En tre år gammel jente får hjelp av onkelen til å stable klosser på parkettgulv i Bergen fengsel.

Odd Espen Johansen (38) er et eneste stort smil. Ukens høydepunkt er kommet for den røslige østlendingen: Besøk av søsteren og niesen på tre år.

— Vi er her hver eneste lørdag i noen timer. Datteren min jubler hver gang vi kler på oss klærne hjemme for å reise ut hit, sier Johansens søster, Silje Kristin Kåen Haugen (33).

Med de får ikke overnatte, selv om besøksleiligheten delvis ble bygget for at innsatte med de lengste dommene skulle få mulighet til å ta imot overnattingsbesøk fra familiemedlemmer.

Har ikke råd til nattevakter

Den 140 kvadratmeter store leiligheten sto ferdig rett før sommeren 2011, fullt innredet med stor stue, kjøkken, tre soverom og et stort bad. I tillegg valgte fengselet å utvide besøksavdelingen med ytterligere to rom.

Prislappen endte på 10 millioner kroner.

Siden åpningen for tre år siden, er det kun blitt gjennomført syv overnattinger. Årsak: Bergen fengsel har ikke råd til å betale hva det koster å ha to nattevakter ekstra på jobb.

— De ekstra lønnskostnadene utgjør cirka 7100 kroner pr. natt. Vi må ha økt bemanning for å kunne håndtere og forebygge eventuelle uønskede hendelser, sier Rune Greve, som er fungerende assisterende fengselsleder i Bergen fengsel.

Så vidt ham bekjent, har det ikke vært noen uønskede hendelser i forbindelse med overnattinger i besøkshuset. Fengselsledelsen skulle gjerne sett at huset var mer i bruk til overnattingsbesøk.

— Isolert sett skulle vi ønske det. Men vi har en økonomisk ramme å forholde oss til, og ut fra det må vi gjøre prioriteringer, sier Greve.

Det er planlagt ytterligere to overnattingsbesøk før vi bikker 2015. Flere innsatte står på venteliste for overnattingsbesøk i huset.

Strenge kriterier for bruk

Pr. i dag er åtte innsatte klarert for overnatting i huset. Videre har noen innsatte fått særskilt tillatelse til utvidet bruk av huset på dagtid. Alle er blitt klarert gjennom avdelingen hvor de soner, besøksbetjent og sikkerhetsinspektør.

Huset er i dag mest brukt til besøk av kortere varighet på dagtid, som ikke krever spesiell klarering. I tillegg til lønnskostnadene, binder forberedelsene til besøk opp en del ressurser i fengselet. Forberedelsene starter gjerne en måned i forveien.

— I tillegg er det viktig å finne ut om barna føler seg trygge på overnattingen. Det skal være til barnets beste og barnets ønske at overnattingen skal skje, sier Greve.

Det er ikke bare økonomi som er grunnen til det lave antallet overnattinger, ifølge fengselslederen.

— Sammensetningen av de innsatte har også endret seg, og det er færre av dem som sitter på lange dommer som kommer fra andre landsdeler enn tidligere. Det gjør at vi har færre kandidater som er aktuelle for overnattingsbesøk, sier Greve.

Totalt er det 209 innsatte i Bergen fengsel.

— Det er mange som ønsker å bruke huset, men i og med at kriteriene for å få bruke huset er såpass strenge, er det mange som ekskluderes, sier Greve.

- Betyr alt for meg

Odd Espen Johansens niese skulle gjerne ønske at hun kunne overnatte i besøkshuset. Men Johansen kan ikke engang søke om overnatting for nær familie, siden ordningen i Bergen er forbeholdt innsatte med egne barn.

— Det er selvsagt aller verst for innsatte som har egne barn. For vår del hadde det vært gull verdt, spesielt for datteren min, å få litt mer tid til samvær med sin onkel i en normal setting som dette, og jeg syns det er trist at ressurser setter en stopper for overnattingsbesøk, sier Silje Kristin Kåen Haugen.

Johansen soner en dom på 15 år. For fire år siden skjøt og drepte han sin gode kamerat og nabo med åtte skudd fra en pistol etter en uoverensstemmelse.

Han er dømt for overlagt drap i to instanser. Ennå er en eventuell prøveløslatelse flere år unna.

— Å få besøk av disse to betyr alt for meg. Det er høydepunktet i en ellers rutinepreget hverdag, og er med på å bringe litt normalitet inn i hverdagen min, sier Johansen.