Kutter litt i eiendomsskatten

Byrådet vil øke bunnfradraget med 100.000 kroner. Det gir litt lavere eiendomsskatt for de billigste boligene.

Publisert Publisert

MILDE GAVER: Ligningsverdiene på bergenske boliger har økt så mye at byrådet kan kreve inn litt mindre i eiendomsskatt enn planlagt. Foto: Ørjan Deisz

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Byrådet foreslår å endre bunnfradraget for eiendomsskatten fra 750.000 til 850.000 kroner neste år.

Endringen gjelder kun boliger, og er en del av byrådets andre tilleggsinnstilling til budsjett for 2017, melder Bergen kommune i en pressemelding.

Les også

Askøy innfører trolig eiendomsskatt

Stadig dyrere boliger

Bakgrunnen for endringene er oppdaterte opplysninger fra Skatteetaten.

De fleste boligene i Bergen får eiendomsskatten beregnet med utgangspunkt i ligningsverdien på boligen.Etter at byrådet la frem bybudsjettet i september, har det kommet inn nye tall fra Statistisk sentralbyrå som viser endringene i ligningsverdien på boligene i Bergen. De oppdaterte tallene viser en gjennomsnittlig vekst på 7,8 prosent.

Det oppdaterte takstgrunnlaget ville gitt kommunen en økning i inntektene fra eiendomsskatt på bolig med 54 millioner kroner. Og bergenserne hadde fått en tilsvarende større regning fra Bergen kommune.

– Økningen i eiendomsskatt skyldes både vekst i boligprisene og flere nye boliger. Med et større bunnfradrag sikrer vi en mer sosial innretning på eiendomsskatten, sier finansbyråd Dag Inge Ulstein i pressemeldingen.

Les også

Debatt: Pervers boligbeskatning

Skatteinntektene øker likevel

Men grepet med å redusere bunnfradraget vil «bare» gi 24 millioner kroner i mindre skatteinntekter. Totalt sett vil altså skatteinntektene øke neste år, med rundt 30 millioner kroner.

Skattesatsen for eiendomsskatt blir uendret på 2,6 promille for boliger og 5 promille for næringseiendom.

– I byrådets politiske plattform står det at vi skal vurdere å øke bunnfradraget eller gjøre skatten med sosialt rettferdig dersom kommunens inntekter fra eiendomsskatt øker. Det gjør vi med denne endringen, sier finansbyråden.

Les også

Dette betyr bybudsjettet for din økonomi

Flere lærere

I tilleggsinnstillingen har byrådet ellers innarbeidet budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og V og KrF om statsbudsjettet.

Det er lagt inn midler til flere barnehagelærere og flere lærere på de laveste trinnene i skolen. I tillegg øremerkes tilskudd til nye årsverk i helsestasjons- og skolehelsetjenesten.

Publisert