Kurerer angst på internett

Tine Nordgreen har forsket på nettbasert behandling av angst. Tre av fire sier de føler seg bedre etter behandlingen.

Publisert Publisert

KURERE: Tine Nordgreen har forsket på nettbasert behandling av angst. Etter behandling føler tre av fire seg bedre. Foto: ASTRID ØVRE HELLAND

  • Astrid Øvre Helland
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Nå vil hun at det skal bli brukt i det offentlige helsevesenet. Første by ut er Bergen.

I dag får en av fire en angstlidelse gjennom livet. Det er ikke uvanlig å stå over et år på venteliste for å få tilgang til psykolog. Dette var noen av det Nordgren og en forskergruppe på det psykologiske fakultetet hadde i hodet da de startet en forskning av behandling av angstlidelser over internett. Dette er den første forskningen som er gjort i Norge på nettbasert behandlingstilbud av angstlidelser.

— Nettbasert behandlingstilbud er blitt tatt i bruk i flere land de siste årene. I England blir det tilbudt i 145 av de 147 offentlige helsedistriktene, og i Sverige finnes det en klinikk som kun baserer seg på et nettbasert behandlingstilbud, sier Nordgreen.

Nordgreen forsvarer sin doktorgradsavhandling om forskningsprosjektet på tirsdag. Da har hun jobbet med det siden 2007.

— Det begynte med at Helse-Vest, sammen med psykologisk fakultet UiB, ønsket å finne flere behandlingstilbud for folk som lider av angst. Dette er et av Helse-Vest sine satsingsområder. Sammen foretok vi denne forskningen, sier hun.

Over ni klinikker på Vestlandet har deltatt på forskningsprosjektet.

Behandlingen ble prøvd på folk som lider av panikkangst og sosialangst. I gjennomsnitt hadde pasienten som var med på prosjektet hatt angstlidelsen i 12 år, men det var mange som sa det hadde hatt angst hele livet.

— Behandlingen starter og avsluttes med et møte med en behandler. De blir også fulgt opp under behandlingen, og snakker med en behandler hver uke, sier Nordgreen.

Skeptisk

I dag er det bare to prosent av psykologer i Norge som bruker nettbasert behandling.

— Det er nok først og fremst fordi det er nytt, men det er også noen som er skeptiske. De er vant til ansikt til ansikt-behandling, og er usikker på om behandling over nett er like effektivt, sier Nordgreen.

Ifølge Nordgreen kan psykologer ha fire til fem ganger så mange pasienter som de har i dag ved tilby den nettbaserte behandlingsmetoden. Hun tror at behandlingstilbudet spesielt kan rette seg mot folk med moderat angst. Det er ofte de som blir satt på venteliste, fordi folk med sammensatte psykiske plager blir prioritert.

Nordgreen legger vekt på at det skal være et samarbeid mellom en behandler og pasienten gjennom hele behandlingen.

— Det må være et ønske fra pasienten selv om å bruke nettbasert behandling, det er ikke en lege som avgjør hvem som skal ta nettbasert behandling og hvem som skal ha ansikt til ansikt-behandling.

Ikke som selvhjelpsbøker

Hun mener også det er viktig at man skiller denne behandlingsformen fra selvhjelpsbøker.

— På nettet finnes det jo tusenvis av selvhjelp-sider, og butikkene er fulle av bøker om selvhjelp. Denne behandlingsformen skiller seg fra dem. Det er tett oppfølging fra behandler, og metoden er grundig forsker på, sier hun.

- Men er det ikke best for folk som sliter med sosial angst å komme ut i samfunnet, i stedet for å sitte inne foran en data?

— Det har vist seg at å lære behandlingen alene i ro og fred, kan være vel så effektivt for folk som sliter med sosial angst. På gruppetimer og lignende ser vi at de som har sosial angst blir så preget av angsten at de har problemer med å ta til seg informasjon, sier Nordgreen.

Merkbar forandring

Rett etter behandling mente tre av fire personer at de følte seg bedre. Seks måneder etter endt behandling var andelen fremdeles like stor.

— Vi har fått tilbakemelding om at folk ikke bare føler seg bedre, men at de har fått høre av folk rundt seg at forandringen er merkbar.

Nordgreen forteller at hun har fått flere telefoner fra folk som lurer på om de kan få prøve behandlingsmetoden med en gang.

— Det viser seg at det er en del som ønsker denne behandlingen fremfor å gå til psykolog.

Håpet hennes er at behandlingen blir tatt i bruk i det offentlige helsevesenet i Bergen allerede fra 2012.

— Vi søker om midler nå. Vi trenger bedre teknisk tilrettelegging, og midler til opplæring av terapeuter, slik at pasienten blir fulgt opp på riktig måte, sier Nordgreen

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Tipsene strømmer inn etter at professor fortalte om kjærlighetssvindel

Tipsflom til Åsted Norge-redaksjonen og politiet.

LES SAKEN