi.

Les mer om situasjonen i Ålvik i BT tirsdag

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Styret i Elkem legger ned produksjonen i Ålvik

BT anbefaler

Lørdag er siste åpnings­dag på to år. Dette skjer med butikkene.

Bare et fåtall får nye lokaler.

LES SAKEN