- Dette er ikke normalt

Dyrepasseren ble overrasket da han så hva som lå i magen til pingvinen Birkir.

Publisert Publisert

STORE STEINER: Pingvinen Birkir spiste åtte store steiner. Det førte til en tur på dyreavdelingen ved det medisinsk-odontologiske fakultet. Foto: Marion Solheim/Christa Haake Von Erpecom.

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det begynte med at dyrepasser Joachim Ekeli la merke til at foreldrene til pingvinkyllingen Birkir var litt slappe med matingen. De blir ofte slik i en overgangsfase, når pingvinkyllingene skal lære seg å leve på egen hånd.

Men i stedet for å ty til vanlig fôr, gikk Birkir desperat til verks.

– Vi så at han spiste steiner. Så store steiner at jeg tenkte «Steike. Dette er ikke bra». Vi prøvde å gi ham vanlig mat, men steinene kom ikke ut igjen, forteller Ekeli.

Etter en stund dro de derfor til veterinæren for å ta røntgen. Der fant de til sin overraskelse åtte svære steiner i magesekken. Den største var på 5,5 centimeter.

FIKK HJELP: Birkir ble lagt i narkose, før det ble gjennomført gastroskopi. Foto: Marion Solheim

Les også

Denne krabaten er årets første pingvinkylling på Akvariet. Flere er på vei.

– Det er ikke normalt at pingviner spiser så store steiner. Det hender at de spiser stein uti naturen, men ikke særlig hyppig.

– Umulig å fordøye

Etter å ha snakket med flere eksperter, både i inn- og utland, bestemte Ekeli og kollegene seg for oppsøke Dyreavdelingen ved det medisinsk-odontologiske fakultet. En ekspert i Skottland fortalte dem nemlig at steiner av dette kaliberet ikke var mulig å fordøye.

Her utførte de gastroskopi på pingvinen. Det betyr at de ved hjelp av en slange undersøkte magesekken og tolvfingertarmen.

GASTROSKOPI: Ved hjelp av slangen i magesekken, kan veterinærene se innsiden av kroppen til Birkir på skjermen. Foto: Marion Solheim

Lærte av YouTube

Det var gastroenterologist og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen, Khanh Do-Cong Pham, som fikk oppdraget. Han hadde aldri vært borti noen lignende, og måtte ty til nettet for hjelp.

– Jeg har sett en youtube-video. Det er absolutt ingenting dagligdags med dette, verken etter bergensk eller internasjonal standard, sier han i et intervju på UIB sine nettsider.

Holdt pusten

Å legge en pingvin i narkose er svært risikofullt, da subarktiske arter kan dø av overoppheting. Da Birkir skulle legges i narkose, reagerte han med å holde pusten, en refleks som kommer av at pingviner er gode dykkere. De måtte derfor nesten fordoble konsentrasjonen av narkose i gassen.

Les også

Se bildene: Her er pingvinenes nye luksushjem

Fikk fjernet en del

Da veterinærene begynte å lete i magesekken, fikk de fjernet flere små poser av grus og steinrester. De oppdaget også et lite magesår, men ikke så stort at det ikke vil ordne seg selv.

De største steinene på sin side, de hadde Birkir på mirakuløst vis fått ut gjennom å kaste opp.

– Pingviner slutter aldri å overraske, sier Ekeli.

Heldigvis gikk det bra med Birkir.

– Han var litt skvetten med en gang han kom tilbake, men nå er han frisk og kommer mot meg når vi har mating, sier Ekeli.

Pingvinen har egentlig ikke noe navn på papiret, men kallenavnet hans kommer fra Birkir Már Sævarsson som spilte på Brann. Nå vurderer Akvariet navnet «Steinar» i stedet.

– Det blir nok en navnekonkurranse, sier han.

GLAD KYLLING: Her er Birkir tilbake på Akvariet. Han er frisk som en fisk. Foto: Veline Høyland/Akvariet

– Verdifull kunnskap

Akvariet har nå fjernet alle de små steinene hos pingvinene i en overgangsperiode.

– Vi følger godt med, for å se om han fortsetter å spise stein. I så fall må vi vurdere å sende ham til en innendørs-park, sier Ekeli.

Dyrepasseren er glad for erfaringen fra besøket på UIB.

– Vi har nå tilegnet oss mye verdifull kunnskap, både med tanke på å legge pingviner i narkose og utføre gastroskopi. Det eneste lignende tilfelle jeg kommer på, var da vi opererte bort en spiker hos en pingvin for mange år siden, sier han.

Hadde steinene blitt liggende i Birkirs mage, hadde det i verste fall vært dødelig.

Publisert