— Det var ubehagelig å holde appell i dag med visshet om at truslene jeg mottok på Facebook, sier Veman Linevai fra Kurdisk Studentunion i Bergen.

Truslene mottok hun på fredag, dagen før hun sto på talerstolen for å berette om lidelsene terrorgruppen ISIL påfører kurderne. Det var lørdag ettermiddag Miljøpartiet De Grønne (MDG) inviterte til demonstrasjon mot ISILs handlinger i Syria og Irak.

— Deltar du på demonstrasjonen blir du heretter definert som vantro, skrev en ukjent arabisk mann til meg på Facebook. Da jeg konfronterte han om han sto i ledtog med ISIL, koblet han seg fra og slettet profilen, forteller Linevai.

Det stoppet ikke Linevai fra å holde en følelsesladet appell lørdag ettermiddag.

— Kurdiske kvinner blir mishandlet, bortført og solgt som slaver. Norske og internasjonale myndigheter må bidra med våpen til de kurdiske styrkene slik at de kan slåss tilbake mot ondskapen, sier Linevai.

Religiøs enighet

Både den Norske Kirke og Bergens Moske var samlet om fordømmelsen av ISILs handlinger i Irak og Syria.

— De sier de er muslimer, men det er de ikke. De hevder de handler i tråd med sin tro, men det er ingen tro vi kjenner til, sier Momodou Bandeh fra Bergen Moske.

Han oppfordrer muslimer til å ta sterkt avstand fra ISIL.

— Det er viktig at foreldre snakker med sine barn og følger mer med i hverdagen deres. Vi må hindre at flere blir radikalisert, sier Bandeh.

Den norske kirke var også knallhard i kritikken av terrorgruppen.

— Vi står samlet mot ISIL. De truer menneskeverdet. Vi står side om side, kristne og muslimer, sier prost Øystein Skauge.

Tverrpolitiske appeller

Byens politiske partier holdt også appeller mot ISIL, og sterkt ut gikk tidligere redaktør i Bergensavisen, Olav Terje Bergo (Ap):

— Det er mange paralleller mellom ISIL og nazistene. De bruker en forskrudd versjon av religion og historie for å fremme ideologien sin. Det ligger i terrorens natur at den må være grotesk. Sik fremmer de budskapet sitt, sier Bergo.

Senterpartiet var harde i kritikken av regjeringens flyktningslinje.

— Er vi skamfulle nok for ikke å ta imot flere av de hardt trengende flyktningene fra ISILs handlinger, spør Ove Sverre Bjørdal, bystyrerepresentant for Senterpartiet.

Bystyrerepresentant Geir Kaland representerte Høyre under demonstrasjonen og var klar i talen om regjeringens harde linje mot ISIL.

— Norge bør bidra med humanitær hjelp fordi her er vi gode. En militær inngripen bør kun skje med et FN-mandat, sier Kaland.

Fornøyd med oppmøte

Regissør for demonstrasjonen var prest Tom Sverre Tomren, fylkesleder i MDG. Han var godt fornøyd med oppmøtet.

— Jeg kan ikke klage over at så mange har valgt å tilbringe lørdag ettermiddag med oss. Været stilnet heldigvis opp under seansen, men var ikke hyggelig i forkant, sier Tomren.

Tomren var stolt over budskapet demonstrasjonen fikk frem.

— Her står vi samlet på tvers av politikk og religion. Et bedre budskap kan vi ikke sende ISIL, sier Tomren.