Dette skjer på 17. mai i år

Send inn programmet for der du bor her.

BARNAS DAG: Mange barn gleder seg stort til 17. mai. For noen er dagens høydepunkt å være med på konkurranser. For andre er det å spise
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Nasjonaldagen vil bli markert over hele Vestlandet med flagg, taler, musikk og tog fra morgen til kveld. I Bergen er dagen blitt markert mer eller mindre siden 1826.

For å lage best mulig oversikt over hva som skjer hvor på 17. mai, ønsker vi lesernes hjelp.

Hva skjer der du bor på den store dagen?

Legg igjen en kommentar i feltet under artikkelen, så legger vi dine tips inn i saken og oppdaterer fortløpende.

Bergen: Flaggtog, statsministerbesøk og konserter

BRYGGEN: Tusenvis av bergenserne er ventet å komme til Bergen sentrum på nasjonaldagen. På bildet passerer Hovedprosesjonen og Flaggtoget hverandre på Bryggen.

Tradisjonen tro markerer salutten fra Skansen klokken syv starten på Morgenprosesjonen, som går fra Dreggen til Festplassen. Det ble først bestemt at dette var den siste salutten i rekken, men det ble seinere gjort om.

Flaggtoget, også kjent som barnetoget, går fra Festplassen ti over halv elleve. Ti minutter før har Hovedprosesjonen avmarsj fra Koengen, hvor Erna Solberg skal gå som hun pleier.

Gjennom dagen er det utallige musikalske og kulturelle innslag du kan se og høre på. Fra klokken ett og utover er det en rekke konserter rundt i Bergen sentrum. Et høydepunkt for mange er gratiskonsertene på Festplassen, hvor blant andre artisten Sonny Alven skal opptre klokken syv.

Dagen avsluttes med det årlige fyrverkeriet klokken kvart over elleve på Festplassen.

Nesttun: Hyllest av Bjørnson og korpsmusikk

SKOLEMUSIKK: Under årets «Hordablæsten» i Grieghallen stakk Smørås Skolemusikk av med 1. divisjon brass for fjerde gang på rad. De skal opptre i toget på 17. mai, sammen med blant annet Skjold skoles musikkorps og Midtun skolekorps.

Siden slutten av 1950-tallet har Fana hatt sitt eget 17. mai-tog. Tidligere gikk prosesjonen fra Pedek-fabrikken til Nesttun ullvarefabrikken, men nå går ruten fra Lagunen til Nesttun senter. Flere korps deltar i toget, blant annet norgesmestrene Smørås skolemusikk og Skjold skoles musikkorps.

I år er det 160 år siden Bjørnstjerne Bjørnson skrev teksten til Norges uoffisielle nasjonalsang «Ja vil elsker». Tradisjonen tro blir det lagt ned krans ved Wenersholm klokken halv ni, etterfulgt av utviklingsminister Dag Inge Ulstein tale klokken ti på ni.

Hvis du er interessert i høre «nasjonalsangen» en gang i løpet av dagen, har du minst to andre alternativer: Klokken åtte i forbindelse med flaggheisingen på Gamlehaugen eller før toget går fra Lagunen til Nesttun sentrum.

Kleppestø: Lek, tog og taler

Klokken ti marsjerer Kleppestø skolekorps fra Florvåg skole til Helsetunet. Der starter øvrig program klokken elleve. Her vil flere elever opptre og holde tale. Klokken kvart på tolv skal det gå tog fra Helsetunet ned hovedveien til Kleppestø Senter, deretter opp Gamle Kleppestøvegen og tilbake til Kleppestø ungdomsskole. Etter toget klokken åpner spillboder og leker for hele familien.

Landås: Tog i nærmiljøet, sang og musikk. Innsendt av: Ingvild Brunborg Morton

På Landås skole åpner elevene i fjerde klasse arrangementet kl 16.00 med sang og ord for dagen. Deretter fører 60 årsjubilanten Landås skoles musikkorps an i det lokale toget. Deretter samles alle igjen på Landås skole for lek, kaffe og kaker.

Fridalen: Tog til skolen, taler ved elever og aktiviteter. Innsendt av: Britt Mo

Fridalen skole har ettermiddagstog som går til skoleplassen kl. 14.30. Det blir allsang av «Ja vi elsker», taler og underholdning av 6.- og 7.-klassinger og aktiviteter på skolen. Avsluttes med loddtrekning fra kl. 16.30.

Vaksdal: Hjemmelaget mat, lodd og hovedprosesjon. Innsendt av: Kristine Takvam Sæterdal

Før hovedprosesjonen kl. 12.00 er det åpen kafé på Vaksdal senter. Der er det mulig å kjøpe hjemmelaget betasuppe og alt som hører 17. mai med. Utover ettermiddagen blir det underholdning i samfunnssalen, og dagen avsluttes med fakkeltog kl. 21.00.

Flaktveit: Felles 17. mai-feiring for å samle nærmiljøet. Innsendt av: Stig Svendsen

For første gang har Flaktveit og Li skole slått seg sammen for felles feiring ved Flaktveithallen. Ideen er at det skal være samlende for nærmiljøet. Toget starter fra Li skole kl. 15.00, før det ender ved Flaktveithallen kl. 16.00. Der er det klassiske aktiviteter: Blant annet fiskedam, lykkehjul og spikerslag.

Hva er 17. mai-programmet der du bor? Kommenter under!

Publisert