– Jeg kommer aldri til å gjøre det igjen. Det er helt meningsløst.

Mens du lå og sov, rundet kompisgjengen 30 stoltzerunder.

Publisert Publisert

HAR DE TRENT?: Kompisene fra treningsklubben Fjellgeitene ser ut som at de er klare for 30 runder til i Stoltzen. Klokken 02.57 natt til søndag nådde de målet. Nedre rad, f.v.: Emil Ellingsen, Roger Erstad, Lars Engeli, Steinar Moen og Mats Steinsland. Øverste rad, fra v.: Stian Yndestad, Tore Instebø, Jon Brunvoll og Jan Frode Morken. Foto: Gro Svendal

  • Guro Valland
  • Hilde Heian
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Klokken fem natt til lørdag la kompisene ut på ekspedisjonen «Everesting Stoltzen».

Målet med herligheten var å bruke Stoltzekleiven til å gå like mange høydemeter som Mount Everest.

Det vil si 30 runder. Nesten 9000 høydemeter.

Les også

BT møtte dem etter 12. runde.– Alt er fint nå, det er på slutten at det blir tungt.

Inspirert av kompis

Årsaken til den noe annerledes lørdags-søndags-turen skyldes treningskameraten Mats Steinsland fra Bergen.

I fjor besteg han verdens høyeste fjell, Mount Everest, som ligger 8.848 meter over havet.

– Dette er en honnørtur til Mats. Mens vi går forteller han litt fra turen, sa primus motor Lars Engeli til BT lørdag formiddag.

Da var kompisene på sin tolvte runde, et stykke fra halvveis.

Les også

Stoltzen opp 2017

INSPIRASJON: Mats Steinsland har alt besteget Mount Everest, her er han i ferd med å gå like mange høydemeter i Stoltzen. Foto: Bård Bøe

Når du kommer på at det er 15 runder igjen ...

Høydeforskjellen på 313,5 meter gjorde at de treningsglade vennene måtte gå 30 turer før de kunne klokke inn seieren.

Klokken 02.57 natt til søndag var målet i boks. Da hadde de holdt på i nesten 22 timer.

– Det er gøy de første 15 gangene, men så vet du at du skal gå 15 til. Da må du jobbe med hodet ditt, sier Stian Yndestad.

Les også

Slik er Stoltzevanene våre

Han valgte å bruke helgen på en tur litt utenom det vanlige sammen med syv andre kompiser i treningsgjengen Fjellgeitene.

Samtlige som startet kom i mål, men de holdt på å miste en underveis.

– Han slet med magen. Det var en stor påkjenning, men vi hentet ham inn igjen og gikk til topps sammen, sier Yndestad.

... og synes det er helt meningsløst etterpå

Søndagen han har brukt på sofaen, zappende og sovende mellom TV-serier og filmer.

Lårmusklene skriker og det verker i knærne.

– Jeg har løpt en del fulle maratonløp, og det er blåbær sammenlignet med dette. Det er ikke bare 9000 høydemeter, du skal også ned 9000 meter, og gå totalt 57 kilometer på gråstein. Det er hardt, men en god prøve, sier Yndestad.

– Kommer du til å gjøre det igjen?

– Jeg kommer aldri til å gjøre det igjen. Det er helt meningsløst. Jeg tror ikke noen av oss er dumme nok til å gå 30 ganger Stoltzen en gang til, men vi hadde det veldig gøy under hele turen, med mye samhold, fjas og mas. Ingen tok på seg høretelefoner. Det forteller litt.

RUNDE 12: Thomas Thorn fra v., Maarten Boting, John Nova York, Lars Engeli, Tore Instebø, Stian Yndestad og Emil Ellingsen har bare et lite minutts pause på toppen og øker tempoet når de går nedover igjen. I snitt beregnet de da 40 minutter opp og ned. Foto: Bård Bøe

Finner motivasjon i det uvanlige

Lars Engeli, som på sett og vis fikk kickstartet flokken, er enig med kompisen.

– Det blir fjollete å gjenta det samme, men det er absolutt mulig å se for seg at vi gjør noe krevende over tid, på ski eller sykkel. Alle klarte å nå målet om å komme til topps, så når dette får sunket inn litt, kan det hende Yndestad ombestemmer seg også.

– Hvordan er formen din?

– Alt går litt tregt. Det kan minne om sånn man har det etter en lang kveld på byen.

– Hvordan finner du motivasjon til noe slikt?

– Du blir testet i hva som er mulig å få til og det er artig å gjøre noe som ikke alle andre gjør. Dessuten var det en utrolig fin dag sammen, og det var venner og kjente som stilte opp underveis. Det ble en stor happening som vil huskes av mange.

MATPAUSE: Pastamiddag og lading av pulsklokke og mobil. Foto: Bård Bøe

Venner slengte seg på underveis

I løypen ble stoltzeekspedisjonen servert boller og kaffe, brus og godteri.

Noen andre fjellgeiter tok seg like godt en treningsrunde i løypen.

– De gikk to-tre turer, og så kom det noen nye venner igjen med mer mat og påfyll. Det var bare veldig kjekt, forteller Yndestad.

PÅFYLL: Mats Steinsland får servert ingefærshot mens Lars Engeli (bakt) har drikkepause. Foto: Bård Bøe

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Stoltzen opp i bilder

  2. Ingrid forsket på seinskader av kreft da hun selv ble rammet

  3. Hardt opp. Rolig ned.

  4. En hyllest til dere, Stoltzen-gåere!