Nervene er der. Det er helt sikkert, få minutter før ponniløpet for de yngste på Bergen Travpark. Andreas Wassberg (10) er en av de yngste som er med under denne storløpslørdagen. Han trener nesten hver dag med ponnien Månstorps Fax (14). Nå er det alvor.

«Da er vi klare til defilering for dagens ponniløp», sier en mann høytidelig over høyttaleren. Dermed er det ut på banen med Andreas og de andre deltakerne. Han gjør seg klar ved starten. Dette blir hans tredje ponniløp.

— Jeg liker godt å kjøre hester og elsker å være i den stallen jeg er nå, forteller tiåringen fra Åsane.

For mange er dette begynnelsen på en karriere som kusk.

— Det er mange som har begynt med ponniløp her og blir gode kusker, sier daglig leder Atle Lundgren Hansen mens han betrakter løpet fra sidelinjen.

Flere i familien

Andreas har mange gode kusker i slekten. Både faren Kjetil Wassberg, farfaren og onkelen har vært kusker. Svein Ove Wassberg, fjorårets mestvinnende kusk i fjor på Travparken med 69 seire, er farens fetter. I Nord-Sverige går broren går på travgymnas.

— Jeg vil bli den beste kusken på Bergen Travpark og i hele Norge, sier Andreas.

I sommer var han på ponnilandsleir og vant. Men denne lørdagen går det ikke helt veien. Faks galopperer fire ganger og blir disket.

— Jeg ble litt lei meg, forteller Andreas etterpå.

— Men hva skjedde med hjelmen?

— Den skled sånn bakpå. Neste gang skal jeg feste den bedre, lover han.

Hestefest

Fem ganger i året er det storløpsdag på Bergen Travpark. Da kommer de alle. Ponnier, travhester og noen av landets beste kusker. Rundt dem er spilleglade, hesteinteresserte, barn og voksne. Etter ponniløpet kommer travhestene på banen. Da begynner den virkelige spenningen og det livner til inne i restauranten og kafeen. Denne lørdagen går ti løp med de fremste kuskene i Norge.

— De fleste som er her kjenner hverandre fra før, de går her fast. De fleste bestiller bord i forkant og har det samme bordet hele året. Det gjelder å ha best mulig plassering, sier Trond Monsen, som er markeds- og arrangementsansvarlig på travparken.

ALT PÅ PLASS: F.v. Kjell Fyrun, Alexander Kobbeltvedt og Per Dehlin følger løpene fra restauranten denne dagen. -Det er en helt annen spenning å være her. Jeg er her nesten hver gang, forteller Alexander Kobbeltvedt.
Straube, Jo

På programmet står øl og hotdog, buffé og vin. På bordene råder TV-skjermer og kuponger. På mobil og PC-er spiller de og følger tabellene. I dag kan noen vinne en pott på 34 millioner kroner.

Restauranten kan ta rundt 500 personer. Den første storløpslørdagen i år har 300— 350 funnet veien hit. I oktober var det smekkfullt.

— For noen er dette altoppslukende, det som skjer her. Det er en sær sport, men samtidig veldig inkluderende, sier Monsen.

Bergenshest vinner

To kompisgjenger deler ett av bordene med best utsikt.

— Det er mye mer spenning her enn å se dette på TV hjemme. Det er sosial også. Men du ser alt mulig her ute altså. Jeg vet ikke om jeg skal gå i detalj, sier Alexander Kobbeltvedt.

I restauranten har han førsteklasses utsikt til banen. Men under løpene går han ut på balkongen for å se enda bedre. Når den bergenseide kaldblodstraveren Ulsrud Tea starter med Svein Ove Wassberg som kusk er stemningen elektrisk. 90 prosent har tippet hesten som vinner. Vi ser hesten råkjøre forbi de andre i en klasse for seg. Etterpå står jubelen i taket.

- Vinner dere noe da?

— Foreløpig er vi i minus. Men jeg må få sagt at du må jobbe for å tjene penger. Dette her er bare moro, sier Kobbeltvedt.

Droppet fotballen

Blant dem de kan komme til å se som kusker på Bergen Travpark i fremtiden er Oda og Maiken.

FREMTIDENS KUSKER: Ponnitrening og livet på sulkyen er toppen for Oda Konglevoll (14) (til v.) og Maiken Pedersen Hansen (12).

Oda Konglevoll (14) sluttet faktisk på fotball for å bli kusk. I går debuterte hun.

— Jeg begynte i april. Jeg synes dette er så gøy. Det er samarbeidet mellom kusken og ponnien som er så interessant. Hvordan jeg må smiske med hesten for å få den til, sier Oda fra Åsane.

De fleste som sitter i sulkyen bak en ponni denne dagen har familie som driver med hestesport. Men noen er nye. Som Oda. Nå blir fritiden viet til ponnitrening. I går debuterte hun under ponniløpet og endte på fjerdeplass.

— De sier ponniene er mer krevende å styre enn de store hestene, forteller Maiken Pedersen Hansen (12), som stikker av med seieren denne dagen.

Hun har mange i slekten som driver med hest og tok sin tredje strake seier i går. Maiken forteller om godt vennskap mellom de unge kuskene.

— Jeg får veldig nerver, særlig hvis det er med noen nye hester i løpet. Men er det er stadig flere som driver med dette. Det er et veldig godt fellesskap oss imellom, sier Maiken.