– Hvis du skal stå opp ekstra tidlig én dag i år, må du velge mandag!

Grytidlig mandag morgen kan du få med deg en spektakulær måneformørkelse.

Publisert:

FORMØRKELSE: Slik så det ut da vi i 2015 hadde både supermåne og måneformørkelse samtidig. Foto: NTB scanpix

Dersom du står opp tidlig på mandag - og det ikke er altfor overskyet - har du muligheten til å få med deg en sjelden begivenhet. Natt til 21. januar inntreffer nemlig en såkalt supermåneformørkelse.

Det spesielle med denne måneformørkelsen er at den inntreffer samtidig som månen går nærmest jorden, i sin bane rundt planeten.

– Dersom du skal velge én mandag å stå ekstra tidlig opp i år, må du velge denne. Dette blir magisk å se på, sier vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.

Supermåneformørkelsen vil ifølge Sannes være godt synlig i hele norge, inkludert på Svalbard.

Les også

Magisk måneshow i natt

Høydepunktet

Måneformørkelsen varer fra klokken 03.36 til 08.48, og går gjennom ulike faser. Dersom du ikke kan få med deg alt, har Sannes en gledelig melding.

– Hvis du vil få med deg det beste, bør du følge med fra halv fem til halv syv, da er formørkelsen på det mørkeste, sier Sannes.

Selve høydepunktet av måneformørkelsen skjer klokken 06.12. Da står månen på det mørkeste punktet i jordens skygge.

– Nøyaktig hvordan månen vil se ut er ikke lett å si på forhånd, men dersom forholdene er gode, slik det ser ut til å bli, vil månen få en nydelig burgunderrød farge, forteller Sannes.

Værmeldingen for mandag morgen gir ingen løfter om at du får se måneformørkelsen på klar himmel. Foreløpig tyder den på vekslende skydekke og spredt sludd eller snø på Vestlandet sør for Stad.

STÅ OPP TIDLIG: Vitenskapsformidler Anne Mette Sannes anbefaler å stå tidlig opp med kaffekoppen mandag morgen. Foto: Morten Strandhus

32 år til neste gang

Ifølge Sannes er det lenge til neste gang vi får se en supermåneformørkelse i Norge. Neste gang en sammenliknbar måneformørkelse inntreffer vil være om 32 år, altså i 2051.

– Det som er så spesielt med en supermåneformørkelse er at månen kommer nærmere jorden og ser større ut. Det nærmeste månen kommer oss er 356.000 kilometer, på mandag vil den være 357.000 kilometer fra jorden, sier Sannes.

Derfor blir det måneformørkelse

En måneformørkelse skjer når månen faller i skyggen bak jorden. Hver fjerde uke står solen, jorden og månen omtrent på linje med hverandre, men fordi månens bane rundt jorden heller litt, passerer den som regel over eller under jordens skygge.

De gangene månen er nærmere punktet som krysser linjen mellom solen og jorden får vi måneformørkelse.

Kilder: Astroevents.no, Himmelkalenderen.com

Foto: Himmelkalenderen.com

Publisert: