La 176 heroinegg for tollernes føtter

På samme kveld ble en mann og en kvinne tatt på Flesland med 2,2 kilo heroinegg innabords. Smugling i kroppen er et økende problem.

Publisert Publisert

DETTE SPISTE HUN: Den 28 år gamle tyske kvinnen, opprinnelig fra Kamerun, ble tatt med 93 heroinegg i magen da hun ble tatt på Flesland. Bruttovekten var 1,2 kilo. Markedsverdien i på gaten i Bergen ville vært rundt 1,2 millioner kroner.Foto: Tollvesenet

iconDenne artikkelen er over ti år gammel

De to landet på Flesland sent på kvelden torsdag 10. september. Begge kom med København-flyet og tollere ble mistenksomme da de fikk øye på dem. Mistanken viste seg å være riktig: Fangsten tollerne fikk er det største beslaget med heroin som er tatt i Bergen på svært lang tid.

Markedsverdi: To millioner I kroppen på den ene kvinnen (36) ble det funnet 1,2 kilo heroin, pakket i 93 små eggeformede poser.

Hos mannen (28) fant de over 83 pakker med til sammen ett kilo heroin skjult i kroppens hulrom.

— Når man svelger ett kilo heroin, så sier det seg selv at det er tett oppunder hva en mage tåler, sier Ivar Sletten, regiondirektør i tollregion Vestlandet.

Smugling i kroppens hulrom har økt kraftig det siste året. I fjor hadde tollregionen avdeling Vestlandet kun en person til sjekk. I år har det vært femten kontroller.

Nasjonalt har trenden økt siden 2007.

Les også

Svelget 50 pakker heroin

— Smugling i kroppens hulrom var ganske vanlig i en periode på 90-tallet. Så forsvant metoden nesten helt, men kom merkbart tilbake fra og med 2007, sier Geir Høiseth, underdirektør i seksjon for grensekontroll i Toll- og avgiftsdirektoratet.

— Tallet ser ut til å flate ut på et høyt og stabilt nivå, sier Høiseth.

- Hva er normal «fangst»?

— Mellom 500 og 800 gram pr. tilfelle er det normale. Vi ser en overvekt av utenlandske smuglere i disse hulrom-sakene, og de fleste kommer med fly.

- Hvorfor har metoden økt, tror du?

— Det som ofte driver en effektiv og god smuglingsmetode er at den lykkes. Så kommer vi på sporet og blir flinkere til å avdekke metoden; da endres modus.

Markedsverdi: 2 millioner Markedsverdien på stoffet de to personene som ble tatt på Flesland hadde med seg, ville på gaten i Bergen være over to millioner kroner.

Den 36 år gamle kvinnen har tysk statsborgerskap, men er opprinnelig fra Kamerun. 28-åringen er fra Nigeria. Begge har reist en rute via ulike land i Europa før de ble stoppet på vei inn til Bergen.

Politiet mistenker de to for å ha planer om å videreformidle stoffet til kontakter i Bergen. Dette kontaktnettverket har politiet jobbet med å få kontroll over den siste måneden.

De to afrikanerne er bare en av flere personer som politiet i Bergen har tatt den siste tiden i forbindelse med smugling av narkotika.

Lørdag skrev BT at politiet det siste året har pågrepet 63 utlendinger i tilknytning til narkotika. De fleste var tatt i Nygårdsparken. Av de 63 er 24 personer fra Nigeria. Spesielt på heroinmarkedet er nigerianske grupperinger viktige.

Svelget 1,5 kilo kokain Selv om narkotikamengdene fra Flesland-saken er store, er det ikke rekord for hvor mye som er funnet i kroppens hulrom:

  • I mai 2008 ble en 28 år gammel mann stoppet med 1,5 kilo kokain i magen. Han kom fra Hamburg og prøvde å snike seg forbi tollerne på Gardermoen.
  • I oktober 2007 ble en 36-årig mann avslørt da han kom i land fra danskebåten «Color Festival». Mannen, en tyrker bosatt i Tyskland, ble siktet for opprinnelig å ha svelget 1,2 kilo kokain. På grunn av magetrøbbel hadde imidlertid noe av stoffet kommet ut før det skulle.
  • 12. mai i år ble en spansk kvinne (49) tatt på Gardermoen med cirka ett kilo kokain i magen.
Publisert

Les mer om dette temaet