Nå er de enige

I dag presenteres Soria Moria II.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

De rødgrønne partiene har sluttført regjeringsforhandlingene og presenterer den nye regjeringsplattformen onsdag ettermiddag.

Ifølge kilder i forhandlingsdelegasjonen som NRK har snakket med, tyder alt på at det blir en pressekonferanse om den nye regjeringsplattformen klokken 15 onsdag på Soria Moria.

— Vi leser gjennom dokumentet nå. Det blir uansett ikke innkalt til noen pressekonferanse før onsdag morgen, sier en kilde til NRK.

Regjeringsdokumentet som partiene er blitt enige om, skal behandles av partienes organer før offentligheten får rede på innholdet.

I SV og Senterpartiet er det snakk om at partienes landsstyrer skal vurdere forhandlingsresultatet, ikke bare de folkevalgte i stortingsgruppene.

Ingen oljeavklaring En av NRKs kilder sier dokumentet er på rundt ti sider og at det skal være vesentlig mindre konkret enn forgjengeren.

— Forrige gang lovet de mye, men holdt lite. Taktikken nå er tydeligvis å love lite, sier kilden.

Et punkt hvor regjeringsdokumentet ikke vil komme med noen avklaring, er spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Det er allerede klart at regjeringen ikke vil ta stilling til dette før til høsten neste år, når forvaltningsplanen for området skal legges fram.

Saker som dokumentet sannsynligvis inneholder konkrete formuleringer om, er rovdyrpolitikk, asylpolitikk og spørsmålet om en likelønnspott for å utjevne lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

I tillegg er det ventet at den nye regjeringsplattformen kommer til å være mer positivt innstilt til private helsetjenester enn den forrige regjeringserklæringen i 2005.

Tøft for SV Ifølge Dagsavisen har forhandlingene vært tøffere, spesielt for SV, enn for fire år siden. Det dårlige valgresultatet har gjort at partiet har hatt en tyngre forhandlingsjobb denne gangen.

Folk i Arbeiderpartiet skal være oppgitt over at SV-topper bruker tilbakegangen i valget som et argument for at de bør få gjennomslag for mer av sin politikk, og ikke mindre.

Bakgrunnen for denne holdningen skal være at SV mener de har betalt prisen for fire år i regjering, og at et dårlig gjennomslag for SVs politikk vil gjøre entusiasmen for det rødgrønne regjeringsprosjektet enda mindre på grasrotnivå i partiet.

Statsminister Jens Stoltenberg sa imidlertid allerede valgnatten at han ville legge vekt på valgresultatet når regjeringsforhandlingene skulle gjennomføres.

Regjeringsforhandlingene har pågått siden mandag forrige uke.

Selve regjeringskabalen vil ikke bli presentert før etter at statsbudsjettet er lagt frem.

Publisert: