Jentevaksinen også til gutter

Nå skal HPV-vaksinen testes ut også på unge gutter.

TRENGER FRIVILLIGE: - Vi søker etter unge gutter og kvinner som kan delta i forsøket, sier professor Ole-Erik Iversen. Høvik, Tor

Siden skoleåret 2009/2010 har jenter i syvende klasse fått tilbud om vaksine mot HPV-viruset. Vaksinen beskytter samtidig mot livmorhalskreft.

Nå skal HPV-vaksine testes ut på unge gutter. HPV-viruset kan nemlig også gi kreft i munnhulen.

— Nå søker vi etter gutter i alderen ni til 15 år som kan delta i studien. Samtidig vil vi prøve vaksinen på unge kvinner i alderen 16-26 år. Også her søker vi frivillige til forsøket, sier professor og KK-lege Ole-Erik Iversen.

Kvinnene som får delta i vaksineforsøket kan ikke ha hatt mer enn fire seksualpartnere.

Både menn og kvinner

Les også

- En fantastisk julegave til alle verdens kvinner

HPV-virus er årsak til 70 prosent av tilfellene av livmorhalskreft og 90 prosent av munnhulekreften. Det siste rammer både kvinner og menn.

— Michael Douglas fikk strupekreft utløst av HPV-virus, påpeker Iversen.

Vaksinen som gis syvendeklassingene er såkalt firevalent. Det vil si at den beskytter mot fire varianter av viruset. Den nye vaksinen er ni-valent og beskytter dermed mot enda flere varianter.

- For tilbakeholden

Iversen mener Norge har vært for tilbakeholden med å tilby HPV-vaksine. I Danmark og Sverige blir kvinner opp til 26 år vaksinert på det offentliges regning. I Norge må de som ikke fikk den i syvendeklasse betale selv. Prisen er 4000 kroner.

Samtidig har Norge et omfattende screeningprogram for livmorhalskreft. Alle kvinner i alderen 25 til 70 år blir oppfordret til å teste livmorhalsen for celleforandringer hvert tredje år. Det betyr 1000 gynekologiske undersøkelser og påfølgende analyse av prøvene hvert eneste år.

— Den nye vaksinen vi nå prøver ut skal beskytte mot 80 prosent av forstadiene til kreft og 90 prosent av tilfellene av livmorhalskreft. Viser det seg å holde stikk, kan vi på sikt avvikle dette screeningprogrammet, sier Iversen.

Her kan du lese mer om vaksineforsøket.