- For meg har det vært stressende. Det er deilig å være ferdig med videregående, men samtidig er det veldig skummelt, sier Sunde Hofstad.

- Nå er det fremtiden det er snakk om, og det er mitt valg, sier Lucia Calikova (18).

Har sendt søknadene

De er ikke alene om å oppleve valgets kvaler i disse dager. Frem til midnatt i dag er siste frist for å søke samordna opptak, som fordeler plasser til høyere utdanning i Norge. Universitetet i Bergen har blant annet «nødhjelp» til alle som skal søke, hvor studenter og ansatte svarer på spørsmål frem til midnatt.

Hofstad, Calikova og venninnen Tiril Visnes Holmås (18) har alt sendt sine søknader.

- Jeg har søkt på medisin og håper at jeg kommer inn. Jeg har visst at jeg ville bli lege siden jeg gikk i 5. klasse, tror jeg, og jobbet målrettet for det, sier Holmås.

Calikova har ikke vært like sikker, men har satt sykepleie på førsteplass.

- Jeg er ikke helt sikker, men innen sykepleie er det utrolig mange videreutdanninger. Det viktigste for meg var at jeg ville jobbe med mennesker.

Hofstad har også vært usikker. Hun har søkt på kiropraktorutdanning i England, fordi studiet ikke finnes i Norge. Men, hun har også lurt på fysioterapi og ergoterapi.

- Jeg ville jobbe med mennesker og helse, men akkurat hva klarer jeg ikke bestemme meg hundre prosent for, sier Hofstad.

- Mange av vennene våre er mer usikre, og det er mange som tar et friår og drar i militæret, på folkehøyskole eller jobber og reiser, sier Holmås.

Ingen plan b

Selv har hun tenkt å gå på folkehøyskole dersom hun ikke kommer inn på medisin. Calikova tror hun kommer inn, og har ingen plan b.

- Jeg har ikke lyst på et friår. Da tror jeg det blir tungt å begynne på igjen, og jeg vil se om sykepleie er noe for meg.

Livet etter videregående har vært det store samtaleemnet blant vennene de siste ukene. De tre har tenkt på både hva de interesserer seg for, men også på arbeidsmarked og lønn.

-  På ungdomsskolen synes jeg det å jobbe i media virket veldig kult, men det har jeg slått fra meg. Jobbmuligheter er veldig viktig, sier Calikova.

- Lønn er også viktig. Det trenger ikke være den beste lønnen, men jeg vil ha så jeg klarer meg og vel så det. Jeg vil ha en utfordrende jobb og liker også å drive med forskning, så jeg tror medisin er helt perfekt, sier Holmås.

- Ha «dobbeltblikk»

Førsteamanuensis Roger Kjærgård ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold har doktorgrad i karriereveiledning. Han oppfordrer ungdom til å ha det han kaller «dobbeltblikk».

- Du bør følge interessene dine og samtidig rette blikket ut mot hva er det behov for. Det gjelder å finne noe i skjæringspunktet mellom hva som motiverer deg og hva det er behov for, sier Kjærgård.

Han understreker at de fleste kan trives med mange yrker, og at mange både skifter arbeidsfelt og arbeidsgiver i løpet av yrkeskarrieren.

- Å fokusere på én ting som det eneste man kan jobbe med, blir lett et blindspor. Alle kan jobbe med mange forskjellige områder, sier Kjærgård.

Han har et klart råd til ungdommer.

- Det som fremstår som viktig i dag, er å ta en utdanning. Et enkelt råd er at om man går i gang med et studium, vil jeg anbefale ikke å hoppe av midt i, men fullføre i hvert fall det året man holder på med. Det å vise at du kan holde ut, selv om du ikke er hundre prosent motivert, er en viktig egenskap, sier Kjærgård.