Under Høyden

I dypet under Geofysisk Institutt ligger en av Nygårdshøydens best bevarte hemmeligheter.

Publisert Publisert

— Dette er veldig spesielt, konstaterer Øyvind Breivik.

Han er leder i Geofysisk forening og initiativtaker til kveldens sjeldne omvisning.

40-50 studenter og andre interesserte har tatt turen inn i fjellet under bygningen der de har sitt daglige virke. Ved første øyekast ser det ut som en kjempestor bunkers, men rommene skjuler unik forskningshistorie.

Tunnel for Vossabanen

Opprinnelig var dette tunnel for den gamle vossebanen, men da stasjonen ble flyttet fra Lars Hilles gate til dagens stasjon og linjen ble lagt på østsiden av Store Lungegårdsvann, ble tunnelen tatt ut av bruk.

Da Geofysisk institutt skulle bygge på Nygårdhøyden cirka 15 år senere tenkte kloke hoder at de kunne bruke den gamle jernbanetunnelen til forskningslokaler, og slik ble det. Den ærverdige bygningen ble reist slik at forskerne kunne ha direkte tilgang til hulrommet i fjellet.

— Lokalene var ideelle til forskning fordi temperaturen var helt stabil, det var ingen lyder og heller ikke naturlig lys, sier Breivik.

Målte hver time

Inne i fjellet ble det målt opp en tunnel som var 125 meter lang og stengt i begge ender. Sommeren 1934 utførte forskere et prosjekt på tidevann i lokalet. Det ble bygd opp et hundre meter langt trestativ som holdt oppe et like langt rør. Røret ble fyllt med vann.

I en periode på 14 dager gikk vitenskaplige assistenter ned i hulrommet og utførte målinger hver time. Etter at de hadde kommet fram satt assistentene helt stille i fem minutter for å være sikre på at bevegelsene deres ikke skulle føre til feilmålinger.

Lite brukt

Det er også gjort forsøk med lys og siktmålinger i lokalene, men utover dette har de vært lite brukt av geofysikerne.

— Jeg tror grunnen er at det er begrenset hvilke eksperiment man kunne gjøre her nede. De fleste forsøkene trenger ikke så spesielle omgivelser som dette, sier Øyvind Breivik.

I dag er det Bergen Kommune som har ansvaret for hulrommene i fjellet under Nygårdshøyden. En skytterklubb leier lokalene til trening.

FORSKNINGSLOKALER: I disse rommene drev geofysikere forskning på 30-tallet. Foto: Kristin Jansen

IKKE I BRUK: Det er få som tar turen under Nygårdshøyden. Foto: Kristin Jansen

SKYTTERE: Medlemmene i en skyteklubb er de eneste som bruker lokalene. Foto: Kristin Jansen

Publisert