Her skjer det i finalehelgen

Bergens Tidende gir deg gjennomgangen over hva som skjer finalehelgen, både i Oslo og Bergen.

PÅL ANDREAS MÆLAND

JOAKIM LARSSON (grafikk)

— Vi skal markere oss i Oslo sentrum allerede fra fredag ettermiddag. Fredag klokken 17 åpner vi standen på Egertorget, der vi skal selge supporterutstyr og spille Brann-sanger. Vi håper standen skal fungere som en møteplass for Brann-supportere gjennom hele helgen, forteller Hans Lokøy i Brann.

Lørdag klokken 11.30 blir det avmarsj for det første supportertoget. Da vil slagere og rødkledde bergensere virkelig markere seg i Oslo sentrum.

Om kvelden blir det stor supporterfest i Oslo Spektrum. Blant artistene som skal underholde er Fred-Ove Reksten, Ove Thue, Den 12. mann, Dagfinn Lyngbø og Spetakkel. Arrangørene har solgt 5500 billetter.

— I tillegg blir det gjesteopptredener på Tostrupkjelleren, som blir Branns offisielle møteplass i Oslo, forteller Lokøy.

Vi får håpe nattens herjinger ikke tar altfor mye krefter fra den røde og hvite horde. Allerede søndag klokken 10.30 er det nemlig avmarsj for det store supportertoget fra Oslo sentrum til reisens mål: Ullevaal stadion.

— Det er et stykke å gå, men vi regner med å være fremme i løpet av en time. Da får folk god tid til å oppleve folkelivet ved stadion og finne plassene sine, forteller Lokøy.

Rydder etter festen

Det er nemlig mye som skal skje før avspark. Spillerne skal besiktige banen og varme opp, klubbenes supportersanger spilles, taler skal holdes, kongen skal ankomme og det skal synges kongesang og nasjonalsang. Presis klokken 13.15 vil dommer Espen Berntsen blåse kampen i gang.

Lurer du forresten på hvorfor cupfinalen alltid starter på dette tidspunktet? Det er som så mye annet en tradisjon, som stammer fra tiden da kampen ble sendt direkte på radio. Klokken 13 var det alltid nyheter etterfulgt av værmelding, og da måtte fotballen pent vente til værmeldingen var ferdig.

Klokken 15 eller 15.30, avhengig av om det blir ekstraomganger, er fotballfesten over for publikum. Spillerne drar til bankett, mens supporterne begynner på hjemreisen. Men noen må alltid bli igjen å rydde etter en fest. Derfor vil Bergen kommune sende to kostebiler over til Oslo.

— Det blir nok en del herjing og grising. Da synes vi det er riktig å rydde opp etter oss selv, sier Tor-Atle Eek-Larsen i Bergen Bydrift.

Cupfinalen på kino

Har du gitt opp å skaffe billett til Ullevaal? Pent nødt å holde deg hjemme i Bergen mens Brann kjemper for cupgull i hovedstaden? Fortvil ikke!

Det er nemlig muligheter til å se kampen, oppleve cupstemning og forhåpentligvis ta seg en skikkelig fest her i byen.

Bergen Kino viser for eksempel finalen på byens største skjerm i Konsertpaleet. 500 mennesker får gratis inngang.

— Dette er et alkoholfritt arrangement som passer godt for familier med barn som ønsker å oppleve cupfinalen sammen med andre. Vi varmer opp fra kl. 12.00 med servering av pølser, brus og kaffe. Før kampen vil det være underholdning, utlodning av Brann-effekter og allsang, opplyser markedsdirektør Elisabeth Halvorsen i Bergen Kino.

Fyllingen slår sammen to høydepunkt for sportsinteresserte. Søndag blir det direkteoverføring av cupfinalen på storskjerm i Framo-hallen, og litt senere europacupkamp i håndball mellom Fyllingen og serbiske Vojvodina Novi Sad.

— I tillegg blir det underholdning av Guttene, Tommy Sulen og Trond Jensen, og mulighet til å kjøpe middag. Vi har plass til 1500 mennesker, og dette blir et ypperlig arrangement for hele familien, forteller Svein Strømsnes i Fyllingen.

Cupdrama på DNS

På Den Nationale Scene blir det også cupsus - et alternativ for fotballinteresserte som satser på stil fremfor rølp. DNS lover underholdning av skuespillerne på teatret, servering og flotte «tribuneplasser» på Småscenen.

Fotballpuben åpner klokken 12 og viser cupfinalen på samtlige skjermer.

— Vi forventer stappfullt hus og stor stemning. Dersom det blir seier, fortsetter festen hele dagen, forteller bartender Roy Sigvaldsen på «Fotikken».

En rekke andre puber og utesteder forventer også storinnrykk, til tross for kamptidspunktet og at kampen går på NRK.

Slik skal gullet feires

Men hva skjer etter kampen, dersom Brann kan heve pokalen over hodet for første gang siden 1982? Stemningen på Ullevaal og i Oslos gater vil utvilsomt være sikret. Men også hjemmeværende bergensere har et behov for å hylle heltene sine.

Fredag kom programmet for en eventuell feiring. Bergen kommune og Brann har gått sammen om følgende opplegg:

Kl. 22.50: Flyet med Brann ankommer Flesland. Buekorpsene, ordfører Herman Friele og bergenserne tar imot spillerne.

Kl. 23.00 starter programmet på Torgallmenningen. Konferansier er Erik Hanøy fra Radio 1 som kommer direkte fra cupfinalen. Gruppen "Den 12 mann" spiller den nye brannsangen "Mesterlag". Marianne Juvik Sæbø synger Bergenssangen og ordfører Herman Friele gratulerer spillerne.

HUSK: Arrangementet går bare av stabelen dersom Brann vinner.