Nye leietakere i Pleiestiftelsen

Igjen skal det skje medisinsk arbeid i en av byens flotteste bygninger med adresse Kalfarveien 31. Institutt for samfunnsmedisinske fag og Medisinsk fødselsregister flytter inn.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel

— Vi er glade for at det er nettopp denne institusjonen som skal leie Kalfarveien 31, sier Svein Allan Pedersen i Entra Eiendom, som på vegne av staten forvalter den store trebygningen like ved Nygårdsbroen og innkjøringen til Fløyfjellstunnelen.

— Ringen er dermed sluttet. Deler av instituttet holder nå til i huset med navn etter leprabasillens oppdager, Armauer Hansens Hus, ved Haukeland sykehus. Nå skal de flytte inn i rommene der Armauer Hansen drev sin forskning for drøyt hundre år siden, sier han.

Rommer viktig byhistorie

Den store, vakre trebygningen, som med sine 6854 kvadratmeter sannsynligvis er Nordens største trebygning, har en nesten glemt historie. Den rommer både storhet og lidelse. Lidelsen er knyttet til dem som huset ble bygget for, de levende døde - de spedalske.

«Pleiestiftelsen for Spedalske no. 1» var navnet bygningen fikk da den ble åpnet i 1857. Sykehuset fikk mye oppmerksomhet. Det var datidens mest moderne, og tegninger av bygningen ble sendt verden rundt som eksempel på moderne og riktig sykehusbygging.

280 pasienter hadde sykehuset plass til. Syv spedalske delte ett rom og vissheten om at her måtte de være til de døde. I 1955 bodde det fortsatt syv leprasyke mennesker på pleiestiftelsen.

Det var på denne institusjonen en av Bergens mest kjente menn, Gerhard Armauer Hansen, drev medisinsk forskning. I 1873 oppdaget han leprabasillen. Hans laboratorium og kontor står fortsatt slik som han forlot dem.

190 mennesker inn

Resten av bygningen er rehabilitert, og er svært vakker. En av de virkelige perlene er husets kantine som tidligere var kapell. Et høytidelig rom som ligger under det kvadratiske, diagonalstilte tårnet midt på hovedbygningen.

Universitetet i Bergen skal leie hele hovedbygningen og paviljongen i hagen foran for Institutt for samfunnsmedisinske fag og Nasjonalt folkeinstitutt, avdeling Medisinsk fødselsregister. I tillegg skal helsetjenester og legekontor få plass i bygningene.

— Hele 190 mennesker skal inn. Det blir en utfordring, men vi klarer det. Vi skal blant annet rehabilitere kjellerne som vi ikke fikk tatt under hovedrehabiliteringen. Paviljongen skal også bygges om og rehabiliteres, forteller Svein Allan Pedersen, som er fornøyd med leieprisen han oppnådde for lokalene.

Eiendomsdirektør ved Universitetet i Bergen, Martha Skauge, sier hun er meget godt fornøyd med at et så viktig medisinsk institutt samlokaliseres i denne historiske bygningen.

HISTORISK BYGG: Kalfarveien 31 er et praktbygg med historie. Nå skal bygningen igjen romme institusjoner som arbeider med medisin.<p/>FOTO: KNUT STRAND
Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. Væpnet politi holder vakt ved utestedet i Bergen sentrum

  2. Søndag skal det brake løs. Spørsmålet er hvor.

  3. – Eg sto opp og røska pride­flagga våre ut av skåpet

  4. Krasjet i kryss i Fana

  5. Fanakorps tok NM-gull

  6. Kom til Norge og Bergen som tolv­åring. Dette vet vi om den terrorsiktede.