Det er søndag kveld i Vågsbunnen. Bak noen tildekte vinduer ut mot gaten er en håndfull ungdommer samlet på høye krakker rundt et bord. De spiller et nytt matematikkspill, et fat med boller står på bordet.

— Jeg har gått her mye her på V13 det siste året, sier en 16 år gammel, irakiskfødt Landås-gutt.

— Bergen er kjedelig, det er ikke mye å finne på. Uten dette tilbudet ville jeg hengt i byen eller gått på fester. Det er bedre her. Jeg vet ikke om noe lignende tilbud.

- Unikt

I byrådets ferske budsjettforslag er V13 foreslått avviklet, samme år som tiltaket feirer 20-årsjubileum.

Uten dette tilbudet ville jeg hengt i byen eller gått på fester

Landås-gutt (16)

— Jeg kan ikke skjønne at politikerne gjør dette. Jeg mener vi gir et unikt og helhetlig forebyggende tilbud til ungdommene våre, sier Helga Sekkingstad Hauge, avdelingsleder for Oppvekst og mangfold i Kirkens Bymisjon. Ifølge henne er det ingen andre kommunale tilbud som gir åpent hus til ungdom i sentrum i helgene, samtidig som de kan bli fulgt opp både hjemme, på skolen og på fritiden.

— Foreldrene får vite hvem som kommer til oss. Ser vi noe som bekymrer oss, tar vi det opp med foreldrene. Og vi gir tett voksenkontakt. Her blir de unge sett og kan finne tilhørighet. Vi har også aktivitetsgrupper på ukedagene, sier Hauge.

«Utrolig kortsiktig»

Søndag var det som vanlig «Åpen helg» i V13-lokalene i Kong Oscars gate. Hit kommer ungdommer i alderen 13 til 18 år, svært mange av dem med minoritetsbakgrunn. Opptil 140 tenåringer stikker innom i løpet av en helg. En god del av dem er fra fattige og sårbare familier og faller utenfor de mer tradisjonelle fritidstilbudene der de bor.

Miljøterapeut Lene Hjortland Skårvik var på jobb i går kveld. Hun mener det er tragisk om V13 forsvinner.

— Målgruppen vår er de som ellers ville hengt på Torgallmenningen eller i strøkene her i Vågsbunnen. Det er utrolig kortsiktig økonomisk å kutte ned på forebyggende arbeid for ungdom. Her har vi kontroll og kan oppdage problemer de har. Guttene og jentene snakker åpent med oss og vet at vi har taushetsplikt, sier Skårvik.

- Dobbelt opp

Byråd for helse og omsorg, Hilde Onarheim (H), vil søndag kveld ikke kommentere saken. Hun viser til at det denne uken er planlagt et møte mellom V13 og «den som mandag utnevnes til helsebyråd».

Sosialbyråd Eiler Macody Lund (Frp) sier hovedargumentet for avvikling av ungdomstiltaket er at «vi har de funksjonene som V13 tilbyr innad i Bergen kommune».

— Vi har en del tilbud som vi har dobbelt opp av, og som vi dermed bruker mer penger enn nødvendig på, sier Lund.

Av byrådets budsjettforslag går det også frem at en del av V13-tilskuddet skal brukes til å styrke kommunens eget arbeid med vanskeligstilt ungdom. Også arbeidet for elever med samhandlingsvansker skal styrkes.

Tilbake i Kong Oscars gate søndag kveld rister avdelingsleder Hauge på hodet.

— Vi har snakket med både ungdomspolitiet, Utekontakten og andre aktører innen forebyggende ungdomsarbeid. Ingen av dem kjenner til at kommunen har tilbud som kan erstatte V13, sier hun.