Dømt til 18 års forvaring for Monika-drapet

DNA-spor ble avgjørende.

Publisert Publisert
  • Per Lindberg
  • Roy Ellingsen
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Siste: Klokken 14.55 var dommen ferdig opplest. Tiltalte ble spurt om han ville anke dommen. Han svarte da at han ville rådføre seg med sin forsvarer før han tok stilling til det.

Donatas Lukosevicius (34) dømmes til 18 års forvaring med en minstetid på ti år for å ha drept Monika Sviglinskaja (8) på Sotra i 2011. Det er i tråd med statsadvokat Benedicte Hordnes' påstand.

Retten finner det bevist at Monika ble hengt og at jenten ikke var død da moren dro til jobb den aktuelle dagen. I dommen påpekes det at moren også hadde alibi da datteren døde.

DNA-funn fra tiltalte underbygger at Monika ble drept. Videre påpeker retten at jentens mobiltelefon forsvant og er aldri blitt funnet, selv om den hadde vært i bruk på morgenen drapsdagen. Videre har ingen sett tiltalte hjemme i Hausdalen.

Tiltalte knyttes til drapet gjennom DNA-prøver. Prøvene viser at det med svært høy sannsynlighet var samme DNA som tiltalte på Monika, heter det i dommen. Forsvarer argumenterte med at dette måtte stamme fra tiden tiltalte bodde i leiligheten, men retten finner det usannsynlig at det er snakk om oversmitte.

Dømte Lukosevicius er ekssamboer med Monkas mor. Retten legger vekt på at det var en person jenten kjente som utførte drapet.

Løy om hvor han var

LESTE DOMMEN: Håkon Rastum kunngjorde at Donatas Lukosevicius dømmes til 18 års forvaring. Foto: Tor Høvik

I dommen slås det fast at tiltalte har forklart seg uriktig om sine bevegelser på drapsdagen. «Retten kan konstatere at tiltalte har forklart seg uriktig om sine bevegelser i Bergen sentrum dagen da Monika døde og han har ikke alibi for drapstidspunktet,» heter det i dommen.«Ikke bare mangler tiltalte alibi, men han forklarer seg direkte usant», står det i dommen.

Retten finner ut fra en totalvurdering at tiltalte drepte Monika. Retten slår fast at han kvelte jenten. En tilfeldig innbruddstyv ville neppe forlatt leiligheten så ryddig. I dommen skriver retten at tiltalte visste hva han skulle se etter. Den legger til grunn at han planla innbrudd og tyveri, men ikke drap.

  • Mer om Monika-saken:
Les også

Tingretten setter punktum for Monika-saken

Les også

De dødes talsmann

Les også

- Hun har opplevd det verste marerittet et menneske kan oppleve

Eirin Eikefjord:

Les også

Et puslespill

I dommen mener retten at tiltalte brøt seg inn for å plage moren. Han drepte så jenten og retten mener drapet skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter. Et slikt drap må det reageres strengt på, heter det i dommen. Retten mener det er skjerpende at tiltalte sendte skremmende meldinger til avdødes mor, Kristina Sviglinskaja, før og etter drapet.

Historien spiller inn

Retten begrunner straffeutmålingen blant annet ved å vise til tidligere dommer fra Litauen. Han ble blant annet funnet skyldig i å ha slått et ransoffer med brekkjern, samt helt whitespirit på en dør og tent på.

Drapet på Monika var ikke planlagt, men tiltalte valgte det som en løsning for å skjule at han var innbruddstyv. Det viser at det skal svært lite til for å drepe et barn, heter det.

PÅ PLASS: Monikas mor, Kristina, fulgte domsavsigelsen i retten. Hun satt fremoverlent og holdt seg for ansiktet mens sorenskriveren leste. Foto: Tor Høvik

Lukosevicius dømmes også til å betale 250.000 kroner i oppreisning til barnets mor. I tillegg til drapet er han dømt for tyveri. Han er også funnet skyldig i å ha sendt skremmende og plagsomme meldinger og ringt til Monikas mor.Tiltalte har under varetektsperioden vært i flere konfrontasjoner med ansatte i fengslene. Retten trekker også inn hans oppførsel i retten, blant annet med kald likegyldighet overfor andre, og mener en tidsbestemt straff ikke er tilstrekkelig for å verne samfunnet mot ham.

Sorenskriver Håkon Rastum ved Nordhordland tingrett leste domsavgjørelsen først. Han gikk deretter videre til å lese dommen i sin helhet. Dommen er enstemmig.

Mor på plass

Et 20-tall journalister er på plass i salen for å formidle utfallet. Forsvarer Aasmund Sandland og aktor Benedicte Hordnes var på plass, like før klokken 12. Monikas mor er her sammen med bistandsadvokat Stig Nilsen. Også Monikas bestemor fulgte rettssaken, men hun er ikke til stede i dag.

Moren satt fremoverbøyd og holder høyre hånd for ansiktet mens dommeren leste dommeren.

KOM: Med innbitt mine ankom Kristina Sviglinskaja rettslokalet mandag. Foto: Tor Høvik

Klokken 13.25 var tingrettsdommer Håkon Rastum ferdig med å lese dommen. Han hadde da lest i en time og 20 minutter. Han avsluttet med å si at dommen var enstemmig.Deretter leste en tolk dommen for tiltalte.

Selv nektet den tiltalte straffskyld. Han har antydet i retten at det var Monikas mor som burde sittet på tiltalebenken.

Først henlagt

Lukosevicius ble raskt sjekket ut av etterforskerne da saken første gang ble etterforsket og til slutt henlagt som et selvdrap. I 2014 ble saken gjenopptatt, og Lukosevicius ble pågrepet og siktet.

De sakkyndige har konkludert med at 34-åringen har en dyssosial personlighetsforstyrrelse, men at han er tilregnelig og dermed kan dømmes.

Se hele domsavsigelsen her:

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Har gjenskapt hvordan Bergen så ut i 1320

Nå kan du på film og bilder se hvordan Bergen trolig så ut i middelalderen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Bensin og diesel kan bli forbudt i Bergen

  2. Mann (29) omkom

  3. Dette betyr bybudsjettet for din økonomi

  4. – Er man venn av Bryggen, bør man ønske seg Bybanen dit

  5. Bildene vekker oppsikt: Her er 46.000 mennesker samlet

  6. Taparen i årets budsjett: byrådet