- Kristina fortjener å få oppleve rettferdighet. Det er det denne saken handler om.

To år er gått siden bistandsadvokat Stig Nilsen prøvde å få Monika-saken gjenåpnet. Mandag starter rettssaken.

Publisert Publisert

SKJERMING: Bistandsadvokat Stig Nilsen har bedt retten skjerme Kristina Sviglinskaja fra den tiltalte når hun skal forklare seg i retten. Foto: VEGAR VALDE

 • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

På et kontor i Bergen sentrum sitter en bistandsadvokat og blar gjennom dokumenter som forteller hva som skal skje i den største rettssaken han har vært part i.

Rundt 50 pressefolk har meldt sin ankomst til rettssaken mot Donatas Lukosevicius (34).

Stig Nilsen representerer Monika Sviglinskajas mor, Kristina.

— Det har vært mange opp- og nedturer de siste årene. Kristina fortjener få svar på hva som skjedde med Monika. Hun fortjener å få oppleve rettferdighet. Det er det denne saken handler om, sier Nilsen.

Ber om skjerming

Mandag får Kristina Sviglinskaja for første gang høre ekssamboeren forklare seg i Monika-saken. Noen dager senere er det hennes tur å innta vitneboksen.

 • Les også: Spørsmålene Monikas mor ikke fikk svar på
  Nilsen har allerede bedt retten iverksette tiltak under Sviglinskajas forklaring.

— Vi har sendt en begjæring til retten om at min klient skal få slippe å sitte kloss inntil tiltalte når hun skal forklare seg. Så får det være opp til retten å avgjøre hvordan det eventuelt skal løses, sier Nilsen.

To krevende år

Ganske nøyaktig to år er gått siden han sendte rapporten som til slutt gjorde at politiet valgte å gjenåpne Monika-saken.

Rapporten fra tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen var nær identisk med funnene til etterforsker Robin Schaefer.

På dette tidspunktet hadde Sviglinskajas bistandsadvokat samarbeidet med Schaefer i noen måneder allerede. De møttes i det skjulte. Det var viktig at alt ble gjort riktig. De hadde samme mål: Å få saken gjenåpnet.

— Alt denne saken har ført med seg, har gjort at den er blitt så uendelig mye større enn en vanlig drapssak. Saken har til tider vært en tung byrde. Jeg ser frem mot en avslutning, sier han.

ADVOKAT OG KLIENT: Stig Nilsen og Kristina Sviglinskaja har jobbet sammen siden 2011. Her fra et møte tidlig i prosessen. Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

— Det har vært en lang og tung prosess som tidvis føltes ganske ensom å stå i. I dag får jeg hjelp av to gode kolleger. Vi er et lite team, kan du si, sier han videre.

Motstanden fra politiet

Monika-saken har ikke vært noe han bare kunne legge fra seg på jobb. Den har svirret i hodet hans også i helger og ferier, sier firebarnsfaren.

Det er særlig to forhold som har gjort saken unødvendig tung å jobbe med, understreker han.

— Det har for det første vært tøft å se hvordan saken har plaget min klient. Det andre jeg vil trekke frem er den motstanden vi møtte i bergenspolitiet da jeg og min klient var overbeviste om at det var feil å henlegge saken. Det var bare så meningsløst.

 • Les også: Syv spørsmål og svar om Monika-saken
  Monika-saken eksploderte i mediene 20. oktober 2014. Da hadde politiet pågrepet Sviglinskajas tidligere samboer, Donatas Lukosevicius, og siktet ham for drap.

Han nekter straffskyld.

Pekefingrene ble samtidig rettet mot bergenspolitiet. Det var mange spørsmål.

Hvordan var det mulig at så mange erfarne politifolk låste seg til en konklusjon det ikke var bevismessig dekning for?

Hvorfor gjennomførte de ingen rekonstruksjon? Og hva med Monikas mobiltelefon? Hvorfor slo de seg til ro med at den var borte?

Nilsen sier at han for lengst er begynt å se fremover, og at han ikke bærer nag til enkeltpersoner i dag.

— Jeg er imponert over hvor grundige hordalandspolitiet og Kripos har vært i etterforskning nummer to.

Møtte to politimestere

Kristina Sviglinskaja har det siste året vært i møter med to politimestere.

Først med John Reidar Nilsen, som var konstituert som politimester i en periode etter at Geir Gudmundsen trakk seg. Så med Gudmundsen selv. Han jobber i dag i Politidirektoratet.

— Begge har på det sterkeste beklaget overfor Kristina. Geir Gudmundsen var åpen og ærlig, og forklarte hvordan han opplevde den mye omtalte prosessen. Det viser, slik vi ser det, at politiet som etat har lært og tatt grep. Forhåpentlig unngår de å gjøre lignende feil igjen.

I den flere uker lange rettssaken mot Donatas Lukosevicius, vil bistandsadvokat Nilsens oppgave formelt være å fremme et krav om oppreisning og erstatning mot den tiltalte på vegne av klienten sin. Standardbeløpet i slike saker er 200.000 kroner i oppreisning.

— Vi hadde et siste møte med statsadvokaten i går. Kristina er optimistisk, sier bistandsadvokaten.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Monikas mor krever erstatning

 2. - Han beskriver en tøff og personlig kamp mot et system som ikke ville lytte

 3. Her er avhøret som rystet Monika-granskerne

 4. - Hadde jeg ikke gjort noe, ville jeg aldri fått fred med meg selv

 5. Etterforskeren fryktet Monika (8) var drept. Sjefene ba ham holde seg unna saken.