Laksesalget ned rundt 20 prosent i Frankrike. Kurt Oddekalv tar «æren».

Salget av norsk laks har stupt i Frankrike. - Den eneste måten å få oppdrettsnæringen til å høre etter, er å ødelegge markedet for dem, sier Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.

Publisert Publisert

FRANSKMENN DISSEKERER NORSK LAKSEOPPDRETT: Franske medier melder om en 20 prosent nedgang i eksportvolum av norsk laks til Frankrike de siste to månedene. Nedgangen skyldes blant annet en kritisk laksedokumentar sendt på fransk TV i november. Foto: SCANPIX

Eksportvolumet av Norsk laks til Frankrike har i løpet av de siste to månedene gått ned med mer enn 20 prosent, ifølge den franske radiokanalen France Info. «Enkelte snakker allerede om en laksekrise», skriver kanalen på sine nettsider fredag.

Én del av forklaringen til nedgangen er en kritisk dokumentar om lakseoppdrett som ble sendt på fransk TV 7. november i fjor. Mellom fem og åtte millioner seere så dokumentaren på kanalen France 2, hvor blant annet Kurt Oddekalv, leder av Norges Miljøvernforbund, langer ut mot norsk laksenæring. Oddekalv tar nå på seg sin del av «skylden».

— Dette er en stor seier. Oppdrettsnæringen har til nå bare latterliggjort meg, så den eneste måten å få dem til å høre etter, er å ødelegge markedet for dem. Dessverre, sier Oddekalv til BT.

- Mener du at det er du som er årsaken til den siste nedgangen i salg av norsk laks til Frankrike?

— Ja. Den kraftige nedgangen kom etter at dokumentaren som jeg var med i, ble vist på fransk TV. Det er skikkelig rock 'n' roll, sier Oddekalv.

Hva sa du i dokumentaren?

— Budskapet mitt var at oppdrettslaks ikke er mat for mennesker, sier han.

Fransk TV: - Ikke spis oppdrettslaks

Laks er den fiskesorten franskmenn spiser aller mest av. Dokumentaren forteller om stor konsentrasjon av miljøgifter i oppdrettslaksen. I et klipp fra dokumentaren blir Jérôme Ruzzin, forsker ved Universitetet i Bergen, intervjuet om gift- og avfallsstoffer i laks. Han har målt konsentrasjonen av helseskadelige stoffer i ulike matvareprodukter. Oppdrettslaksen er tydelig verstingen i klassen, ifølge Ruzzin.

— Sammenliknet med de andre matproduktene vi har testet, ser man helt tydelig at oppdrettslaksen inneholder mye høyere konsentrasjon av miljøgifter. Man må absolutt prøve å unngå denne typen og mengden miljøgifter, sier Ruzzin i klippet.

— Jeg har ikke spist oppdrettslaks etter at jeg begynte å forske på dette, sier han kontant til TV-kameraet.

- En løgndokumentar

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) har sett dokumentaren, og er ikke begeistret.

— Det er en løgndokumentar. De tar ting helt ut av sin sammenheng, sier Øyvind André Haram, informasjonssjef i FHL.

Men Haram innrømmer at dokumentaren har laget trøbbel for den norske oppdrettsnæringen.

— Dokumentaren som ble laget har nok spilt inn på en del av salget. Folk blir urolige når sånt vises på TV, sier han.

Han vil imidlertid ikke si at Kurt Oddekalv er årsaken til nedgangen.

— Kurt Oddekalv er Kurt Oddekalv. Han liker å lage sirkus. Men han er ikke årsaken alene til at salget har gått ned i Frankrike, sier han.

Franske medier skriver at «bransjen er i krise»?

— Krise? Det er helt feil. Dagens laksepris er rekordhøy, over femti kroner kiloen. Prisen spiller også en god del inn i det franske markedet, sier Haram og henviser til Norges sjømatsråd i Frankrike.

- Økning i pris, nedgang i volum

Norges sjømatråd mener tallene franske medier og Oddekalv opererer med, ikke er helt riktige. Maria Grimstad de Perlinghi er fiskeriutsending i Frankrike for Norges sjømatråd. Hun forteller om en kraftig verdivekst grunnet økte laksepriser, men innrømmer en «liten nedgang» i volum.

— Hos enkelte franske aktører har volumet av laks fra Norge gått ned med rundt 20 prosent for salg i butikk. Men vi har ingen generelle fellestall for de to siste månedene ennå, sier Perlinghi.

Norge eksporterte laks til Frankrike for 5,3 milliarder kroner i 2013, som er en økning på 30 prosent i inntekter fra året før, ifølge Perlinghi. Men inntektene har økt fordi prisene har skutt i været. Eksportvolumet fra Norge hadde samlet sett en nedgang på syv prosent i 2013.

Nedgangen i volumet på laks skyldes prisøkningen, i følge Perlinghi. I 2013 gikk den gjennomsnittlige lakseprisen opp med 44% sammenliknet med 2012.

— Franskmenn passer på lommeboken sin. De kjøper kanskje litt mindre laks enn de pleier, men de kjøper det likevel, sier Perlinghi.

Også foredlingsnæringen påvirkes av prisene, forklarer hun.

— Fordi råvareprisene er betydeligere høyere enn for et år siden, har det satt en del franske bedrifter i vanskeligheter. Mye av foredlingen skjer her og de er i en presset situasjon, det er klart, sier Perlinghi.

Hun har sett dokumentaren, og reagerer på at Norges sjømatråd ikke er blitt kontaktet.

— Dokumentaren er for ensidig, den har ikke rot i sannheten. Det er ingenting som tyder på ødelagt marked her i Frankrike. Hovedutfordringen vår i dag er å levere nok laks til det globale markedet, sier Perlinghi.

Diskuter saken under:

Publisert