Mens han satt i kommunestyret for Frp, fikk han trygd han ikke skulle ha

Mannen satt i kommunestyret for Fremskrittspartiet og mottok uføretrygd. Samtidig drev han eget firma. Nå er han dømt til å tilbakebetale Nav 510.780 kroner.

Publisert Publisert

DØMT: En mann som var bosatt i en av Bergens omegnskommuner er dømt for trygdebedrageri. I en årrekke representerte han Fremskrittspartiet i hjemkommunen mens de påståtte bedrageriene fant sted. Foto: ØRJAN DEISZ

 • Per Lindberg
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den tidligere politikeren satt som kommunestyrerepresentant i en årrekke i hjemkommunen og representerte Fremskrittspartiet. Han ble tilkjent uføretrygd fra midten av 1990-tallet, men startet enkeltpersonforetak etter noen år.

Til avhør etter 15 måneder

Fra 2008 til 2012 arbeidet han i sitt firma og hadde inntekt på flere hundre tusen kroner til firmaet. Han mottok også lønn fra kommunen for vervene han hadde som politiker, ifølge Nav.

 • Les også: Småbarnsforeldre er Navs nye mareritt

Det var i 2010 at Nav Kontroll Vest begynte å undersøke om mannen hadde krav på uføretrygd, all den tid han var i stand til å utføre annet arbeid. Kontrollørene fant ut at han hadde betydelige inntekter gjennom firmaet sitt. Saken ble politianmeldt i 2013. Først etter 15 måneder ble han innkalt til avhør, før han ble tiltalt for forsettlig grovt trygdebedrageri høsten 2015. ## — Svindlet ikke med vilje

I retten nektet han skyld for trygdesvindel og forklarte at han hadde passet på at inntekten hans ikke oversteg grunnbeløpet i Folketrygden. Forsvareren påpekte også at retten måtte legge til grunn at hans klient hadde varslet Nav da han startet eget firma.

Bergen tingrett har kommet frem til at den tidligere Fremskrittsparti-politikeren skal frifinnes for forsettlig grovt trygdebedrageri, men skal dømmes for uaktsomt grovt trygdebedrageri. Det betyr at retten mener han ikke svindlet Nav med vilje.

Slipper fengsel

Straffen ble syv måneder betinget fengsel. Det betyr at han slipper å sone hvis han ikke begår ny kriminalitet. Straffen var betydelig lavere enn aktors påstand, som var fengsel i elleve måneder, der fem ble gjort betinget. I dommen heter det at utgangspunktet for straff er mellom seks og åtte måneder ubetinget fengsel.

Retten mener det er skjerpende at forholdene pågikk over fire år, men påpeker at det foreligger sterke formildende omstendigheter. Saken har hatt lang liggetid hos politiet, og de faktiske forholdene som danner grunnlaget for anmeldelsen dreier seg i hovedsak om årene 2008 og 2009. Videre mottar han ikke lenger noen ytelser fra det offentlige.

- Skulle ha varslet Nav

Retten skriver at trygdebedragerier er et område der det allmenne hensyn veier tungt og at det er behov for en følbar reaksjon. Retten mener det er følbart nok at mannen må betale tilbake over en halv million kroner til Nav.

Han har vært aktiv som politiker, utført arbeid i firmaet, har hatt kontakt med kunder og administrert anbud. Dette viser at det er sannsynliggjort at han har hatt en restarbeidsevne på over 50 prosent, ifølge dommen.

Retten mener han skulle ha varslet Nav, slik at de kunne ha vurdert hans arbeidsevne på ny. Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra mannen eller hans forsvarer.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Drev restaurant mens han fikk 696.000 kroner fra Nav

 2. Svindlet Nav for 347.252 kroner

 3. Fikk dagpenger fra Nav, men jobbet for Bergen kommune

 4. Mann svindlet Nav for over 65.000 kroner

 5. Nav mer lukrativt enn jobb for noen

 6. - Jeg trodde jeg hadde truffet drømmemannen

 7. Flere Nav-ansatte anklages årlig for snoking

 8. Gikk på jobb og fikk sykepenger fra Nav

 9. - Helt usannsynlig at Nav-ansatte gir en slik beskjed

 10. - Svindlet Nav og ga bort penger

 11. Nav ble lurt opp i stry

 12. Slik svindlet samboerne Nav for hundretusener

 13. NAV svindles for millioner i Hordaland

 14. Byggearbeidere svindlet staten for 800.000

BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…