Ber politiet skynde seg

Etterforskningen av Lommemann-saken går altfor sakte, mener forsvarer Gunhild Lærum.

  • Liv Solli Okkenhaug
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

– Det er en sak med stort omfang, så jeg forstår at det tar tid. Men nå synes jeg snart noen skal skjære gjennom og si at man må få denne saken iretteført. Det ville være bedre for alle parter, sier advokat Gunhild Lærum, som forsvarer den lommemann-siktede bergenseren (56).

I dag ble 56-åringen fengslet for åtte nye uker i Follo tingrett. Han har selv samtykket til fengslingen, og dommeren avsa derfor kjennelsen uten at partene var til stede.

56-åringen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i januar.

– Han synes det er veldig vanskelig, han har jo sittet fengslet i snart et år. Men han skjønner selv hvorfor han sitter der, og at han kommer til å bli sittende en stund, sier Lærum.

Les flere saker om Lommemannen her.

– Stadig færre etterforskere

Politiadvokat Jorid Kile Berg er enig med Lærum i at det går sakte fremover.

– Jeg skulle selvsagt ønske at det gikk raskere. Men dette avhenger delvis av forhold som er utenfor vår kontroll. Jeg synes det er nødvendig å gjøre den jobben vi gjør nå. Jeg vet ikke helt hvor vi skulle unnlate å gjøre ting for å få fortgang, sier hun.

Inkludert Kile Berg jobber i dag 13 personer på full tid med lommemann-saken.

– Vi blir færre og færre. Det betyr at ting tar mer tid, sier Kile Berg.

Etter planen skulle etterforskningen vært avsluttet i løpet av 2008. Den fristen klarer ikke politiet å holde. Nå anslår de at saken kan sendes til statsadvokaten tidligst i mars neste år, og at saken kan komme opp for retten til høsten.

– Når vi blir ferdige, avhenger av hvor mye ressurser vi får fortsette med. Det er ikke tatt noen avgjørelse om hvordan det blir etter nyttår. Men for å gjøre en grundig jobb, mener jeg bestemt at det er nødvendig å få fortsette med like mange folk som vi er i dag, sier Kile Berg.

Henlegger gamle overgrep 56-åringen er i dag siktet for 41 overgrep, og siktelsen er ikke blitt utvidet i forbindelse med dagens fengslingsmøte .

Derimot har politiet kommet frem til at rundt 40 overgrep som skjedde for mer enn ti år siden, er foreldet og må henlegges.

Fortsatt vet ikke etterforskerne om de rekker å komme gjennom om lag 80 overgrep som har skjedd etter 1998, men som 56-åringen ikke er siktet for i dag.

– Vi har i stor grad begynt med de nyeste forholdene, og jobber oss bakover. På et tidspunkt må vi lage oss et skille, så får vi se hvor langt tilbake vi kommer, sier Kile Berg.

Fortsatt gjenstår en rekke avhør av ofre i saken.

– Dette tar mye tid. Det skal organiseres slik at det passer for en rekke personer som skal være til stede ved disse avhørene, sier Kile Berg.

56-åringen har ikke villet stille til avhør hos politiet de siste månedene.

– Han mener han ikke har mer å forklare seg om, at han har fortalt om sin medvirkning. Han kan ikke sitte der og forklare seg om forhold det må være andre som har begått, sier forsvarer Gunhild Lærum.

Publisert: