Så skremt av «klovner» med balltre og kniv at de ble holdt hjemme fra skolen

– Dette er blodig alvor for ungene våre, sier Einar Lerhaugen, som er leder i foreldreutvalget ved Vadmyra skole.

Publisert:

SKREMTE BARN: Politiet rykket i går kveld ut til Vadmyra etter melding om barn som var blitt skremt av «klovner» med balltre og kniv. Foto: EIRIK BREKKE

– Et par av elevene som onsdag kveld ble utsatt for «klovner» med balltre og kniv ble torsdag holdt hjemme fra skolen. De hadde sovet dårlig om natten og var redde for å gå til skolen, forteller rektor ved Vadmyra skole, Marianne Haugland.

Følger opp enkeltelever

Hun sier at avdelingsleder på mellomtrinnet torsdag orienterte elevene om klovneepisoden kvelden i forveien. Vadmyra skole er en barneskole med elever fra 1. til 7. klasse.

– Vi hadde først en inforunde med lærerne. Deretter hadde vi en gjennomgang med elevene klasse for klasse. Vi følger også opp enkeltelever som trenger å snakke med helsesøster eller PPT, opplyser Haugland.

SKREMMEMASKER: Killerklovn-trenden har nådd Bergen. I går kveld ble unger på vei hjem fra et skolearrangement skremt av klovner med kniv og balltre. Foto: Vidar Ruud, Scanpic

Les også

«Klovner» med balltre og kniv skremte barn på Vadmyra skole

– Kanskje det var planlagt?

Ledelsen ved Vadmyra skole sendte torsdag ut et infoskriv til foreldre og foresatte. Her oppfordres de til å stille spørsmål og la barnet få fortelle om det de har hørt på skolen. Dersom barnet er redd for å gå til skolen, er det klare rådet at foreldrene følger dem til skolen.
– Jeg syns det er fryktelig at noen tar på seg masker for å skremme små barn på denne måten. Fire ganger i året har vi et elevarrangement som kalles åpent hus. Det var i etterkant av et slikt arrangement at klovnene dukket opp. Det kan nesten se ut som om de visste om arrangementet og hadde planlagt dette, men det må politiet finne ut av, sier Haugland.

Flere slike episoder

Leder i foreldreutvalget ved Vadmyra skole, Einar Lerhaugen, sier at episoden onsdag kveld ikke er den første man har hatt i området.

– Det har vært flere tilfeller som ungene våre har snakket om. Jeg har barn i 2. og 4. klasse. Vi har hatt noen kvelder der vi har snakket med dem om frykten som er skapt. Vi som voksne, rasjonelle mennesker forstår at dette er snakk om noen som vil skremme, men for barn er dette blodig alvor, sier han.

BLODIG ALVOR: Einar Lerhaugen er leder i foreldreutvalget ved Vadmyra skole. Han mener klovneepisoden er blodig alvor for små barn. Foto: PRIVAT

– Går sterkt innpå barna

Lerhaugen mener at de som driver med dette mangler omsorg og omtanke.

– Om foreldre skulle oppdage en slik skremmemaske på et gutterom, så tror jeg det må en alvorsprat til. Jeg vet ikke om straff hjelper, men noen må forklare dem at dette går sterkt inn på små barn.

Politioverbetjent Svein Føllesdal ved Vest politistasjonsdistrikt sier at man torsdag ettermiddag og kveld vil gjøre noen flere undersøkelser i området. Han oppfordrer samtidig dem som står bak klovneepisoden om å ta kontakt med politiet.

– Meld dere for politiet

– Vårt råd til personene bak klovnemaskene er at de umidelbart kutter ut denne «leken», og at de tar kontakt med oss. Det skal i så fall tale til deres fordel når denne saken legges bak oss, sier Føllesdal.

Han er ikke udelt begeistret for medieomtalen av slike episoder.

– I mitt hode kan denne formen for skremming føre med seg en viss smitteeffekt. At andre settes på samme ide. Vi har foreløpig ikke fått melding om flere enn denne ene hendelsen.

– Velg snilt kostyme

Jan Dystland er politioverbetjent i Sør-Øst politidistrikt. Gjennom NRK kommer han med følgende oppfordring foran Halloween-markeringen 31. oktober:

– Velg et snilt kostyme til årets Halloween. Dersom man skal være den blide klovnen med rød nese går det fint, men de fæle klovnemaskene behøver man ikke å bruke, sier Dystland.

Han mener det også er viktig at de voksne følger barna rundt under årets halloweenfeiring. Og dersom man skulle møte på såkalte «killer clowns» oppfordrer Dystland til å ta kontakt med politiet.

BT JUNIOR: Dette bør du vite om skremmeklovner

Publisert: