Denne menyen er Norges beste

Bergens-restaurant vant kåring.

BEST I NORGE: Utsikt fra Schøtstuen på Bryggen Tracteursted, til høyre menyen som nå er prisbelønt. Se hele menyen i lenke i saken. BRYGGEN TRACTEURSTED

Bryggen i Bergen er på Unescos liste over «Verdens Kulturarvsteder». Nå har også et av spisestedene i Bryggestredet fåttstjerne i boken.

Torsdag vant tradisjonsrike Bryggen TracteurstedStiftelsen Norsk Matkulturs menyprisfor sitt spisekart.

— Et enkelt og lettforståelig menyspråk teller også positivt, og alt i alt opplevesmenyen som ærlig og uhøytidelig. Den passer godt til et rustikt ogtradisjonsrikt bryggemiljø. Med denne menyen på bordet, vet du hvor du er, ognår du spiser på Bryggen Tracteursted, smaker du på Bergen, sier hun.

Overrasket

— Det var gøy. Vi hadde ikke forventet å vinne.Det kom veldig overraskende. Vi ser på det som hyggelig og en bekreftelse på at vi har gjort noeriktig, sier daglig leder Bård H. Andreassen til bt.no.

Det var gøy. Vi hadde ikke forventet å vinne.Det kom veldig overraskende. Daglig leder Bård H. Andreassen

I fjor sommer lanserte restauranten en ny meny som er forankreti bergensk og hanseatisk tradisjon, en blanding av det de kaller smakfullesmåtterier og ekte norsk husmannskost.

- Hva selger dere mest av?

— Røket ørret med rømme i lefte er populært. Detgår mye Kong Oscar-sardiner også, sier Andreassen.

Kjøkkensjef Per Håvard Almås, hovmester Cloe Totland ogdaglig leder Bård H. Andreassen var i Oslo torsdag for å ta imot prisen.

De dro hjem med diplom og bagasjen full av lovord:

— Et særlig pluss girvi for utvalget av retter. Her er mat med tydelig lokal og historisktilknytning, som støtter opp om stedets identitet og beliggenhet. En miks av historiefortelling og lokale navnog anekdoter pirrer nysgjerrigheten og matlysten, mener juryen, som foruten UnnKarin Olsen besto Wenche Andersen fra Wenches kjøkken på TV 2 og redaktør for Matfra Norge, Per A. Borglund.

Fredet

Det er bare andre gangen prisen deles ut. I fjor var detOslo Spiseforretning som vant.

Bryggen Tracteursted har både à la carte-restaurant og skjenkestue.Stedet består av Svensgårdens Schøtstue, Ildhuset som representerer Schøtstuenskjøkken samt Skjenkestuen i 1 .etasje og Høyloftet i 2. etasje. Svensgårdens Schøtstue– anno 1708 – er fredet.

Schøtstuene fungerte i middelalderen som forsamlingsrom for gårdenes beboere og et sted man blant annet kunne spise varme måltider. Stuene var de eneste rommene man kunne varme opp og de ble derfor også brukt som retts-, møte- og festlokale.

FORNØYDE VINNERE: Daglig leder Bård H. Andreassen (til v.), kjøkkensjef Per Håvard Almås og hovmester Cloe Totland mottar prisen og applaus fra 200 tilskuere. UNN KARIN OLSEN