Stabæk-trenerens sønn har løpt lengst i VM

I løpet av fire kamper har Michael Bradley (26) løpt en distanse tilsvarende nesten halvannen maraton.

Michael Bradley, her i duell med tre Belgia-spillere, løp 16,7 kilometer i løpet av åttendedelsfinalen mot Belgia. Ap

USA røk ut av mesterskapet etter et 120 minutter langt drama mot favoritt Belgia i går. 2-1 ble resultatet til slutt, men amerikanerne ga Eden Hazard & Co en real støkk.

USAs fotballhelter sjarmerte en hel nasjon og avsluttet kampen på imponerende vis etter at de kom under 0-2 i den første ekstraomgangen. Kaptein Clint Dempsey var veldig nære å sikre straffesparkkonkurranse da han kom alene med keeper etter 113 spilte minutter.

— En ny æra starter

En av landets mest fremtredende fotballeksperter Grant Wahl, mener dette mesterskapet setter en ny standard for USAs landslag.

2 x BRADLEY: Ser du hvem som er hvem? Han til venstre heter Bob og han til høyre heter Michael. Ap/NTB scanpix

— En æra er over, en ny begynner. Å tape i åttendedelsfinalen vil ikke være godt nok for USA i neste VM, ikke nå lenger. Amerikansk fotball (soccer) er på vei et sted. Det er bare ikke helt fremme ennå, skriver han i sin Sports Illustrated-spalte.USA er ute av VM, men topper hvert fall én liste.

Toronto-spiller Michael Bradley, sønn av Stabæk-trener Bob Bradley, har nemlig løpt lengst av samtlige VM-spillere. I løpet av fire kamper - 390 spilte minutter - har amerikaneren forflyttet seg 54,7 kilometer. Noe som tilsvarer én helmaraton pluss 12,5 kilometer til.

Leo: - God til å time

Det vil si 140 meter i minuttet, eller 12,6 kilometer i snitt per 90 spilte minutter. Øyvind Leonhardsen, som fikk med 86 landskamper for Norge, var selv kjent som meget løpssterk og hardtarbeidende.

Likevel blir han imponert når han ser VM i dag.

— Jeg er ikke så opptatt av hvor mye de springer, men hvordan. Bradley er god til å plassere seg og time løpene, men så ser man også de lange løpene hjem. Man ser kjappe sprinter, eller maksaksjoner som det heter på fagspråket, man ser det helt på slutten av kampene. Det er mye vilje, men de må også være veldig godt trent, sier Leonhardsen til Aftenposten.

Løpskapsiteten til spillerne imponerer til og med langrennsutøvere.

— Sykeste fotballkampen noengang! Full spurt i 120 min! Bør være inspirasjon til unge lovende norske fotballspillere som vil opp og frem... skrev Niklas Dyrhaug på Twitter i går.

Kaggestad: - Mange løp med høy intensitet

Totaldistansen til Bradley er for eksempel rundt åtte kilometer lenger enn det Tyskland-trioen Philip Lahm, Toni Kroos og Thomas Müller har lagt bak seg så langt i dette VM-et.

I åttendedelsfinalen mot Belgia løp Bradley vanvittige 16,7 kilomter - mest av samtlige.

Utholdenhetsekspert Johan Kaggestad mener tallene tyder på at utholdenhet stadig blir en viktigere del av fotballen.

— Løpskapasiteten for en spiller i dag er vesentlig, og det er helt klart at de som er best trent orker flest løp. Da er også konsentrasjonsevnen på slutten av en kamp bedre. Det er lurt å være i god form med tanke på kreativitet og konsentrasjon, sier TV 2s sykkelekspert, som for tiden forbereder seg til Tour de France-start i England.

— 54 kilometer på 390 minutter er ikke all verden i seg selv. Men det intensiteten her som er avgjørende. Hvor mange løp er med høy intensitet? Det er nok en god andel. Det er mye start og stopp og løp over relativt kort tid, med høy intensitet. Dette er en fotballspiller som beveger seg mer enn de fleste, sier Johan Kaggestad til Aftenposten.

Navn (nasjonalitet)Antallmin.Distanse(km)Distansem/ballDistanseu/ballTopp-hastighet
1. Michael Bradley (USA)39054,719,021,230,9 km/t
2. Marcelo Diaz (Chile)39052,220,217,728,0
3. Jermaine Jones (USA)39047,615,118,931,6
4. Gökhan Inler (SUI)39047,115,918,128,5
5. Charles Aranguiz (CHI)36447,017,915,929,1

Kilde: Fifa.com