Kokevarselet på Askøy opprettholdes

– Vi vil være helt sikre, sier Anton Bøe, avdelingsleder for vann og avløp i Askøy kommune.

Publisert Publisert

RENT VANN: Askøy kommune har måttet sette ut stadig flere vanndunker i det berørte området i løpet av uken. Foto: Bård Bøe

Det er snart en uke siden kokevarselet ble sendt ut til 5450 askøyværinger i Kleppe-området. De siste to vannprøvene fra høydebasseng 125 har vært gode, men kommunen vil ikke gi klarsignal ennå, selv om alle vannprøvene denne uken har vært rene.

– Vi vil ta flere prøver og ta en ny vurdering, sier Bøe.

– Vi er på tå hev fordi vi fortsatt ikke har noen klar årsakssammenhengen, sa Otto Nilsen, driftsansvarlig for vannverket, til BT torsdag formiddag.

Vurderingen vil bli gjort tirsdag i neste uke.

Flere prøver

E. coli-bakterien ble først oppdaget torsdag 1. august, da kommunen fikk svar på vannprøver som ble tatt tidligere i uken.

Mandagen etter viste prøvene at det ikke lenger var E. coli i vannet, men kokevarselet ble likevel opprettholdt. Kommunen ønsket å ta enda flere prøver før de stadfestet at vannet var trygt å drikke. Disse prøvene er nå klare, og bekrefter at vannet fortsatt er E. coli-fritt.

En oppdatert oversikt over kommunens vannprøver kan du finne her.

Ukjent årsak

Kommunen vil nå jobbe med å finne ut hva som er årsaken til at bassenget ble infisert.

Ifølge Bøe er en av hovedteoriene at kraftige regnskyll forrige uke gjorde at bakterien har lekket inn i bassenget.

– Det er en av hovedteoriene vi jobber etter, men dette er noe vi må fortsette å undersøke, sier Nilsen.

Det er imidlertid ikke enkelt å undersøke bassenget.

– Det er vanskelig å ta det ut av drift, fordi det skaper forstyrrelser i hele vannforsyning. Samtidig må vi stenge det og ta oss inn i bassenget for å få en god indikasjon på tilstanden, sier Nilsen.

ERFAREN: Otto Nilsen (i midten) var sentral under det forrige kokevarselet. Her kartla han utbruddet, sammen med Ettore Areato (til v.) og Emily McDonald ved FHI. Foto: Eirik Brekke (Arkiv)

– Utfordrende å kontrollere

På spørsmål om hvorvidt dette kan skje igjen i andre vannbasseng på Askøy, svarer Nilsen at fjellbasseng generelt er utfordrende, fordi det alltid vil være et potensial for innlekking.

Kommunen har tre fjellbasseng totalt, men pr. nå er bare to i drift. Bassenget som var kilden til smitteutbruddet tidligere i sommer, ble nylig avviklet.

Snart vil det bare være ett, fordi 125-bassenget skal kobles av i løpet av høsten. Erstatningsbassenget står allerede klart.

– Vi håper å komme i gang med å koble det nye bassenget inn i vannforsyning, så vi kan få faset ut dette, sier Nilsen.

Les også

Pendlarbyen som tok seg vatn over hovudet

Ingen campylobakterier

Kokevarselet ble sendt ut bare 15 dager etter at et 42-dagers kokevarsel ble avsluttet. Da ble det funnet campylobakter i høydebasseng 164, som gjorde at over 2000 ble syke.

Dødsfallet til en 72 år gammel kvinne og en ettåring er satt i sammenheng med dette utbruddet.

Onsdag ettermiddag opplyste Askøy kommune på sine egne nettsider at vannet i 125-bassenget ikke inneholder campylobakter.

Publisert