Kurt Oddekalv tatt av politiet

Blir avhørt nå. Men ingen fisk er drept, ifølge Lerøy.

LETTE ETTER BEVIS: Her aksjonerer Kurt Oddekalv og Norges Miljøvernforbund mot oppdrettsanlegget i Vaksdal. Politiet har nå vært om bord i båten «Miljødronningen» for å sikre bevis.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Kurt Oddekalv er anholdt av politiet etter torsdagens aksjon mot et oppdrettsanlegg i Hordaland.

Oddekalv og Norges Miljøvernforbund aksjonerte mot Lerøy Seafoods’ oppdrettsanlegg i Sørfjorden i Vaksdal kommune, og de hevdet å ha helt det fiskedrepende middelet rotenon (se fakta) ut i anlegget som rommer 770.000 fisk.

Sjekker om det er en skrøne

— Jeg vil ikke kalle det pågrepet. Vi har anholdt ham, men realiteten er den samme. Vi skal nå avhøre ham om det han har gått ut og sagt. Om det er riktig at han har hevet gift i et oppdrettsanlegg, eller om det er en skrøne, sier jourhavende Ørjan Ogne til bt.no.

Oddekalv er siktet for forsøk på grovt skadeverk.

Han blir avhørt i Bergen torsdag kveld.

Politiet har også vært om bord i båten «Miljødronningen» for å sikre bevis.

«Ingen fisk drept»

— Ingen fisk er drept av rotenon her, sier Willy Berglund ved Lerøy Seafood Group sin oppdrettsvirksomhet på Vestlandet til bt.no torsdag kveld.

Ingen fisk er drept av retonol her. Willy Berglund i Lerøy Seafood Group

— Kanskje har giften lagt seg på bunnen av anlegget, sier han.

Vil det ikke da være farlig å spise fisken?

— Nei, hvis fisken hadde vært i kontakt med giftstoffet, ville den dødd med en gang. Nå lurer Berglund på om Oddekalv kan ha sprøytet noe annet enn gift i vannet. - Han kan ha blandet for eksempel kalk i vannet, forteller Berglund, som sier han har hatt en tøff dag.

— Nå er jeg sliten, har vondt i hodet, og har hatt en ekkel dag.

- Har du snakket med Oddekalv?

— Ja, han har ringt meg to ganger. Før han iverksatte aksjonen, som han kalte det. Jeg sa at han ikke måtte gjennomføre det, da han likevel gjorde det, snakket vi ikke mer sammen, forteller oppdretteren.

— Fisken har det bra nå, og det er jeg veldig glad for, sier Berglund.

Strid om anlegg

Norges Miljøvernforbund mener Lerøy har tatt seg grovt til rette i Sørfjorden og at lokaliteten til oppdrettsanlegget er et siste nådestøt for villaksen i Daleelva og Voss.

Oppdrettsanlegget har ligget ved Sandvik i Sørfjorden siden mars i år. Anlegget ble ikke tatt godt imot av Vaksdal kommune da det kom.

Ordfører Eirik Haga bekrefter at kommunen frykter rømt oppdrettslaks og lakselus og helst ser at kommunen var heit oppdrettsfri, men avviser at anlegget er ulovlig plassert.

— Vi er veldig opptatt at å verne om villaksen vår, i Daleeleva, Vossovassdraget og Ekso. Dale jakt og fiskarlag, sammen med Universitetet i Bergen gjør en kjempejobb for å verne Daleelva, det pågår en aksjon for Vossolaksen, og det blir også gjort tiltak i Ekso, sier ordføreren.

Konsesjonen for anlegget Oddekalv aksjonerte mot lå tidligere to-tre kilometer inne i fjorden. Da kommunen skulle rullere arealplanen sin ønsket den å få anlegget helt vekk, men Fiskeridirektoratet varslet motstand.

Konflikten ble løst ved et kompromiss i 2006, der konsesjonen ble flyttet dit det ligger i dag.

«Urovekkende melding»

Rundt klokken 12.30 i dag fikk ordføreren i Vaksdal kommune en melding som fikk han til å ringe lensmannen.

— Jeg fikk en veldig urovekkende melding fra Kurt Oddekalv om at de holdt på med rotenonbehandling av anlegget, og det er ulovlig. Da måtte jeg kontakte lensmannen, og det har jeg gjort. Dette er en politisak. Når aksjonen tar en slik form at en snakker om å rotenonbehandle et anlegg er det ulovlig, og jeg kan ikke godta ulovlige aksjoner, sier Haga.

Tilbake på anlegget står Oddekalv og diskuterer med to menn på kaien til anlegget.

— De sa at vi ikke hadde lov til å være her, men jeg svarte at jeg måtte få lov til å si min mening og at vi ville henge opp igjen bannerne dersom de rev dem ned. Det var en liten diskusjon om vi skulle slåss, men det løste seg og vi dro fra anlegget, sier Kurt Oddekalv.

Oddekalv forteller at han varslet ledelsen i Lerøy Seafood før aksjonen.

— Jeg fortalte ledelsen at vi hadde tenkt å sprute rotenon inn i anlegget deres. De svarte at det kom til å bli dyrt for oss, men det får vi ta når det kommer, sier Oddekalv.

Fikk flere telefoner

Berglund sier han fikk den første telefonen fra Oddekalv cirka klokken tolv i dag.

– Da mottok jeg en trussel om at han skulle rotenonbehandle anlegget. Det betyr at han skal drepe ned all fisken. Vi varslet politiet. Oddekalv tok seg inn på en av flåtene våre. Han ble nektet adgang, men tok seg inn likevel. Så spikret han opp en plakat og har sluppet ut et hvitt stoff, sier Berglund.

Rundt klokken 14.00 sier Berglund at han fikk en ny telefon fra Oddekalv. Da sa Oddekalv at han hadde rotenonbehandla anlegget og at fisken vill ta til å dø om tre til seks timer.

GRØNN KRIGER: Politiet har torsdag kveld tatt inn Kurt Oddekalv, som selv titulerer seg som president i Green Warriors of Norway til avhør. Han er siktet for forsøk på grovt skadeverk
Publisert: