Minneord Knut-Helge Milde

En av de mest markante stemmene blant medlemmene i Sportsklubben Brann fra tidlig 70-tall til langt inn på 2000-tallet er borte.

Publisert Publisert

HEDRET: Knut-Helge Milde døde 7. september, 77 år gammel. I minneordet blir han hedret av fotballvenner i Sportsklubben Brann. Foto: Privat

 • Frank-Albert Skadal

Knut-Helge Milde sovnet fredfullt inn lørdag 7. september. Han ble 77 år.

En av de mest markante stemmene blant medlemmene i Sportsklubben Brann fra tidlig 70-tall til langt inn på 2000-tallet er borte, men vil ikke bli glemt blant alle fotballvennene sine som står bak disse minneordene.

Knut-Helges løpebane i Brann startet lenge før 70-tallet og omfatter både sportslige høydepunkter, år i klubbens tillitsmannsapparat og deretter en lang periode blant klubbens aktive veteraner, også kalt Tirsdagsgjengen i dagligtale.

I 1975 sa han dessuten ja til styreplass i Brann Supporter Club som ble stiftet året før. Han hørte til midtpunktene i vennegjengen, kunnskapsrik, grundig og ikke minst debattglad.

Knut-Helge vokste opp i Neumanns gate midt i sentrum. Han var en ekte «kjuagutt», og han fikk med seg noen år i Nordnæs Bataillon før Brann-engasjementet startet i 11-årsalderen.

På Stadion spilte han i alle de aldersbestemte klassene, og kronet den perioden med å bli juniornorgesmester sammen med lagkameratene i 1959. Brann slo Skeid 2-0 foran nærmere 11.000 tilskuere på Stadion, og Knut-Helge hadde en sentral rolle i finalen. Han spilte på midtbanen, for øvrig sammen med Bjørn Nygård, den pensjonerte soknepresten som forrettet under bisettelsen i Skjold kirke 17. september.

De fikk begge prima omtale i mediene, og Morgenavisen fremhevet spesielt Knut-Helge som «samlet opp utrolig mange baller, hadde stor aksjonsradius og taklet så det satt. Han hadde dagen da det meste lyktes». Også Knut-Helges nære lagkamerat, Roald Kniksen Jensen, sto i sentrum for begivenhetene denne finaledagen.

BRANNSPILLEREN: Knut-Helge Milde spilte i alle de aldersbestemte klassene i Brann, og kronet den perioden med å bli juniornorgesmester sammen med lagkameratene i 1959. Foto: Privat

Året etter gikk ferden videre til juniorlandskamp mot Sverige og til Branns A-lag, der han debuterte i en Landsdelserie-kamp mot Varegg 27. juli 1960. I perioden 1960-64 fikk han 33 A-lagskamper.

Så ble det studier på NHH, siviløkonomeksamen og deretter tilleggsutdanning som førte til lektorkompetanse. I 1966 giftet han seg med Sissel, og året etter flyttet de til Sarpsborg med sønnen Helge og til stilling som direksjonssekretær i Borregaard fabrikker.

Etter to år i Sarpsborg vendte de nesen hjem, og på hjemmebane kom datteren Merethe. I jobbsammenheng ble det en ny direksjonssekretærstilling – denne gang hos Namtvedt/Block-Wathne, før han meldte overgang til skoleverket. Fra 1973 til 2007 underviste han på Ant. Johannessen og Handelsgym. Han skilte lag med Sissel i 1984.

Etter returen fra Sarpsborg tok Knut-Helge fatt på fase to i sitt langvarige Brann-engasjement. Han traff igjen flere av sine gamle lagkamerater fra babylaget midt på 50-tallet, og det endte med at de skapte det som i ettertid blir omtalt som Tirsdagsgjengen.

I 1974 eksisterte ikke old boys-fotball på kretsens tilbud til klubbene. Kretsstyret grunnga dette med den prekære banesituasjonen i Bergen, men med Brann som pådriver ble det satt i gang en prøveserie i 1975 og permanent kretsserie fra 1976. Det året vant Brann både cupfinalen og tidenes første old boys-KM i Bergen og Omegn Fotballkrets, selvsagt med Knut-Helge på laget.

Siden ble old boys-fotballen utvidet med serier for Veteran 40, 50 og 60 etter hvert som pionérene passerte nye aldersgrenser.

I tillitsmannsapparatet tok han sine tak både i fotballstyret og hovedstyret. Han kom inn på ledersiden i en periode med store endringer i norsk fotball, og i Brann opplevde vi betydelige generasjonsmotsetninger i utviklingsarbeidet.

Den gamle garde likte seg best på sidelinjen når nye strategiske valg måtte tas. Et eksempel på det var skjebnen til et utredningsarbeid Knut-Helge var med på i 1974. Det dreiet seg om «Branns mål og midler 1980-1985». Her fikk han bruk for både sine økonomiske, administrative og sportslige kunnskaper. Han hadde også en studietur til IFK Göteborg, en av de ledende klubbene i Skandinavia på den tid, men den omfattende utredningen ble avvist av årsmøtet og havnet i en skuff. Den ble imidlertid hentet frem av styret i 1987 og nyttiggjort 11 år etter at den var ferdigskrevet!

Toppfotballen i Norge gikk fra amatør via et non-amatør-reglement i 1984 til full profesjonell fotball i 1993. Samtidig tok klubbene steget fra dugnadsdrift til forretningsdrift med millionomsetning.

Knut-Helge var leder av et ungt fotballstyre i 1974. Det endte med generasjonskollisjon og utskiftning etter bare ett år. Han kom tilbake i hovedstyret som styremedlem i 1978 og viseformann i 1979 og 1980. Så kom han inn i fotballstyret igjen i 1987 og i hovedstyret året etter. I denne perioden ble Team Brann-prosjektet født. Et program for å utvikle egne A-spillere, og her fikk en nytte av elementer fra utredningen fra 1974. Å utvikle egne spillere er like aktuelt i dag som det var på slutten av 80-tallet!

Under Branns 100-årsmarkering i 2008 ble Knut-Helge tildelt klubbens hedersmerke.

Han pensjonerte seg fra skolehverdagen i 2007. Pensjonstilværelsen ble imidlertid ikke slik han hadde tenkt seg. I 2010 fikk han påvist demens, og de to siste årene bodde han på Søreide Sykehjem.

Tankene våre går til Jorunn, som han traff i 1985 og som siden har vært hans meget gode venn og omtenksomme samboer, og resten av storfamilien.

I dyp takknemlighet lyser vi fred over Knut-Helges minne.

Tirsdagsgjengen i Sportsklubben Brann
Asbjørn Rognaldsen/Frank Skadal

Publisert
 1. «Han planla Bergen»

 2. – Det er en skjebnens ironi at det du elsket mest også tok deg bort fra denne verden

 3. «En samfunns­bygger er gått bort»

 4. – Det er ufattelig trist at denne lyshårede kloke mannen med det store engasjementet ikke lenger er her

 5. «Han la listen for hvordan ledere skal håndtere kriser»

 6. «Det er mange som kommer til å savne ham»

 7. «Man ble rett og slett glad bare ved å være sammen med ham»

 8. «Hun vil alltid være min lysende stue i fjellmørket»

 9. Han levde og åndet for Laksevåg HV

 10. – Han satte spor over store deler av Vestlandet

 11. Hun var en av NHHs mest markante personligheter

 12. «Sandviken har mistet en hedersmann»

 13. «Sogn og Fjordane har mista ein av sine alle største søner»

 14. Mannen bak «Dra til sjøs» er død

 15. Skuteviken-jenten Tove er død

 16. En «Sabba kar» er gått bort

 17. «Den dugande samfunnsbyggaren»

 18. Han underviste flere generasjoner medisinere

 19. «Han var alltid åpen for en frisk debatt»

 20. – Et usedvanlig engasjert menneske er gått bort

 21. Åge Odd Telle var tidsvitne frå Telavåg-tragedien

 22. «Ein allsidig bokmann og kulturarbeidar er gått bort»

 23. «Du hørte han alltid før du så han»

 24. Forsker Tore Strømme er død

BT anbefaler

Yngve ville fremleie til indere. «De ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleier.

«De er ikke til å stole på fordi de ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleieselskapet BKV Eiendom i e-post.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Fleire personar skal vere knivstukke på Danmarks plass – politiet leitar etter skadde

 2. Politiet: – Melding om at flere personer skal være knivstukket på Danmarks plass

 3. FHI: Slipp ungdom inn på bussen først

 4. Kjære Bent. Eg har forstått det no. Kva du liker.

 5. Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

 6. Østlandsfylke angriper fergefri E39: – Det er uhørt

 1. Minneord
 2. Minneord
 3. Brann
 4. Fotball
 5. Bergen