Dette huset er dekorert med 30.000 julelys

Firebarnspappa Tord Glad Nordahl inviterte til julelystenning til inntekt for kreftsyke barn.

Publisert: Publisert:

JULELYS: Selv etter å ha hengt opp 30.000 julelys på hus, garasje, hekk og trær hadde Tord Glad Nordahl en eske med julelys til overs. Foto: Tor Høvik

– Nå har jeg hengt opp lys de siste to ukene. Fra jeg har lagt de minste ungene til midnatt hver kveld, sier Tord Glad Nordahl.

Da Bergens Tidende ringte torsdag kveld, var Fana-mannen i full sving med siste innspurt. 21.000 julelys hadde han hengt opp ved siste opptelling – fremdeles et stykke unna målet om å få opp 30.000 julelys.

– Og nå må jeg nesten holde det jeg har lovet etter at Fanaposten skrev om det, sier Nordahl.

Les også

Slik blir Lysfesten

Et døgn senere møtte et femtitalls mennesker opp i oppkjørselen til Nordahl i Birkelandsbotn. For det meste familier som kjenner til Nordahl, men også folk de aldri har sett før. Gløgg, pepperkaker og varm saft til de minste sto på menyen, mens de spent ventet på å se det ferdige resultatet.

Klokken 18.00 skrudde Nordahl på bryteren og tente de 30.000 lysene, mens barna sto der med vidåpne øyne.

LYS: Tord Glad Nordahl forteller at de 30.000 lysene bruker omtrent 20 kilowatt. Mesteparten er ledlys han har kjøpt i USA og på Ebay. Foto: Tor Høvik

Pia Merethe pynter ferdig juletreet allerede i november

Kjøpte julelys for en billig penge

Foranledningen for prosjektet kom da Nordahl flyttet med familien til USA i 2015. Måten amerikanerne feirer jul er det som først og fremst har inspirert dette stuntet.

– Amerikanerne gjør en god del ut av julen både med sine egne hus og i gatene. Og ungene syntes det var kjempegøy. Da vi flyttet tilbake til Norge, tenkte jeg at det kunne være artig å gjøre noe lignende.

Nordahl kjøpte med julelys fra USA til en billig penge og fant de resterende på Ebay. Før årets julesesong tok han en opptelling. Over 30.000 julelys hadde det blitt.

På forhånd informerte Nordahl både BKK og Fjordkraft om prosjektet. Han har regnet på at det koster ham syv kroner i timen å ha alle lysene på samtidig – en konsekvens av at han har kjøpt inn mange energisparende ledlys.

– Og Fjordkraft skrev i en e-post at de skulle vurdere å påspandere de 14 kronene det koster å ha på lysene i to timer, sier Nordahl lattermild.

JULESTEMNING: Tord Glad Nordahl og datteren Adine (1) var godt fornøyd med resultatet etter de siste ukers strabaser. i 20-tiden hadde Nordahl nådd målet om å samle inn 5000 kroner. – Vi er i ekstase. Maribel jublet, sier Nordahl etter å ha samlet inn nesten 6000 kroner. Foto: Tor Høvik

Les også

Her blir det karuseller, glühwein og verdens minste pepperkakeby

Mål om å samle inn 5000 kroner

For Nordahl er prioriteten først og fremst å lære barna at julen handler om å gi, ikke få. Etter at datteren Maribel (7) så et program på TV om barn med kreft som måtte feire jul på sykehus, spurte hun faren om det var noe de kunne gjøre. Den første tanken Nordahl fikk var å arrangere garasjesalg, men så fikk han ideen: Hva med å invitere nabolaget på julelystenning og selge gløgg til gjestene?

Målet var å samle inn 5000 kroner. Dette målet nådde Nordahl kort tid etter lysene var tent. Klokken 20.00 fredag kveld hadde det tikket inn nesten 6000 kroner.

– Disse pengene skal brukes i en leketøysbutikk som hjelper til med å finne gaver til barna som må tilbringe julen på barneavdelingen på Haukeland sykehus, sier Nordahl.

FAMILIE: Mange familier tok turen for å se lysene bli tent fredag kveld. Foto: Tor Høvik

Les også

Anne-Kate ble ertet fordi hun trodde på nissen som 12-åring. Det satte fart i nissegalskapen.

Planlegger neste års prosjekt allerede

Nordahls naboer var kjapt ute med en spøkefull kommentar om målet for neste år.

– Dette er ikke nok. Neste år går vi for 60.000, sier Paul Dahl lattermild.

Konen til Nordahl, Alfa Catrin Krogh Gangsøy, er ikke fremmed for tanken om å gjøre dette flere år.

– Selv om jeg har sett lite til mannen min de siste ukene, så er det utrolig gøy for ungene.

Hos familien Godfrey er juletreet pyntet og klart allerede seks uker før julaften. Det er de ikke alene om.Hva gjør du når naboen tar helt av med julepynten?Forbrukerøkonomene tipser: Slik unngår du å gå på en økonomisk smell i julen
Les også

– Vi er her for at mamma skal kjøpe noe hvis hun skal det

Publisert: