To fanger rømte fra Vik fengsel

Publisert:

LETT Å KOMME SEG UT: Dagens rømning er den siste i en lang rekke med fluktforsøk fra Vik fengsel. Her ser vi det gamle fengslet fra nybygget. ODDLEIV APNESETH (arkiv)

  • Tydelig at det var planlagt, sier fengselssjefen.

Rundt klokken 18.30 melder fengselsleder Roy Egil Stadheim at den ene mannen fortsatt er på frifot.

— Primært leter vi langs veiene og i byggefelt for å se om han har tatt seg ned igjen fra fjellet. Det er også en mulighet at han har beveget seg mot Voss, sier Stadheim.

Rømte til fjells

Han forteller at de frykter at vedkommende eventuelt skal ligge skadet i fjellet. Det er imidlertid ingen indikasjoner på at noe slikt skal ha skjedd.

— Men vi ønsker å finne han så fort som mulig. Det er et voldsomt bratt og ulendt terreng. Nå er det opp til politiet hvor lenge vi skal holde på, sier Stadheim, som selv er ute og leter når BT tar kontakt.

Det var mandag morgen at to fanger rømte fra Vik fengsel i Vik i Sogn. Politiet i både Sogn og Fjordane og Hordaland ble varslet klokken 09.10.

Etter drøye tre timer ble den ene funnet i fjellet vest for Vik. Den andre var i 15-tiden fortsatt på frifot.

— Han er nok i samme området. Vi bør finne ham om ikke så lenge, sa Stadheim til BT.

Forsvant til fots

I 14.30-tiden meldte politiet at både politihelikopter og hundepatrulje er satt inn i søket etter fangen.

De to som rømte sitter på lukket avdeling, men var sikkerhetsklarerte og skal ikke være farlige. Det er foreløpig ikke kjent hvordan duoen kom seg ut.

— Men det var tydeligvis planlagt. De hadde med seg klesskift, sier Stadheim. Fangene var på vei til dagens arbeid på et verksted inne på fengselets område da de slo til.

Politiet og fengselet selv har satt inn store ressurser i jakten. Også hunder er med i søket.

— Tilstøtende politidistrikt er varslet, det samme er fergene, sier operajonsleder Bjarte Engevik i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Fengselet ligger cirka kilometer sør for sentrum i Vik, og fremhever selv på sin nettside at det går hurtigbåt hver dag til Bergen, og at det er gode bussforbindelser.

Ga seg uten kamp

Politiet og fengselet sier at de ikke har noen opplysninger om at fangene skal ha fått hjelp utenfra.

— De forsvant til fots, og derfor konsentrerer vi oss om Vik kommune, men holder alle muligheter åpne, sier operasjonslederen.

Det var en mann i slutten av 20-årene som sporet opp like etter klokken 12.

— Han ga seg fint og rolig. Han er sikkert våt og trøtt, sier fengselsleder Roy Egil Stadheim.

Politiet ønsker tips på telefon 02800 om rømlingen som ikke er tatt:

Han er 18 år, og beskrives som tynn, ca. 177 centimeter høy og med langt, mørkt hår. Han er ikledd en hettegenser.

«Selv bestemor kan rømme»

Vik fengsel har vært i drift siden 1864, og har en enhet med høyt og en med lavt sikkerhetsnivå. Den ordinære kapasiteten er 39 plasser, 28 av dem på lukket avdeling.

De to rømlingene satt altså på denne avdelingen.

I dag markerer et enkelt gjerde fengselsområdet, og det er langt fra første gang noen rømmer fra Vik fengsel. Det har skjedd minst seks ganger de siste årene.

I fjor skrev flere medier om at fengselsledelsen i to år har spurt om midler til nytt gjerde, og VG Nett har stemplet det som «fengselet selv bestemor kan rømme fra».

— Slike ting kan skje og skjer. Det er ikke moro, det er kostbart, og det er også farlig for rømlingene i terrenget her. Nå har vi fått midler til nytt gjerde, og skal begynne på det til høsten, sier Stadheim.

- Så de som skal rømme, bør gjøre det i sommer?

— Ja.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS, eller skriv e-post

Publisert: