Gikk i fakkeltog mot dumping i Førdefjorden

Rundt 600 gikk i fakkeltog mot giftdumping i Førdefjorden. - Vi forventer at regjeringen tar imot dette tydelige signalet fra befolkningen, sier initiativtaker Anne-Line Thingnes Førsund.

Publisert Publisert

forde.JPG

  • Marit Fosso
  • Marie Misund Bringslid
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Dette er en tydelig melding til regjeringen om at hverken folket eller næringene kan tåle 300 millioner tonn gruveavfall og kjemikalier i Førdefjorden, sier initativtaker Anne-Line Thingnes Førsund.

Hun var én av rundt 600 som gikk i fakkeltog gjennom Førde sentrum torsdag kveld, for å protestere mot sjødeponi i Førdefjorden.

- Engasjerer bredt

Planene om sjødeponi i Førdefjorden har vakt internasjonal oppsikt, og har flere ganger blitt omtalt i utenlandske medier.

— Vi trenger at fjorden er rein og fiskerik, som nasjonal laksefjord, gytefjord og matfjord - både nå og i framtiden, sier Førsund.

Hun mener kveldens demonstrasjon sender et tydelig signal til regjeringen om at planene om sjødeponi ikke har støtte i befolkningen.

— Regjeringen behandler saken, og de har signalisert at en avgjørelse kan kommer snart. Dette var kanskje vår siste sjanse i denne runden til å vise hva vi mener, sier hun.

Førsund mener kveldens fakkeltog og det politiske engasjementet viser en bred allianse av interesser for en levende Førdefjord.

Veldig optimistisk

— Vi har fått en fantastisk kraft til å jobbe videre for en fremtid for Førdefjorden.

Førsund tror at folks økte kunnskap om saken har ført til en endring i politiske standpunkt til utslippene.

— Dette gir oss en sterk tro på at det omstridte utslippet vil bli avvist og at man vil ta vare på det rike naturgrunnlaget vi har. Jeg er veldig optimistisk etter dagens arrangement, det var en voldsom energi blant de oppmøtte.

Sier nei

32 miljøorganisasjoner fra hele Europa advarer også mot giftdumping i fjorden.Miljødirektoratet, Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet har også tidligere sagt nei til planene om sjødeponi.

Miljødirektoratet legger blant annet vekt på at føre-var prinsippet bør veie tyngst i saken om Førdefjorden.

— Vår vurdering tilsier at innsigelsen mot Nordic Minings planer for gruvedrift i Engebøfjellet bør tas til følge, sa miljødirektør Ellen Hambro i november.

Lovet avklaring

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) har tidligere lovet å ha en avklaring på spørsmålet om om fjorddeponi i Førdefjorden før stortingsvalget i 2017.

Den rødgrønne regjeringen, med miljøvernminister Bård Vegar Solhjell fra Naustdal, klarte ikke å bli ferdig med saken i sin tid.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Sundtoft får internasjonalt pes for Førdefjorden

  2. Miljørykte på spill

  3. - Planene om sjødeponi er galskap

  4. Nordic Mining satser alt på Engebø-prosjektet

BT anbefaler

Idrettsleder underslo 200.000: – Jeg spilte bort alle pengene

Han led av spilleavhengighet i mange år. Nå har en idrettsleder i Bergen forklart seg om grovt underslag fra…

LES SAKEN