Til Paris for å redde klimaet

Unge miljøvernere reiser til et terrorpreget Paris for å kjempe for en rettferdig og ambisiøs klimaavtale.

KLIMA-HÅP: Tre Natur og Ungdom-ledere fra Bergen reiser til Paris for å kjempe for en ambisiøs og rettferdig klimaavtale. Fra v. kampanjesekretær Sara Vågenes, nestleder Eivind Øi og fylkesleder Ingrid Udd Sundvor. Foto: Jan M. Lillebø

  • Atle Andersson
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Terroraksjonene var skremmende. Men hvis det er én sak som får meg til å reise til Paris akkurat nå, så er det kampen for en god og rettferdig klimaavtale, sier Eivind Øi.

18-åringen er med i en gruppe på 80 Natur og Ungdom-medlemmer som reiser til klimatoppmøtet i Paris. Fra Bergen reiser også Ingrid Udd Sundvor (18) og Sara Vågenes (20) til den franske hovedstaden for å delta på tiårets største og viktigste klimamøte.

Demonstrasjoner avlyst

Etter planen skulle Natur og Ungdom-aktivistene delta på en massemønstring med opptil to hundre tusen deltakere i sentrum av Paris lørdag 12. desember.

Klimatoppmøtet:

Les også

Hva er det som skal skje i Paris?

I kjølvannet av terroren 13. november, som kostet 130 mennesker livet, har imidlertid franske myndigheter forbudt alle offentlige demonstrasjoner knyttet til klimatoppmøtet. Nær ti tusen soldater og politifolk er satt inn for å sikre gjennomføringen av møtet som samler politiske ledere og ministre fra over 190 land.

Natur og Ungdom-aktivistene reiser som planlagt, trass i det massive sikkerhetsoppbudet. De skal følge forhandlingene tett de tre-fire siste dagene av toppmøtet, som varer til 11. desember.

«Vil markere oss»

— Det er skuffende at vi ikke får demonstrere, men det er ingenting å gjøre med det. Vi kommer til å markere oss på andre måter, særlig gjennom bruk av sosiale medier. Og vi skal nok markere oss, selv om vi nok må improvisere litt underveis, sier Ingrid Udd Sundvor, som er leder i Hordaland Natur og Ungdom.

Norsk regnskogprosjekt:

Les også

- Det var røde flagg på alle bauger og kanter

Hun lover at norske politikere, med klima— og miljøminister Tine Sundtoft i spissen, skal få merke at miljøaktivistene er på plass.

Rettferdig avtale

— Hvilke forventninger har dere til selve klimatoppmøtet?

— Verden trenger en rettferdig klimaavtale. De rike landene har størst ansvar og må gjøre mest. Land som Norge har ressurser og muligheter til å gjennomføre det grønne skiftet. Vi har også en forpliktelse til å hjelpe de fattige landene mot en mer klimavennlig fremtid. Det er jo disse landene som blir hardest rammet av klimaendringene, sier Eivind Øi, som er nestleder i Hordaland Natur og Ungdom.

- Gode muligheter

Ingrid Udd Sundvor tror det er bedre muligheter for en global avtale nå enn forrige gang verden forsøkte, på klimamøtet i København i 2009.

Ministeren før Paris:

Les også

85 prosent sikker på ny klimaavtale

— Jeg er realist. Det er klokt å ikke ha altfor store forventninger. Det som er bra i år, er at nesten alle landene har sendt inn sine klimamål før toppmøtet begynner. Det aller viktigste er likevel det som skjer etter møtet. Da er det opp til Norge og andre land å gjennomføre de målene de har lovet, sier hun.

- Ufortjent godt rykte

Sara Vågenes mener Norge har et ufortjent godt rykte i de internasjonale klimaforhandlingene.

— Vi redder ikke klimaet ved å verne litt regnskog i Amazonas og samtidig åpne nye oljefelt i Norskehavet. Jeg håper regjeringen legger om politikken slik at Norge virkelig fortjener å bli kalt et foregangsland i klimapolitikken, sier Vågenes, som er kampanjesekretær i Natur og Ungdom.

Klimatopp :

Les også

- Klimaendringer kan forverre flyktningkrisen

Hun sier alle de rundt åtti Natur og Ungdom-medlemmene som reiser til Paris er over 18 år. Noen yngre medlemmer av miljøorganisasjonen som ville reise, må bli hjemme som følge av situasjonen etter Paris-terroren.

— Vi tar våre forholdsregler, og har planer klare hvis vi noe skulle skje i Paris. Men jeg har god tro på at dette skal gå fint, sier Vågenes.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Stjernearkitekt Todd Saunders har brukt år på å gruble ut huset. – Jeg tror folk vil leve enklere.

Etter flere års grubling, tror Todd Saunders at han endelig har designet en løsning.

Mest lest akkurat nå

  1. Nye undersøkelser av Ronnys død: – Vi vil være helt sikre

  2. Person slått ned i Bergen sentrum

  3. Beruset mann lukket sjåfør ute fra bussen

  4. Syv nye smittede knyttet til utestedet. Smittevernlegen slår vaksinealarm.

  5. Når du når toppen, venter en fantastisk utsikt

  6. Debutant (17) detonerte cupbombe på Stord: – Ubeskrivelig