Nå er det Segway-sesong i Bergen

Den typiske Segway-turisten ankommer med cruiseskip og har knapt med tid. - Den beste måten å oppleve en ny by på, hevder amerikansk kvartett.

Publisert Publisert

PÅ REKKE: Henry Jones leder an ved Skansen brannstasjon onsdag formiddag. Deretter følger Pam og Kirk Fry, og Ruth og Martin Mazner. Foto: Vegar Valde

SYNLIG: Med gule refleksvester er amerikanerne lett å få øye på der de ruller av gårde. Foto: Vegar Valde

  • Jon Vaag Eikeland
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Vi har forstått at dette er en fin dag å utforske Bergen på. Dette regnes som fint vær, gjør det ikke?

Martin Mazner ser opp på de grå skyene over Vågen og smiler. Sammen med konen Ruth og ekteparet Kirk og Pam Fry er han på norgescruise. Kvartetten fra California har besluttet å tilbringe to av de seks timene de har til rådighet på «ståhjuling» i Bergens smau og gater.

Rutinerte

— Vi leier ofte Segway for å se stedene vi besøker. Tidligere har vi kjørt Segway i Barcelona og Costa Rica. Man får en fantastisk følelse av hvordan byen er, samtidig som det går fortere enn å gå. Morsomt er det også, forteller de.

Hvis noen av stedene de ruller forbi er spesielt interessante, tar de gjerne turen tilbake til fots. Hvis tiden tillater det, da. En lunsj på Fisketorget og en tur med Fløibanen står også på det tette programmet.

Kuperte Bergen

Gruppens guide er engelske Henry Jones. Normalt bruker han litt tid på å gjøre turistene fortrolige med tohjulingen, men de erfarne amerikanerne har full kontroll.

Det er den perfekte måten å bevege seg rundt i kuperte Bergen på.

— De fleste tar det veldig fort. Hvis noen strever, kan vi lett tilpasse turen, sier Jones.

— Hvem er den typiske Segway-turisten?

— Det er mange amerikanere og briter, og en del indere. De fleste er cruisepassasjerer og ønsker å oppleve mye på kort tid. Det er den perfekte måten å bevege seg rundt i kuperte Bergen på, sier Jones.

Begeistret for Nordnes

Turen går innom byens fremste severdigheter og smale smau. Fjellveien avlegges også et besøk på tampen.

— En fantastisk by, slår Martin Mazner fast når følget tar en kort pause ved Skansen brannstasjon.

Brostein og trange, bratte gater bød ikke på problemer, snarere tvert imot.

— Et av høydepunktene var faktisk smauene på Nordnes. Vi ville aldri funnet frem til de stedene på egen hånd, slår Mazner fast, før følget begynner på nedstigningen mot Bryggen.

Første hele sesong

Bergen Segway, som arrangerer de guidede turene, ble stiftet samme dag som Segway-forbudet ble opphevet, 1. januar 2014. De første turene ble arrangert i juli.

Vi opplever god pågang. Vi har grupper på tur stort sett hver eneste dag.

— Ettersom dette er vår første hele sesong har vi ikke så mye å sammenligne med, men vi opplever god pågang. Vi har grupper på tur stort sett hver eneste dag, sier André F. Kleiven, i Bergen Segway.

— Hvordan har bergenserne tatt imot dere?

— Segway er jo fortsatt et ganske nytt innslag i bybildet og mange er nysgjerrige. I starten kunne vi få en og annen negativ slengbemerkning, men det hører til unntakene, forteller Kleiven.

Guidet trim

Segway er langt fra det eneste alternative tilbudet med guide i Bergen sentrum. I sommer kan du oppleve by og byfjell med joggesko på beina, eller bestille sykkel- og kajakkturer.

— Vi har en del cruiseturister, men ofte er det forretningsfolk som bare har en time eller to til overs før de skal til Flesland, forteller Ivan Østvik i Bergen Jogging Experience.

— Høysesongen vår er litt tidligere på året. Da er kundene ofte større bedrifter. Sykkelturene inngår nå gjerne i en større pakke, men kajakkturer på Vågen kan avtales på kort varsel, sier daglig leder i Bergen Base Camp, Anne Gunn Rosvold.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Vi får sårende spørsmål som ingen andre foreldre får

  2. Mariann hugsar knapt noko frå dei første ti dagane

  3. Tor (18) er i karantene etter ein fest i Kvam. – Dette er ein vekkar. No kryssar eg fingrane.

  4. Mannen ble vekket av politiet og beskyldt for voldtekt. Nå er ekskjæresten dømt.

  5. En stille vårdag gikk det opp for ham. - Jeg ble så trist at jeg begynte å gråte

  6. Slik blir den nye hverdagen på skolen neste uke