Musikkterapi inn i varmen

For første gang anbefales musikkterapi i de nasjonale retningslinjene til helsevesenet. For Maj-Linn Larsen (20) har musikkterapien hjulpet mye.

Publisert Publisert

MANGE FØLELSER: Maj-Linn får utløp for mange følelser når hun skriver låter: Både sinne, glede, vennskap og frustrasjon. Musikkterapeut Øystein Lydvo hjelper til med å sette melodi til tekstene. Foto: Odd E. Nerbø

Maj-Linn Larsen kremter forsiktig, hun er ikke helt varm i stemmen ennå. Men hun går like fullt bort til stativet. Griper om mikrofonen. Musikkterapeut Øystein Lydvo får lyd i elgitaren, og 20-åringen synger med stødig stemme:

I want you to see me for who I am

Not who you want me to be

It’s hard to know where I stand

I’m just trying to be me

— Det er en egenskrevet låt som handler om å legge fra seg den masken du ikke er, og være stolt av den du er, sier Maj-Linn.

- Betyr utrolig mye

20-åringen er pasient på avdeling for rehabilitering på Bjørgvin distriktspsykiatriske senter. Siden i høst har hun gått i musikkterapi hos terapeut Øystein Lydvo.

— Det har betydd utrolig mye for meg, og hjulpet meg opp og frem. Før var jeg redd for å gå på en buss med masse mennesker. Nå kan jeg stå på en scene og opptre, sier Maj-Linn.

— Jeg kan komme inn døren sint og frustrert, men går ut med et smil om munnen.

Anbefales av Helsedirektoratet

Snart kan flere dra nytte av behandlingen som Maj-Linn får:

I Helsedirektoratets nye retningslinjer for psykosefeltet er musikkterapi for første gang en anbefalt behandlingsform.

— Retningslinjene er et tydelig signal om at dette er et tilbud som bør være der for alle psykosepasienter, sier Brynjulf Stige, forskningsleder ved Griegakademiets senter for musikkterapi.

For mens Bjørgvin har vært en foregangsinstitusjon i Bergen, er det fremdeles mange institusjoner som ikke har startet med tilbudet.

— Jeg regner med at disse nå skyter fart i prosessen med å få etablert musikkterapi flere steder.

Dokumentert effekt

Mye av forskningen det vises til i rapporten, er gjort i Bergen.

— Både forskning på brukererfaringer og effekt har vært viktig for å forstå fenomenet, sier Stige.

Han peker særlig på tre faktorer der musikkterapi har vist seg å hjelpe.

— Psykose svekker ofte menneskenes evne til å ha kontakt med egne følelser, evne til sosialt samspill med andre og motivasjon. Her har musikkterapi vist seg å ha en sterk positiv effekt.

Få tilbud

Tilbake på Bjørgvin er Maj-Linn og Øystein glade for de nye retningslinjene. For Maj-Linn sin del kunne de godt ha kommet for lenge siden.

— Når folk er innlagt har vi veldig trygge rammer rundt oss. Men når jeg skal ut igjen i samfunnet, finnes det ikke noe tilbud om musikkterapi, sier hun.

Hun får støtte fra musikkterapeut Øystein.

— Overgangsfasen tilbake til samfunnet er en ekstra sårbar fase. Da er det viktig at de får fortsette med noe som er trygt og tilrettelagt, så kan de kanskje på sikt få hjelp til å drive med musikk selv, sier han.

Publisert

Les mer om dette temaet