Mannlige verdier

Vi menn oppfant ikke kjønnskampen. Men den kan ennå vinnes.

Publisert Publisert
  • Morten A. Strøksnes
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Den kvinnelige amerikanske feministen Norah Vincent levde undercover som mann i atten måneder. Forkledd som «Ned» hadde hun stevnemøter med kvinner, jobbet som selger, gikk i munkekloster, bowlet, spilte baseball, og dro på strippeklubb og drakk sammen med sine nye kompiser.

Livet blant menn gav henne innblikk i menns «hemmelige verden». Hun måtte revurdere sine stereotypier. Blant menn møtte Vincent nemlig en langt mer inkluderende, skvær og varm innstilling enn hun var vant til blant sine medsøstre. Mennene hun ble kjent med var generelt mindre selvopptatte og overfladiske enn kvinner.

Vincent måtte til sin store overraskelse innse at menn er menneskelige . Hun er oppvokst i en kultur der dette ikke tas for gitt, i hvert fall ikke blant kvinner. At menn har positive verdier framstilles som en dyp og original innsikt, som noe man vanskelig kan tilegne seg uten å leve halvannet år inkognito og i forkledning.

Først og fremst illustrerer Vincents bok, som har tittelen Self Made Man , den maskuline krise. Dypest sett handler boken om frustrerte menn som slites mellom motstridende idealer, i en verden der mannlige verdier er i ferd med å utviskes.

Like etter at jeg hadde lest Vincents bok, utførte jeg selv et lite sosialt eksperiment. Under et middagselskap med rundt ti personer til stede, holdt jeg en monolog til forsvar for mannlige verdier. Hvordan skulle det gå uten klassiske maskuline verdier som styrke, mot, disiplin, æresfølelse, besluttsomhet, utholdenhet, selvkontroll — og så videre? Konkurranseinstinktet er ikke en verdi, men en slags impuls som tradisjonelt er blitt ansett som typisk mannlig. Jeg forsvarte dette også. Som prikken over i'en hevdet jeg at mannlig galanteri mot kvinner er vakkert, samt at alle kvinner elsker å bli behandlet som kvinner. For ordens skyld: Jeg snakket ikke om at alle menn er sterke, modige, ærverdige og så videre, men at dette har vært mannlige idealer som har eksistert siden antikken.

De fleste rundt bordet ble stille. En kvinne så på meg som om det nettopp hadde kravlet ormer av munnen på meg. Min beste venn trodde jeg var ironisk. Men uttellingen var tross alt ganske god. Rundt halvparten rundt bordet, jevnt fordelt mellom menn og kvinner, syntes å mene at jeg var inne på noe. Debatten som fulgte var imidlertid verken særlig underholdende eller opplysende. Den var famlende, antagelig fordi mannlige verdier er et så sjeldent samtaleevne at alle startet på bar bakke.

På et eller annet tidspunkt i den nære fortid ble mannlige verdier retusjert bort fra verden. De er blitt et slags tabu. Verdier skal i dag enten være kjønnsnøytrale eller kvinnelige. Når hørte du sist noen bruke ordet «mandig»? Taster du inn ordet «mandig» på Google, får du 1790 treff. Søk deretter på «kvinnelig». Du vil bli henvist til 72 300 websider.

Hvis mannlige verdier i det hele tatt omtales, er det på en negativ måte - i setninger som også inneholder ord som «macho», «mannsjåvinist», «mannsgris», «forgubbing», «gutteklubben grei» - noe som er utdatert og musealt. Det synes å ha oppstått en konsensus om at alt som er godt, sant og riktig enten er knyttet til det feminine - eller at det er hevet over kjønn. Det mannlige er forsvunnet fra ligningen.

Selv om påstanden som følger er høyst spekulativ, vil jeg hevde at norske menn er Europas, og dermed verdens mest kuede. I Norge er vi ikke alle sosialdemokrater. Vi er alle feminister. Gutter blir innprentet at deres eget kjønn er noe de selv og omverdenen må beskyttes mot. Unge menn befinner seg ofte i et slags limbo. Fordi mange har vokst opp uten mannlige rollemodeller, og ikke er lært opp til å beherske en moderne mannlig maskulinitet.

Ifølge en offiser (de finnes!) som jeg kjenner, er det ikke uvanlig at rekrutter i førstegangstjeneste begynner å grine hvis de blir kalde på beina eller utsettes for fysisk press. Enkelte feminister vil antagelig mene dette tyder på at vi er på rett vei - at slike gutter ikke er veike mammadalter, men at de er i kontakt med sine følelser. Vi lever tross alt i en kultur der det er fullt mulig å bygge seg en lysende universitetskarriere gjennom løse påstander om at de fleste menn er voldelige og styrt av dyriske drifter.

Så hva er det jeg ønsker? At menn skal herske med vold, verden skal styres av aggresjon, kvinner skal tilbake til kjøkkenbenken og ... ti stille menneske! Alt jeg sier er at det finnes to kjønn i verden. Kvinner er ikke underlegne menn, eller omvendt. Men de to kjønnene er forskjellige, og det nytter ikke å late som noe annet. Begge har negative og positive sider ved seg.

Gode mannlige verdier burde være en kilde til stolthet og selvrespekt - slik kvinnelige verdier kan være det for kvinner. Det er altså på tide å manne seg opp, til forsvar for sunne mannlige verdier. Bare slik kan det bli to vinnere i kjønnskampen.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Dagen før dette bildet ble tatt, fikk de dødsdommen

  2. Her vil de ha en gigantisk gondolbane. Dårlig idé, mener gründer.

  3. Høie skuffet: – Jeg har brukt 20 år av mitt liv på å kjempe mot mange av disse endringene

  4. Skule stengt i Kvam på grunn av koronasmitte

  5. – No er han Noregs aller dårlegaste politiske strateg

  6. Her plukket de 250 kilo plast på en knapp time. Nå lover de å gjøre Vestland «plastsmart».

  1. Arna